StoryEditorOCM
4 kantunaKONAČNO DOBRA PRIČA: KRAJ AGONIJE ZA OBITELJ PERICA

Naš Dino više neće biti zarobljen u četiri zida, jedva čekam da se prošećemo uz Zrmanju

Piše A. Vučetić Škrbić
6. svibnja 2017. - 20:00
perica

Nije bilo dana u zadnjih deset godina da se Rajna Perica iz Obrovca, majka teško bolesnog Dina, nije nadala pozivu koji je ovoj obitelji trebao promijeniti život. Točno toliko Rajna, njezin suprug Joso i 24-godišnji sin obolio od cerebralne paralize čekaju na novi stan, novi životni prostor koji će nepokretnom Dinu konačno omogućiti život izvan četiri zida u kojima je sad zarobljen.

Da bi uopće izašao na zrak, otac njega i kolica mora na rukama nositi preko 93 strme stepenice zbog čega se život ovog mladića pretvorio u zatočeništvo koje se prekida samo dva puta godišnje: za Božić i kada odlazi doktoru.

I sada, nakon brojnih razočarenja, kada se gotovo već pomirila s time da će trošni stan od 45 kvadrata na trećem katu zgrade u Obrovcu ostati njihov trajni dom, Rajna je primila vijest zbog koje je, prvi put nakon dugo vremena, zaplakala od sreće!

Nakon duge potrage i rješavanja birokratkih zavrzlama oko vlasništva, Grad Obrovac uspio je pronaći slobodan stan koji u svakom pogledu može zadovoljiti specifične potrebe ove obitelji sa sinom invalidom. Dvosoban stan od 50-ak kvadrata nalazi se u samom centru Obrovca, u staroj gradskoj jezgri, u zgradi koja je upravo obnovljena i, što je za Dina i njegove roditelje najvažnije, nalazi se u prizemlju tako da ovaj mladić u invalidskim kolicima više neće biti zarobljenik u četiri zida!

- Neopisiv je taj osjećaj kada, nakon toliko čekanja, nadanja i razočaranja, konačno čujete da ipak postoji mjesto u kojemu možemo živjeti kao ljudi, a ne kao građani drugog reda, diskriminirani i zaboravljeni od svih. Znate li što mi je bila prva pomisao kada sam čula da ćemo dobiti drugi stan? Ja i Dino šećemo vani uz Zrmanju. Eto, to mi je do sada bio nedosanjani san, da moj sin i ja skupa šećemo na svježem zraku uz obalu naše rijeke u Obrovcu. Dolazi ljeto, sunce, možemo čak i na plažu. Normalno možemo doktoru i zubaru, sad više nema prepreka. Samo sjedneš u auto i vozi gdje god poželiš- govori nam presretna Rajna Perica kojoj su baš ovakve, svakodnevne stvari koje često uzimamo zdravo za gotovo, do sada bile nezamislivi luksuz.

- Ja i suprug dali smo sve od sebe da uspijemo jer iz dana u dan gubimo utrku s vremenom. Nas dvoje starimo, a Dino bez nas ostaje bez jedinog uporišta. I zato ću se uvijek boriti da živi normalno i ima život ostojan čovjeka, počevši od toga da više nije zatočen u derutnom stanu na trećem katu gdje ga nismo mogli ni okupati bez da skidamo vrata i iznosimo perilicu rublja. Zato ovaj stan za nas ne znači samo novi dom nego i novi život- kaže nam Rajna koja jedva čeka preseliti na novu adresu u obrovačku staru jezgru.

Kad će biti sretan dan useljenja sada ovisi o Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji je u postupku otkupa ovog stan od Grada Obrovca jer će obitelj Perica na taj način realizirati svoje pravo na stambeno zbrinjavanje.

- Mi smo godinama tražili po cijelom Obrovcu prikladan stan u prizemlju, prilagođen invalidima, ali sve što je Grad imao na raspolaganju uključivalo je stepenište ili bilo u neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Nekoliko ranijih pokušaja da pomognemo ovoj obitelji je propalo dok nam se obnovom stare gradske jezgre nije ukazala prilika za ovim stanom koji je najbolje moguće rješenje u svakom pogledu za Dina i njegove roditelje. Zato i mi s radošću iščekujemo da se taj otkup završi i da obitelj Perica useli u svoj novi dom- kaže nam Gordana Renić, pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Grada Obrovca.

 

19. travanj 2024 05:14