StoryEditorOCM
4 kantunaPETNAEST GODINA OD POČETKA BORBE ZA 42 MILIJUNA KUNA VRIJEDNE NEKRETNINE NEC-A

Glavni "akteri" mrtvi, sud pozvao nasljednike Zvonka Ninčevića da preuzmu spor!

9. svibnja 2017. - 15:00
ZD040602KRNINCEVIC_thumb

Sedam mjeseci od misteriozne smrti bivšeg gradonačelnika Nina Jakova Šalova (59), čije je tijelo pronađeno kraj zapaljenog automobila u dvorištu jedne kuće u Zagrebu, Općinski sud u Zadru zatražio je od nasljednika Zvonka Ninčevića da se očituju hoće li nastaviti spor kojeg je njihov pokojni otac pokrenuo protiv Šalova zbog utvrđivanja vlasništva nad nekretninama njegove bivše tvrtke Nin Elektrocommercea (NEC-a) vrijednih 41.995.000 kuna.

Slučaj je intrigantan iz nekoliko razloga. Jedan je taj što smrt bivšeg gradonačelnika Nina do danas nije potpuno razjašnjena, dok se iza pokojnog Ninčevića vodi ostavinski spor težak 262 milijuna kuna, a ovo je bio samo jedan od poslova kojim se bavio i koji je ostao nerazjašnjen do danas.

Slučaj je dospio u središte javnosti u lipnju 2002. godine kada je Ninčević automobilom blokirao Šalovu ulazak u tvrtku što je kulminiralo višekratnim intervencijama policije. Dvije godine od eksplozivnih ispada, Ninčević je 2004. godine podigao tužbu protiv Šalovljeve tvrtke radi stjecanja bez osnove. Tvrdio da je zemljište njegovo, te da ga je prije godinu dana kupio od ljubljanske "Lesnine", dok je Šalov navodio da je on prostor kupio prije šest godina od zagrebačkog poduzeća "Sigma nekretnine d.o.o.". Zanimljivo je međutim da su tada obojica, i Šalov i Ninčević, posjedovali papire kojima su potvrđivali da su baš oni vlasnici prostora.

- Obzirom se do dana današnjeg stranke, odnosno nasljednici tužitelja nisu javili ovome sudu u smislu da bi preuzeli postupak iza smrti tužitelja Zvonka Ninčevića postupak se nastavlja jer nasljednici nisu uložili žalbu. Budući iz smrtovnice za pokojnog Zvonka Ninčevića koja prileži prethodno spomenutom ostavinskom spisu proizlazi da od nasljednika ima suprugu Mariju Ninčević, te djecu Branimira Ninčevića, Tatjanu Lučić i Sandi Opačak, ovaj ih je sud predmetnim rješenjem formalno pozvao da preuzmu ovaj parnični postupak i stupe na mjesto ranije označenog tužitelja Zvonka Ninčevića - rekao je sudac Ivica Marinović.

Pokojni Zvonko Ninčević, poznati zadarski građevinski poduzetnik, vlasnik tvrtki “Bayern commerce” i “Export Import”, karijeru je počeo kao privatni građevinar sa strojevima za gradnju cesta.
Kada se razbolio, nastavio je s trgovinom nekretninama, pa danas, između ostalih brojnih poslovnih prostora u Zadru i županiji, u njegovoj ostavštini nasljednici imaju zgradu na zadarskom Poluotoku gdje se nalazi Obrtnička komora Zadarske županije, kao i prostor u Ulici Stjepana Radića koji je unajmila drogerija “Kozmo", a nakon toga "Muller". U središtu javnosti našao se i 2007. godine kada je pravomoćnom presudom poslovni prostor na zadarskoj Kalelargi morao predati zadarskom poduzetniku Jadranku Lisici. Ninčević je tada tvrdio da je prostor knjižare “Rad” pošteno kupio i da su sve sudske presude zadarskih sudova u korist Lisice - namještene. Tada je i najavio da će na deložaciju doći opasan bombama. “Odletjet ću u zrak, ali ne sam, to je sigurno - poručio je tada, no postupak je na koncu izgubio.

Nakon što sudac Marinović zakaže prvo ročište u predmetu kojeg su sada po sili zakona preuzeli Ninčevićevi nasljednici, borba za vlasništvo nad nekretninama vrijednim 42 milijuna kuna krenut će nakon 15 godina na Općinskom sudu u Zadru ispočetka. To će biti, naime, samo mali dio moguće imovine koja je im je ostala u nasljeđe od pokojnog oca i zbog koje na Općinskom sudu u Zadru vodi nesvakidašnji kazneni postupak. Na temelju optužnog prijedloga kojeg je pokrenula Zvonkova kći Sandi Opačak iz Muenchena od 2013. godine vodi se postupak zbog krivotvorenja oporuke pokojnog Zvonka Ninčevića vrijedne 262 milijuna kuna. Za krivotvorenje očeve oporuke Opačak je optužila majku, sestru i brata, te jednog liječnika i medicinsku sestru iz zadarske Opće bolnice. U optužnom prijedlogu je navela da je potpuno isključena iz nasljedstva te da su se optuženi članovi obitelji dogovorili da prisvoje njezin dio. Optužnim prijedlogom ih tereti da su 9. lipnja 2008. godine „skrojili“ krivotvorenu oporuku bez znanja Zvonka Ninčevića koji je ležao na Kardiološkom odjelu zadarske Opće bolnice. Ninčević je navodno imao pet primjeraka oporuke, a svaki je primjerak bio potpisan njegovim drukčijim potpisom.

Iza smrti bivšeg gradonačelnika grada Nina ostali su pak višemilijunski - dugovi. Policijskim očevidom je ustanovljeno da je počinio samoubojstvo nakon što je benzinom polio skupocjeni Hummer rent-a-car agencije. U poduzetničke vode uplovio je upravo s tvrtkom Nin Elektrocommerce d.o.o. koja se godinama uspješno bavila elektronikom i koncem devedesetih bila u posjedu mnoštva nekretnina i poslovnih prostora na području grada.

24. travanj 2024 18:27