StoryEditorOCM
4 kantunaPAŠKI SVEĆENIK PIJAN SKRIVIO TEŠKU PROMETNU NESREĆU

"Popio sam čašu vina... Molim Boga da se dr. Sekula probudi iz kome, a njegova žena što prije oporavi!"

12. svibnja 2017. - 10:50
sudar00

- Jako mi je teško i žao. Razgovarao sam dugo s ozlijeđenom gospođom, ona je, srećom, sada dobro. Sada molimo Boga da se njezin suprug probudi i oporavi. Dosta smo pričali i ne mogu opisati koliko mi je teško. Sve se dogodilo u trenutku. Išao sam na večeru u Zadar povodom krštenja, a prije toga sam popio čašu vina na pričesti na Pagu – rekao nam je župni vikar Paga, 51-godišnji Poljak Korcz Zbigniew Jacek, koji je u subotu navečer u Zadru s 0,94 promila alkohola u krvi naletio na automobil u kojem su se nalazili 42-godišnji zadarski pulmolog dr. Danijel Sekula i njegova 39-godišnja supruga Nina.

U nepreglednom zavoju i na mokrom kolniku od kiše, paški vikar je pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad automobilom dolaskom prema križanju s Ulicom Ispod Dvorina na zadarskom predjelu Bokanjac. Prešao je u suprotni prometni trak gdje je prednjim lijevim krajem automobila udario u prednji lijevi dio osobnog automobila. U strahovitom udaru automobil s liječnikom i njegovom suprugom odbio se na zemljanu površinu pored kolnika, dok se vikarov automobil zarotirao i zadnjim krajem udario u betonski zid obližnje kuće. U strahovitom udaru svo troje sudionika prometnog incidenta teško je ozlijeđeno, a najteže mladi zadarski pulmolog koji se od nesreće još nije probudio.

- Žena je stabilno i uspješno se oporavlja na Torakalnom odjelu. Njezin suprug je na Jedinici intenzivnog liječenja i mogu samo reči da je riječ je o teškim tjelesnim ozlijedama - kazao je dr. Edi Karuc, rukovoditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje zadarske Opće bolnice u koju je troje sudionika dovezeno u subotu navečer nakon nesreće.

Vikar Jacek u sudaru je zadobio napuknuća kralježaka zbog čega je iz bolnice na kućnu njegu na otok Pag otpušten u srijedu. U životu mu se nešto slično nikada nije dogodilo, kaže još vidno potresen od nesreće.

- Vozio sam iz Paga u Zadar gdje su me pozvali na tu večeru zbog krštenja. Prije toga sam imao jako naporan dan u Pagu. U Zadru je najednom došla je kiša i sve se to dogodilo. Kako se to dogodilo. Ne znam. Popio sam čašu vina prije, znate kako je to kada su pričesti i krštenja. Ne možeš odbiti ljudima. Sada se molim za zdravlje ovih koji su stradali, ne znam što drugo mogu - kazao je ovaj rođeni Poljak, izražavajući se na lošem hrvatskom jeziku.

Od kada je prije 15 godina zaređen u Puli vikar je u Zadarskoj županiji. Prije Paga službovao je u Zadru, na otocima Sestrunju i Ravi, a potom u Korlatu i u Tkonu. U Pagu je omiljen među mještanima.

- Svi su naši svećenici uvijek bili iznimno brzi vozači. Koji god da je dosad bio, svi su jurili kao metak. Ne znam je li vikar Jacek tu večer brzo vozio, no riječ je o iznimno simpatičnom i dobrodušnom čovjeku. Uvijek je veseo i o njemu se nema što ružno za reći - kazala nam je mještanka grada Paga u kojem je Jacek u vikarskoj službi od 2014. godine. Što mu se kobne večeri dogodilo u Zadru i dalje je glavna tema mještana u Pagu koji su nakon detaljne rekonstrukcije njegova dana svi redom zaključili da je umjesto u Zadar trebao "ići spati".

- Nakon jutarnje mise u osam sati, vikar je imao dvije ili tri pričesti. Riječ je o vrlo komunikativnom i veselom čovjeku koji rado priča sa svima. No velika mu je mana što ne zna reći ne, pa je taj dan kada se dogodila nesreća, bio na dvije ili tri pričesti gdje su ga ljudi zadržavali i nutkali ićem i pićem. Nakon toga je pozvan u Zadar i morao je otići. Eto dogodilo se što se dogodilo. Sada nam je svima žao – kazao nam je poznati Pažanin navodeći kako se vikar još dobro ne snalazi na govornom području iako se jako trudi.

- Iako teško govori hrvatski sa svima razgovara i zaustavlja se. A te neke glasine da se hvalio da brzo vozi do Zadra sigurno su krivo shvaćene jer on zna pobrkati smisao riječi pa će umjesto da mora doći brzo u Zadar reći da "vozi za Zadar 15 minuta" - opisao nam je poznanik vikara Jaceka.

U Zadarskoj nadbiskupiji nisu htjeli komentirati posljedice koje bi mogao imati paški vikar zbog prometne nesreće od subote jer nadbiskup msgr. Želimir Puljić, kako su kazali, jučer nije bio u Zadru.

Navedena dionica ceste bila je zatvorena nakon nesreće do 23.28 sati, pa se promet odvijao obilaznim pravcima. Nakon nesreće policija je protiv 51-godišnjeg paškog vikara podignula kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće pod utjecajem alkohola. Zbog prava na zaštitu osobnih podataka nisu mogli potvrditi ni demantirati je li vikar dosad kažnjavan zbog sličnih incidenata.

15. travanj 2024 06:10