StoryEditorOCM
4 kantunaSLAVKO GOVORČIN (90) PISAC IŠKOG GOVORA

Objavio sam knjigu za slijepe "Uljenica moje matere", ali ne mislim tu stati

Piše M. Kalajžić
8. svibnja 2017. - 23:00
govorcin_slavko1-120215

Pisac, feljtonist, dramatičar, pripovjedač, čakavski pjesnik, čuvar svoga maloiškog govora, neumorni Slavko Govorčin (90) upravo je izdao svoju najnoviju knjigu – u obliku cd-a za slijepe, a iza njega su još dvije knjige: "Dokumenti A, Iž provun na vetar" i "Pripovid zadarske peškaruše".

- Za drugaricu Rokov Mariju, da joj Poljopriredna zadruga Iž Mali izda po kila cukra jerbo je truhla (trudna op.n.) 6 miseci. Smrt fašizmu, sloboda narodu 1946., eto tako počinje knjiga Dokumenti koju sam napisao o Ižu. I doznao sam koja je to žena, jer je bila udata pa je imala drugo prezime... - kazuje nam Slavko Govorčin.

Druga je knjiga o zadarskim peškarušama, ženama koje sve znaju i sve ogovaraju, ali i ženama koje na ribarnici trguju. Zadar je bio glavni grad Dalmacije, pa je bio u Italiji... i te peškaruše nisu nikad došle do izražaja kao u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku.

- One su imale svoj govor i svoja (d)ogovaranja. Ja sam njihov govor oživio, malo vlaški, malo bodulski, malo zaratinski, i to su te zadarske peškaruške. Glavna im je bila štacija kod Fakulteta, u zavjetrini od bure. Tu bi one dolazile. Te su knjige zapravo dokumenti koje sam kupio po Ižu, ali i u Povijesnom arhivu, što je bilo mukotrpno tražiti. Našao sam čak podatke kolike su bile cijene živežnih namirnica 1946. godine. Imaš dinare, lire, kune NDH, sve cijene napisane... - kazuje 90-godišnji Govorčin, kako naglašava, partizan od otoka do Bukovice.

Govorčin je već napisao desetak-dvanaest knjiga na iškom govoru, zahvaljujući Ižu, Zadru, Zadarskoj županiji, raznim sponzorima iz zemlje i inozemstva.

CD Uljenica moje matere također je knjiga, ali izdana za slijepe.

- Znanstvena knjižnica već duže vrijeme radi ediciju za slijepe, tako da su pozvali mene i recitirali smo moju poeziju za slijepe kako bi i oni mogli na taj način "čitati" tu moju knjigu. To je jedan plemeniti projekt, hvale vrijedan i drago mi je da sam u tome sudjelovao, pogotovo jer se radi o čakavštini, liposti i kriposti zbog koje sam ja bio svojevremeno i proganjan – kaže Govorčin.

Iako 90-godišnjak, ima materijala i za humoristične priče. Iz Zadra, ali i na vlaškom jeziku na kojemu je čak napisao i monodramu.

- Lipo je to. Pravi vlaški govor ima za mene jednu težinu, jedno "grezoću" koja je meni tako lipa. Ima tu i mišanog govora... Moglo bi to izići za mjesec, dva – neumoran je Slavko Govorčin.

Tek mu je 90 godina, a još će biti zanimljivih knjiga, to je sigurno...


 

27. travanj 2024 01:48