StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: MINISTAR GORAN MARIĆ O SUDBINI DRŽAVNE IMOVINE U ZADRU

Gradit će se Centar za mlade, Nin preuzima čuvanje Šepurina - o Molatu će se više znati za osam dana

16. svibnja 2017. - 17:39
maric7-160517_resize.JPG

Vjerovali ili ne, samo pet ovlaštenih sudskih vještaka za RH procjenjuje vrijednost državne imovine, a u nadležnom Ministarstvu leži čak oko 62.000 neriješenih predmeta zbog čega većina državne imovine nije ni u kakvoj funkciji. Izjavio je to ministar državne imovine Goran Marić u Zadru gdje je razgovarao s predstavnicima Grada Zadra, Zadarske županije i nekoliko okolnih gradova i općina općina koji imaju problem s blokiranom državnom imovinom.

- Razgovarali smo o tome kako državnu imovinu staviti u funkciju jer sada većinom stoji blokirana. Govorili smo i o izmjenama nekih zakonskih odredbi koje također koče investicije na lokalnoj razini. Ministra smo upoznali s onim što muči ovaj kraj, potencijalne investitore i neke druge službe i institucije koje moraju rješavati svoje prostorne probleme. Dogovorili proceduru i kako ćemo ubuduće funkcionirati, brže i efikasnije rješavati probleme, izjavio je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta ispred buduće zgrade Centra za mlade koja je jedan od prioriteta u moru atraktivne, ali i "mrtve" državne imovine u Zadru.

-Došao sam vidjeti stvarno stanje na terenu, a razgovarali smo i o mnogim neriješenim predmetima Grada Zadra zbog problema s neriješenim statusom državne imovine. Ova slika iza naših leđa je slika dosadašnjeg stanja u Hrvatskoj, ona je ogledni primjerak kako se taložila zapuštenost državne imovine, ali ova slika neće još dugo ovako izgledati. U suradnji s Gradoma Zadrom i ostalim gradovima i općinama, mi ćemo pronaći model po kojem će se ovakvi objekti što prije staviti u funkciju. Već do kraja godine ovdje će početi radovi, rekao je ministar Goran Marić.

-Čak 62.000 neriješenih predmeta leži u Ministarstvu, a o prioritetima će odlučiti jedinice lokalne samouprave jer oni najbolje znaju što im je najpotrebnije. Među takvima je i ovaj prostor namijenjen Centru za mlade u Zadru. Ovaj ćemo prostor cjelovito rješavati, ovdje će biti mjesta ne samo za Centar za mlade, nego i za Državno odvjetništvo i mnoge druge institucije. Nije logično da Zadarska županija plaća zakupninu za privatne prostore kraj ovakvih prostora u vlasništvu RH, kazao je Marić dodajući da ne zna precizan broj takvih objekata na zadarskom području, ali je siguran da ih je na desetke.

Ministar Marić je odgovorio i na pitanje što će se događati s izuzetno atraktivnim područjem bivše vojarne Šepurine:

- Šepurine su daleko najizraženiji primjer zapuštenosti i 20-godišnjeg nemara. Tamo se i otuđivalo, kralo, od imovine i dizalica, pa nadalje. S gradom Ninom dogovorili smo da privremeno čuuvaju taj prostor dok ne nađemo trajnije rješenje kroz dugogodišnji zakup ili koncesiju zainteresiranim investitorima. U sljedećih 10-15 dana razgovarat ću s gradonačelnikom Nina koji mi se već javio, odgovorio je Marić dodajući da se razgovaralo i o vojnim objektima na Molatu i potrebama Sveučilišta u Zadru.

Svi će ti predmeti biti objedinjeni, a Ministarstvo će se o zahtjevima s terena očitovati u roku od osam dana.

Kada su novinari od njega zatražili da komentira izjave Ivice Todorića o stanju u Agrokoru, Marić je odgovorio:

-Nemam nikakve potrebe komentirati gospodine Todorića. Stanje u Hrvatskoj najbolje pokazuje što se tamo događalo.

25. travanj 2024 12:09