StoryEditorOCM
4 kantunaJOŠ NIJE GOTOVA UTRKA ZA ŽUPANA?

Sabljar Dračevac: Glasovac je podbacila u Zadru, a ponavljanje izbora u Buliću i Bilišanima vraća me u drugi krug!

Piše IN
23. svibnja 2017. - 17:21
renataSDP

Hoće li izbori za zadarskog župana ipak u drugi krug? Prema mišljenju Renate Sabljar Dračevac, predsjednice Županijske organizacije SDP-a, ta je mogućnost itekako otvorena, s obzirom da je SDP od Državnog izbornog povjerenstva, zbog utvrđenih nepravilnosti, zatražio ponavljanje izbora u Buliću, a iz sličnih razloga najvjerojatnije će se ponavljati i izbori u Bilišanima. U ta dva mjesta u okolici Benkovca odnosno Obrovca ukupno je 600 registriranih birača, a za ulazak u drugi krug izbora za župana, tvrdi Sablja Dračevac, treba joj samo 82 glasa.

- Izbori za župana nisu gotovi. Božidar Longin još nema kvalificiranu većinu plus jedan glas. Naime, Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP) je zatražilo poništenje izbora u Bilišanima zbog viška listića u kutijama, a SDP je zatražio poništenje izbora u Buliću jer je utvrđeno da su na izborima glasale osobe koje nisu pristupile biralištu. Nadam se da će ŽIP svu dokumentaciju o tome proslijediti DIP-u i da će oni reagirati u skladu sa zakonom. Tražimo pravednu i zakonitu izbornu utrku. Nadam se da će građani podržati ovaj naš apel za poboljšanje rezultata izbora i u drugom krugu glasati za promjene – kazala je Sabljar Dračevac dodajući da bi ponavljanje izbora u ta dva mjesta mogla utjecati i na izborne rezultate MODES-a i Živog zida za Skupštinu Zadarske županije jer su njihovi mandati rubni. Predsjednica županijskog SDP-a dodale je da su u Buliću većinski glasovali za Longina, dok je situacija u Bilišanima zanimljiva zbog glasova Srba koji su tijekom rata odselili.

Sabljar Dračevac se potom okomila na odluku Ustavnog suda donesenu neposredno prije izbora da lista HDZ ipak ima pravo sudjelovati na izborima u Sv. Filipu i Jakovu iako je ŽIP njihovu listu povukao zbog kasne prijave prebivališta jedne kandidatkinje, što je protivno zakonu.

- Ustavni sud je svojom odlukom pokazao da je duboko politiziran. Nije točno da su odluku o vraćanju liste HDZ-a na izbore suci donijeli jednoglasno. Najmanje jedan sudac imao je izdovjeno mišljenje, a prema mojim informacijama, protiv su bili još neki suci. SDP je zbog toga zatražio od Ustavnog suda da, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacija, javno objavi kako su koji suci glasovali po tom pitanju. Građani imaju pravo to znati! Ustavni sud je pokazao da zakon nije za sve isti. Da lista HDZ-a nije bila na izborima u Sv. Filipu i Jakovu imali bi siguran drugi krug za župana - kazala je Sabljar Dračevac pa se za kraj obrušila na svoju kolegicu, Sabinu Glasovac, optuživši je za izborni neuspjeh u Gradu Zadru gdje je ona, kao kandidatkinja za županicu, dobila više glasova od mlade saborske zastupnice.

- Lista za županiju ostvarila je izvrsne rezultate. Iako u odnosu na izbore prije četiri godine imamo osam, a ne devet mandata, dobili smo na području županije 400 glasova više, dok smo na području grada Zadra izgubili 1100 glasova. Gradska razina je podbacila, u Zadru smo imali 29 posto glasova što je za jednu trećinu manje nego prije četiri godine. SDP-ovi kandidati u svim dalmatinskim županijama, promovirani kao saborski zastupnici, ostvari su puno lošiji rezultat od SDP-a Zadarske županije

– kazala je Sabljar Dračevac ističući da je krivac za manji broj mandata SDP-a unatoč ukupno većem broju glasova u D'Hondtovoj metodi.

- Očekivali smo dobar rezultat u Zadru, ipak je riječ o saborskoj zastupnici. Kako mi je Bernardić rekao: "Ona je vidljiva, a ti nisi". Problemi unutar županijske organizacije SDP-a postoji praktički od 2011., od kada se sustavno devastira. Zbog toga za drugi krug u utrci za mjesto župana očekujem podršku gradske i svih općinskih organizacija. Ali prije svega očekujem da u nedjelju, na ponovljenim izborima u Bilišanima i Buliću građani izađu na izbore i glasaju za promjene. Potom idemo u drugi krug i nadajmo se čudu – poručila je predsjednica ŽO SDP-a Zadarske županije.

24. travanj 2024 09:53