StoryEditorOCM
4 kantunaCYBER NAPAD I DALJE STVARA POTEŠKOĆE U ZADARSKOJ POLICIJI

Hakeri ugrozili "oči i uši" Jadrana?

Piše B.S.
15. svibnja 2017. - 20:35
pomor

Veliki hakerski napad koji je paralizirao razne kompanije, javne službe i privatne korisnike u stotinu zemalja diljem svijeta, pogodio je i zadarsku policiju, što je izazvalo posebnu pozornost jer se u Zadru nalazi sjedište najmodernijeg stožera za nadzor morske granice u EU. Je li Cyber napad koji je izvršen tzv. ucjenjivačkim softwerom i zbog kojeg je u petak u zadarskoj policiji pao cijeli internetski sustav, ugrozio rad "oči i uši Jadrana", u policiji nisu smjeli kazati, iako su i u utorak funkcionirali s "određenim smetnjama" u sustavu.

- Funkcioniramo uz određene poteškoće, toliko možemo reći. Te poteškoće otklanjaju, a za više informacija morat ćete se obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova – rekli su u sjedištu PU zadarske, no do zaključenja broja iz MUP-a nismo uspjeli dobiti odgovor jeli hakerski napad naštetio radu Nacionalnog pomorskog centra u kojem je baš početkom ove godine aktivirana nova oprema – radari, kamere i termovizijske kamere – kupljene sredstvima Europske unije. U centru se, naime, koordinira rad svih postaja pomorske policije, a svakodnevno se usklađuju i aktivnosti s Obalnom stražom, Carinom i drugim državnim službama.

Razvoj nove vrste računalne opasnosti, poznate pod nazivom Wanna Decryptor, Wannacry ili Wcry, od petka intenzivno prati Zavod za sigurnost informacijskih sustava RH. Kako su priopćili, radi se o samoreplicirajućem računalnom virusu čija je osnovna zadaća kriptiranje podataka koji se nalaze na zaraženom računalu.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je i upute kako se zaštititi od globalnog kibernetičkih napada. Posebno naglašavaju kako je potrebno s iznimnim oprezom pregledavati primljene poruke elektroničke pošte. Kako navode, jedan od vektora zaraze je poruka elektroničke pošte koja u privitku sadržava PDF datoteku s poveznicom na kompromitiranu web stranicu ili se poveznica na kompromitiranu stranicu nalazi u samom tijelu poruke elektroničke pošte.

U oba slučaja, poveznica dohvaća zlonamjernu HTA datoteku kojom počinje zaraza sustava i daljnje širenje zlonamjernog programa po računalnoj mreži.U slučaju primitka sumnjive poruke elektroničke pošte koja sadržava gornja obilježja, potrebno je obavijestiti odgovorne osobe unutar organizacije. Osigurati postojanje sigurnosne kopije sustava (backup) koja je pohranjena na siguran način, izvan računalne mreže (offline).

26. travanj 2024 05:35