StoryEditorOCM
4 kantunaREZULTATI IZBORA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Dukić u prvom krugu, HDZ osigurao većinu u Gradskom vijeću, Meštrović ispao!

Piše P.O.-B.S.-I.N.
22. svibnja 2017. - 01:05
izbori_zadar19-210517

Branko Dukić (HDZ) je na pola prebrojanih glasova, u nedjelju nešto iza 22 sata, bio pobjednik utrke za gradonačelnika Zadra već u prvom krugu, Sabina Glasovac (SDP) je u tom trenutku dosegla oko 23 posto! Ali na temelju 95 posto prebrojanih glasova HDZ je osigurao većinu u Gradskom vijeću! Ništa od toga ne spada u izborne senzacije, jedina veća novost je još uvijek moguć ulazak bokanjačkih "Konja" u Gradsko vijeće jer je Nezavisna lista Enia Meštrovića na rubu izbornog praga sa 4,76 posto u trenutku kad je prostalo izbrojati još oko osam posto glasova.

- Hvala građanima na povjerenju, ali sačekat ćemo konačne rezultate. Već je sada jasno da smo ostvarili izvrsne rezultate. Nadam se pobjedi u prvom krugu, voljeli bismo početi raditi već sutra, ali ako ne bude tako – nastavit ćemo dalje i odraditi drugi krug. Sve su indicije da ćemo i naredne četiri godine vladati Zadrom ili bolje rečeno služiti našim građanima. Imamo sve mjerodavne podatke da to ide u dobrom pravcu i da nastavljamo graditi Zadar i dalje kako je to već osmišljeno. Nije me bilo strah rezultata, nego daljnjeg posla. Kalmeta je čovjek koji je napravio dosta u ovom gradu i nadam se da ću ga dostojno zamijeniti i dalje nastaviti razvijati ovaj grad, kazao je Branko Dukić.

Božidar Kalmeta je u izbornom stožeru HDZ-a proglasio pobjedu:

- Mislim da smo mi pobijedili u prvom krugu. To je u svakom slučaju pobjeda i to debela pobjeda, iz koje se vidi da imamo povjerenje građana. Vidi se da znamo što radimo, da smo ozbiljni i da smo konstruktivni, a ne destruktivni i da uvijek imamo najbolje kandidate. Mi smo jedan tim, ne samo ja i Branko, nego i svi ovi ljudi ovdje, naši članovi. Mi radimo dobro za građane i to oni prepoznaju. S druge strane kažnjavaju političko nasilje, nerad i svađu, rekao je Božidar Kalmeta.

Sabina Glasovac je ipak željela sačekati konačne rezultate uvjerena da će biti iznenađenja.

- Očekujem drugi krug, rekla je Glasovac i prokomentirala rezultate izbora za Gradsko vijeće koji su u 22 sata pokazivali da HDZ neće imati većinu mandata:

- Uvjerena sam da će grad prodisati, jer će se u Vijeću sastaviti porpuno druga većina o provodit će se potpuno drugačije politike. Okreće se nova stranica, kazala je Glasovac.

Treća u gradonačelničkoj utrci s nešto manje od 9 posto, Marjana Botić (Akcija mladih-Most) je otklonila bilo kakvu mogućnost suradnje s HDZ-om:

- Glasači trećeg puta su na "maloj maturi". Imamo izvrsne rezultate za GV, HDZ će napokon morati priznati da su izgubili većinu, ovo je Dukićeva "Pirova pobjeda". Mi imamo pet-šest mandata i HDZ neće više gospodariti gradom. Za četiri godine, na "velikoj maturi", očekujem odlične rezultate, rekla je Botić.

Njen kolega, kandidat za župana Marko Pupić Bakrač, kaže da je odlučila mala izlaznost i stranačka biračka vojska HDZ-a:

- Mi smo zadovoljni, naša baza u GV i Županijskoj skupštini je značajno uvećana. Jedno je sigurno: ni s kim nećemo koalirati, ostajemo vjerni svojim biračima, kazao je Pupić Bakrač.

- Očekujem prolaz u prvom krugu. Još ne želim davati nikakve izjave, kazao je Božidar Longin, kandidat HDZ-a za zadarskog župana, nakon više od 77 posto obrađenih glasova, kada je imao 50,49 posto glasova.

Na drugom mjestu je ostala kandidatkinja liste SDP-a Renata Sabljar Dračevac s 20,14 posto glasova. U borbi za županijsku skupštinu lista HDZ-a je nakon 84 posto obrađenih glasova imala preko 52 posto. Na drugom mjestu je lista SDP-a sa 18,75 posto, a na trećem Akcija mladih i Most s preko 15 posto glasova.


Srpska lista u Obrovcu ima većinu, gradonačelnik ostaje Ante Župan

Podaci DIP-a na temelju 60 posto obrađenih glasova pokazuju da je Ante Župan (HDZ) dominantni pobjednik u prvom krugu gradonačelničkih izbora u Obrovcu sa preko 70 posto osvojenih glasova. Po istim podacima u utrci za Gradsko vijeće SDSS ima više od 60 posto glasova, NL Zorana Kljajića ima oko 20 posto, a HDZ je treći sa 13 posto.

U Gračacu HDZ će zadržati i većinu u Općinskom vijeću, a Nataša Turbić je pred vjerojatnom pobjedom u prvom krugu za općinsku načelnicu.

 

HDZ sačuvao gradove

HDZ je sačuvao Nin gdje je gradonačelnički mandat zadržao Emil Ćurko, ali i većinu u OV. U Benkovcu je HDZ na bio rubu većine kod pola prebrojanih glasova, a Tomislav Bulić i Frane Tokić vodili su mrtvu trku na oko 49 posto. Procjenjuje se da će do kraja prebrajanja razlika otići u korist Bulića. U Biogradu Ivan Knez pobijedio je u prvom krugu, HDZ zadržava najveći broj mandata u GV. U Pagu dolazi do promjene vlasti: u drugi krug gradonačelničkih izbora idu Ante Fabijanić Njekulin (Modes-Reformisti) i HDZ-ov Igor Karavanić. U GV ulaze HDZ, Modes i reformisti, Paška stranka i SDP.

 

SDP gubi Kali?

SDP je dosada imao vlast samo u Općini Kali gdje je sada, po svemu sudeći, izgubio izbore jer nakon 40 posto izbrojanih glasova ima deset posto glasova više za OV. U utrci na načelnika SDP-ov Duško Vidović je izjednačen s HDZ-ovcem Markom Kolegom i slijedi drugi krug.

16. travanj 2024 17:31