StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI PROVALNIK TUŽIO DRŽAVU

Hoću odštetu! Policija me dvaput ustrijelila dok sam krao: jednom u nogu, drugi put rafalom u leđa. A to nisu smjeli napraviti!

20. svibnja 2017. - 13:50
dalli

- Da me snajper sada drito pogodi ne bih više ništa rekao. Apsolutno me više ništa ne zanima u ovoj državi - rekao je rezignirano 40-godišnji Zadranin Dalibor Š., bivši kriminalni delikvent, koji se žalio Ustavnom sudu RH nakon što su ga policajci u Zadru u jednoj godini dva puta ranili iz vatrenog oružja dok je bio u kriminalnim operacijama.

Prvi put je ranjen 17. veljače 2000. godine, kad je policija zatekla Dalibora u krađio lančića u Zadru. Policajac je ispalio hitac upozorenja, no nakon toga se spotaknuo i pao te je u padu pištolj opalio drugi metak koji je Daliboru prostrijelio nogu. Svega nekoliko mjeseci kasnije, 1. listopada, Dalibor je dobio tri metka u leđa dok je bježao iz trgovine u koju je provalio. Policajac je opet ispalio hitac upozorenja, no kako je Dalibor nastavio bježati, a u rukama je držao nož, dobio je rafal u leđa.

- Dalibor je jedva ostao živ. Dobio je tri metka u kičmu, neki su mu kralješci i slomljeni, a mislim da je u jednom od tih slučajeva ostao i bez dijela prsta na jednoj ruci. Nitko zapravo ne zna kako je preživio, a te posljedice i danas trpi jer i danas nosi "dren" - rekao nam je Daliborov dobar prijatelj.

Nakon drugog teškog ranjavanja Dalibor je odlučio tražiti odštetu od države smatrajući da je ozlijeđen zbog nezakonitog i nepravilnog rada policijskih službenika. Općinskom sudu u Zadru mu je djelomično usvojio tužbeni zahtjev i na ime nematerijalne i materijalne štete odredio naknadu u iznosu od 85 tisuća kuna, zaključivši da je u oba događaja uporaba vatrenog oružja od strane policijskih službenika bila protupravna i da nedvojbeno postoji odgovornost RH za rad policijskih službenika.

No Županijski sud u Zadru tu presudu pobija uz tvrdnju da postupanje zadarskih policajaca nije bilo protupravno, jer su pozivanjem i ispaljivanjem upozoravajućeg hica postupili u cijelosti s pravilima struke. Dalibor se na to žalio Vrhovnom sudu koji pak potvrđuje presudu Županijskog suda. Dalibor je potom podnio Ustavnu tužbu tražeći zakonom pripadajuća prava, no žalba mu je odbijena uz zaključak kako je Županijski sud u Zadru dao argumentirane razloge zašto je u konkretnom slučaju preinačio prvostupanjsku presudu.

- Drugostupanjski je sud utvrdio da podnositelju ne pripada pravo na naknadu nematerijalne i materijalne štete koju je eventualno pretrpio u štetnom događaju budući postupanje djelatnika PU Zadarske nije bilo protupravno, jer su policijski službenici pozivanjem podnositelja i ispaljivanjem upozoravajućeg hitca postupili u cijelosti s pravilima struke. Prema ocjeni Ustavnog suda drugostupanjski sud dao je argumentirane razloge zašto je u konkretnom slučaju preinačio prvostupanjsku presudu i odbio tužbeni zahtjev podnositelja - navodi se u obrazloženju Ustavnog suda.

Iako su odluku Ustavnog suda jednoglasno donijeli suci Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović, dio pravnih stručnjaka u Zadru smatra je presedanskom.

- Sasvim je jasno da policajci kod imovinskih delikata ne smiju koristiti oružje osim ako je riječ o napadu. Ovako ispada da je u redu pucati čovjeku u leđa dok bježi, iako nije bio u napadu. Postoje drugi načini, odnosno primjena fizičke sile kojom se čovjek može onesposobiti, pojašnjava zadarski odvjetnik smatrajući da je u ovom slučaju, na žalosti presudila činjenica što je Zadranin imao kriminalni dosje.

- To se, kao, onda čini u redu, iako je sasvim jasno da se tako ni prema kome ne smije postupati. Naime, sukladno odredbi Zakona o unutarnjim poslovima, policijski službenici nisu ovlašteni uporabiti vatreno oružje prema osobi koja je u bijegu i zakon taksativno nabraja slučajeve kada policijski službenici mogu upotrijebiti oružje, rekao je.

Policajci su, naime, kako stoji u žalbi na presudu, 17. veljače potražili i pronašli Dalibora nakon što su posumnjali da je ukrao lančić. Kod drugog slučaja na mjesta događaja su bila trojica policijskih službenika. Dalibor je poslušao poziv policajca da izađe iz dućana i ruke digao visoko u zrak, a nož mu je pritom ostao u ruci s oštricom prema dolje. Pred policajcima je digao ruke na predaju i nije imao namjeru napadati nožem. No kad se dao u bijeg, u leđa je dobio tri metka.

- Užasno mi je žao zbog toga. Još uvijek ne mogu normalno spavati – kazao je na sudu policajac koji je tri puta prostrijelio Dalibora u leđa.

25. travanj 2024 09:24