StoryEditorOCM
4 kantuna18 VJEROVNIKA TRAŽI 38 MILIJUNA KUNA

Koliko VOX duguje Zdenku Zriliću, zašto nisu knjižili dug majstora tarota i ordinacije za spolne bolesti, i kako im je najveći dužnik - Reno Sinovčić!

Piše B.S.
17. svibnja 2017. - 00:15
Sinovcic_Reno

Tri godine od blokade bivše zadarske medijske kuće Vox u vlasništvu Rena Sinovčića, Trgovački sud u Zadru sazvao je skupštinu vjerovnika na kojoj će 7. lipnja stečajni upravitelj Nikola Kruljac iz Našica podnijeti izvješće o dosadašnjem tijeku stečajnog postupka. Prijedlog za otvaranje stečaja nad Sinovčićevom tvrtkom dostavila je FINA zbog duga od 6,6 milijuna kuna, a 18 vjerovnika je u stečajnom postupku prijavilo dug od 37,3 milijuna kuna.

Među prijavljenim potraživanjima Vox najviše, 5.7 milijuna kuna, duguje tvrtki Heta Asset Resolution AG iz Klagenfurta, bivšem Hypo leasingu Croatia čija je tvrtka H-ABDUCO, prošle godine zbog duga od 59 milijuna kuna u stečaj odvela Tenis centar Ive Majoli. Nešto manje, 4 milijuna kuna, od Sinovčića potražuju tvrtke Tehno d.o.o. i Nautilus u vlasništvu Zdenka Zrilića. Na listi je i dug prema Slobodnoj Dalmaciji u iznosu od 1.7 milijuna kuna.

Sinovčić je dužan i Hrvatskom društvu skladatelja koje od Voxa potražuje pola milijuna kuna, dok od Sinovčićeve tvrtke Agencija za elektroničke medije potražuje 76 tisuća kuna. Tu je i 1.2 milijuna kuna poreznog duga, te 6.6 milijuna kuna potrebnih za plaće za 75 djelatnika Vox-a.

U postupku su dosad osporene samo tražbine zadarskog Fidusa d.o.o. u iznosu od 498.810,20 kuna, te Jadere Zadar d.o.o. u iznosu od 535.742,74 kuna, a vjerovnici su upućeni na parnicu. Iako je stečajni upravitelj predložio što hitniju prodaju imovine Vox-a, teško da će se tim putem namiriti sva dugovanja. Sinovčić, naime, za većinu potraživanja navodi da su nenaplativa jer postoje protutražbine.

Imovinu vrijednu 4,5 milijuna kuna, pojašnjava ulaganjima na objektu u vlasništvu druge osobe u čijim su prostorima u najmu. Trinaest automobila procijenjeno je na vrijednost od 235 tisuća kuna opterećeno je razlučnim pravom, a prostor u kojem je tvrtka poslovala u vlasništvu je tvrtke Nautilus.

Teško da će se Sinovčić naplatiti i od svojih dužnika, jer prema izvješću stečajnog upravitelja, najveći dug ima prema - samom sebi.Tvrtka Vox, naime, od Sinovčića potražuje 1.9 milijuna kuna. Nešto manje, oko milijun kuna duguje mu trgovina za preradu drva iz Kastava, dok su mu tvrtke Nautilus, P.S. Immo i Testudo d.o.o., u vlasništvu ili povezane sa Zdenkom Zrilićem, dužne oko dva milijuna kuna.

Zanimljivo je da Vox nije knjižio potraživanje od 76 tisuća kuna koje mu je ostavio Duhovni centar Nova Atlantida, šest tisuća kuna iz Dermatovenerološke ordinacije, te 2. 250 kuna koje je mu je ostaalo dužno Ljekovito bilje Jerkin.

Otvaranju stečaja Voxa prethodila je predstečajna nagodba koja je 2014. godine postala predmet obrade Uskoka, a potom i podizanja optužnice u tzv. aferi Ribar u kojoj se Sinovčić i još sedam optuženika tereti za izvlačenje preko 120 milijuna kuna iz tvrtke VOX i NK Zadra. Osim što traži kaznenu odgovornost svih optuženika USKOK zahtijeva i povrat inkriminiranih sredstava u državni proračun i to: za Rena Sinovčića 41,1 milijuna kuna, za Dalibora Zebića 22,4 milijuna kuna i za VOX d.o.o. 57,5 milijuna kuna.

Temeljem lažnih ugovora o pozajmicama, na računu Rena Sinovčića i njegovih tvrtki završavao je i namjenski novac kojega je NK Zadru isplaćivao Grad Zadar, ustvrdili su u optužnici financijski vještaci. Navodi se tako kako je od 2008. do 2014. godine Grad Zadar doznačio Klubu 25,1 milijun kuna, a ukupne uplate Klubu iznosile su u tome periodu 69,7 milijuna. Od ukupnih uplata, čak je 52,08 posto sredstava isplaćeno Sinovčiću i njegovim tvrtkama. Pritom mu je, kažu vještaci, "nesporno isplaćivan namjenski doznačen novac Grada Zadra".

Vidljivo je to, tvrdi se dalje u financijskom vještačenju, iz činjenice da su gradske uplate i klupske isplate Sinovčiću vremenski usko povezane: "po uplati novca od strane Grada Zadra, slijedila bi isplata u korist Rena Sinovčića i s njime povezanih trgovačkih društava".

18. travanj 2024 21:01