StoryEditorOCM
4 kantunaGDJE JE ZAPEO PROJEKT TEŽAK 100 MILIJUNA EURA

Zašto još nisu počeli radovi na Hyatt Regency Maraska? Evo što kažu iz Dogus grupe...

Piše M. Kalajžić
16. svibnja 2017. - 15:37
maraska_hyatt1-040116

Zadrani nestrpljivo iščekuju kad će na mjestu jedne od najprepoznatljivijih gradskih vizura, nekadašnje tvornice pića i likera otvorene 1915. godine, biti otvoren "Hyatt Regency Zadar Maraska", čak sto milijuna eura vrijedan luksuzni hotel sa 130 soba turske Dogus grupe, čija je gradnja u centru grada najavljena još prošle godine. Trebao bi to biti prvi hotel "Hyatt" u Hrvatskoj, uz koji je Dogus grupa najavila i rezidencijalni dio sa 115 stambenih jedinica s unutarnjim i vanjskim bazenima, te komercijalni dio s ekskluzivnim trgovinama, restoranima i cafe barovima.

Već polako prolazi prva polovica 2017. godine, ali nekih bitnijih pomaka oko zgrade stare tvornice "Maraska" koja je u obliku budućeg luksuznog hotela trebala zadržati svoj prepoznatljiv izgled, još uvijek nema. Postavljene skele oko stare zgrade su puste, a na budućem gradilištu ne radi se ništa.

Zašto radovi na izgradnji hotela još nisu počeli, je li nešto zapelo - pitanje je koje interesira mnoge. Osim toga, po gradu se počelo "šuškati" da bi dio investicije (trgovački kompleks) mogao biti izdvojen i prodan drugom investitoru, navodno zbog teškoća oko zatvaranja financijske konstrukcije.

Zašto se barem stari dio zgrade nije još počeo uređivati i je li zapravo još uvijek Hyatt "u igri", odnosno da li je dolazak tog hotelskog brenda u Zadar došao u pitanje – pitali smo investitore iz Dogus grupe.

- Hyatt je partner Dogus grupe već niz godina, a projekt hotela Hyatt Regency Zadar Maraska nastavlja se u skladu s potpisanim ugovorom. Na staroj zgradi Maraske postavljena je skela zbog ispitivanja statike. Dosadašnji rezultati ukazuju na loše stanje zgrade te je stoga potrebno pripremiti prateću tehničku dokumentaciju potrebnu za izradu novih građevinskih ponuda. Takvi koraci su neophodni kako bi se osiguralo sigurno odvijanje građevinskih radova, te da bi se izbjegla bilo kakva moguća šteta na zgradi koja je pod nadzorom konzervatora – kaže Meri Matešić Sičić, direktorica Ureda za komunikacije i marketing Dogus grupe.

Što se tiče početka radova, Matešić Sičić ističe kako je Dogus grupa ishodila sve potrebne dozvole za početak radova.

- Napravljene su dvije ogledne sobe u D-Marin Dalmaciji te je održana jednodnevna radionica s predstavnicima Hyatta i glavnog ureda Dogus grupe. Pripreme za početak građevinskih radova na budućem hotelu prati usuglašavanje i optimiziranje interijera rezidencijalnog dijela. Početak građevinskih radova planiran je za jesen, a s obzirom da su rokovi za izgradnju dovoljno dugački, završetak radova na hotelu Hyatt Regency Zadar Maraska i pratećih sadržaja i dalje je planiran za 2019. godinu. Informacija o prodaji bilo kojeg dijela projekta nije točna, no veseli nas činjenica da ima zainteresiranih investitora za rezidencijalni dio. U svakom slučaju za sada je prerano o tome govoriti – odgovorila je.

Na pitanje što je s uređenjem obalnog pojasa, je li tu došlo do nekih promjena i kako će u konačnici izgledati taj dio projekta, kazala je kako pitanje obalnog pojasa nije u domeni Dogus grupe te da nisu u mogućnosti odgovoriti na postavljeno pitanje.

- Postoje detalji vezani uz ceste i infrastrukturu koji još uvijek nisu jasno definirani i riješeni. Budući da su to važni aspekti cijeloga projekta, želimo ih razriješiti što je prije moguće, a prije početka izgradnje – zaključila je Meri Matešić Sičić.

Ipak se kasni
Kada se osvrnemo na najave s prezentacije projekta u Zadru prošle godine, jasno je da se s realizacijom projekta ipak kasni, barem u odnosu na prvobitne, javno najavljene, planove. Gradnja prvog "Hyattova" hotela na jadranskoj obali trebala je početi koncem prošle godine, dok se s rezidencijalnim dijelom, prema najavama na predstavljanju projekta, trebalo krenuti u proljeće 2017. godine, odnosno ovih dana. U tom velikom građevinskom poslu prednost su trebale imati domaće hrvatske tvrtke koje su kompletan posao trebale završiti do 2018. godine. U "Hyatt Regency Zadar Maraska" hotelu namjeravalo se zaposliti 200 ljudi i to, kako je najavljivano, potpuno nova generacija mladih hotelijera spremnih da rade ne samo u Zadru, nego bilo gdje u svijetu. S projektom Hyatt Maraske ukupni iznos dosadašnjih ulaganja Dogus grupe u Hrvatsku porastao bi na 350 milijuna eura, a otkako su prije sedam godina ušli na hrvatsko tržište, investirali su u Dubrovnik i Šibenik oko 250 milijuna eura i zaposlili 350 ljudi.
26. travanj 2024 21:23