StoryEditorOCM
4 kantunaRITAM KULTURIZMA

Edukativni program oduševio publiku, evo što su rekli Ana Odvitović, Zoran Ateljević, Mislav Magerl i Renata Marušić

Piše Bernarda Zupčić
11. svibnja 2017. - 21:13
wordpress.redirectingat.com

Nakon jučerašnjeg otvorenja osmog po redu Ritma kulturizma, drugi je dan započeo edukativnim dijelom programa. Pod temom inovacija i održivosti u multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru gostovali su Ana Odvitović, Zoran Ateljević, Mislav Magerl i Renata Marušić. Predavači su svoje inovativne ideje predstavili studentima i široj javnosti kroz interaktivna predavanja.

Ana Odvitović, po struci diplomirana pravnica, svoju je karijeru usmjerila poslovima vezanim za EU fondove gdje sada u tvrtci Inovativni Zadar daje potporu svim poduzetnicima koji su u početnoj fazi poslovanja. Kao voditeljica sektora za razvoj poduzetničke infrastrukture u navedenoj tvrtci, Ana je danas govorila na koji način pomažu poduzetnicima da što lakše prijeđu prepreke u razvoju.

- Mi pružamo naše usluge svima, ali posebnu pažnju poklanjamo inovacijama i novim tehnologijama. Inovativnost se može na puno načina pokazati, a mi ju najviše vrednujemo jer omogućuje konkurentnost malih i srednjih poduzetnika na tržištu. - poručila je Ana prepunoj dvorani.

Cadmos Village pustolovni je park u Konavlima s prvom kućicom na stablu u Hrvatskoj, a to je samo jedan od projekata Zorana Ateljevića i suradnika. Električna energija cijelog pustolovnog parka oslanja se isključivo na solarni sustav. Zoran je podijelio svoja iskustva govoreći o svojem dugogodišnjem volontiranju u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja te koliko mu je to pomoglo u realizaciji inovativnih ideja. Poručuje - Zašto raditi copy-paste kad možete imati svoju priču? - te studentima savjetuje - Samo krenite od sebe, sve što zamislite možete ostvariti, vrlo je lako!-

Ako ste čuli za mobilne aplikacije ZetApp i Izostanci onda ste zasigurno čuli i za Mislava Magerla. Student FER-a svoju je najpoznatiju aplikaciju ZetApp objavio prije tek dvije godine, a već je neizostavan asistent brojnim Zagrepčanima, o čemu govore podaci o čak 39 tisuća preuzimanja. Mislav je svojim kolegama i ostalim slušaocima govorio o svojim inovacijama, iskustvima i preprekama s kojima se susretao. Predstavio je svoju posljednju inovaciju, aplikaciju Futsal, putem koje je omogućio ponovo sastajanje i igranje kvartovskog nogometa, ali na nešto moderniji način.

-Što god radite neka bude održivo, jedino tako možete to i kasnije iskoristiti! Nemojte kriti svoju ideju od drugih - podijelite ju s drugima i uvijek radite s boljima od sebe kako biste napredovali! - predložio je Mislav kao dokazan recept za uspjeh.

Renata Marušić, voditeljica Odjela za provedbu EU projekata Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, predstavila je COIN - coworking prostor gdje poduzetnici i svi mladi, ambiciozni ljudi željni znanja i novih iskustava mogu svakodnevno raditi u opuštenom "open space" ambijentu. Naglasak COIN-a je na razvoju i zajednici gdje sudionici mogu jednostavno stupiti u interakciju i ostvariti poslovnu suradnju.

Ritam kulturizma i ove je godine u humanitarnom duhu, pa sva svoja događanja prati humanitarnom akcijom #zračidobrotu. Sva novčana sredstva koja se prikupe tijekom trajanja, donirat će se za kupnju linearnog akceleratora, odnosno aparata za zračenje onkoloških bolesnika Opće bolnice Zadar. Donacije se mogu ostvariti na svim događanjima kao i uplatom na namjenski žiro račun Opće bolnice Zadar i Lige protiv raka Zadar.

 

CASE STUDY
Ovogodišnji je Ritam kulturizma još jednom pokazao kako može probuditi poduzetničku ambiciju u studentima te je organizirao studiju slučaja (case study). Na taj način studenti mogu dati svoj prijedlog razvitku turističke strategije i ponude grada Zadra izvan glavne turističke sezone. Ponuđena su tri slučaja: zdravstveni turizam (Dentex), vikend turizam (hostel Forum) te sportsko-rekreacijski centar (S-event). U multimedijalnoj dvorani, nakon edukativnog programa, finalisti su svoja rješenja predstavili povjerenstvu i publici, a najbolja su i nagrađena. Za slučaj zdravstvenog turizma pobjedili su Marija Magdalena Ćevid, Katarina Mišković, Josipa Šalov i Toni Vukušić, dok su na temu vikend turizma najbolji bili Adelisa Isaković, Ksenija Jug, Karla Klarić i Valentina Zmaić s idejom plesnog festivala. Milenijska fotografija koju su osmislili Renata Grunwald, Karmen Ilić, Ivan Belišić i Katarina Grubelić donijela je nagradu za slučaj sportsko-rekreacijskog centra (S-event). Daljnja događanja ovog humanitarnog projekta mogu se popratiti na njegovoj Facebook i web stranici. Još jedno od današnjih nezaobilaznih događanja svakako je i Tradicionalna večer klapa u sv. Donatu čije se ulaznice još uvijek mogu kupiti na samom događanju i na štandovima Ritma kulturizma po simboličnoj cijeni od 30 kuna.
23. travanj 2024 08:09