StoryEditorOCM
4 kantunaZADAR - GRAD TRGOVAČKIH CENTARA

Dok se Konzum klima, drugi se lanci šire

Piše M.V.
23. svibnja 2017. - 20:56
1_tommy5-040317

Zadar će uskoro, najdalje do jeseni, dobiti tri nova trgovačka centra, a u svojoj blizini, u Ninu, i četvrti.

Na ulazu u Bibinje, kod tamošnjeg nogometnog igrališta, užurbano se gradi novi veliki  centar Interspara, a očekuje se da bi mogao biti otvoren tijekom ljeta. Osim toga, ta je tvrtka nedavno postala vlasnik jednog drugog trgovačkog lanca, Billa Hrvatska, pa će na mjesto dosadašnjeg marketa Bille na Željezničkom kolodvoru, koji to više i nije, već od kraja ovog tjedna biti Sparov market. Spar Hrvatska je inače u vlasništvu Spara Austrija iako je ta firma izvorno osnovana u Nizozemskoj, a danas je međunarodni trgovački lanac koji funkcionira po sistemu franšiza.

Kaufland gradi svoj drugi centar u Zadru. Nalazi se na području Sinjoretova, u krugu nekadašnje Prigorke te vrlo blizu jednog od dva zadarska Lidla. Zanimljivo, vlasnik oba ta lanca, I Kauflanda i Lidla, je isti. To je njemački milijarder Dieter Shwartz, po Der Spiegelu, treći najbogatiji Nijemac.

Svoj novi centar u Zadru gradi i jedan hrvatski lanac, splitski Tommy. Gradi se Putu Bokanjca, nedaleko Veterinarske stanice. Vlasnik Tommya je Splićanin Tomislav Mamić, rodom iz vojvođanskih Sremskih Karlovaca, inače i suvlasnik Narodnog trgovačkog lanca (NTL) čiji je dio i zadarski Bakmaz.

Novi veliki trgovački centar dobija i Nin. Tamo Plodine grade novi market. Vlasnik Plodina je jedini iz zadarskog kraja: Mile Ćurković rodom je iz mjesta Gornji Perušić, a srednju školu je završio u Benkovcu.

Mnogima u Zadru nije jasna ni dosadašnja ekspanzija trgovaca u Zadru, a ovaj novi val trgovačkih centara običnom smrtniku bit će još manje ekonomski objašnjiv. 

Ali, trgovačka računica rijetko kad krivo sračuna pa novi centri u inače jakoj konkurenciji sasvim sigurno imaju svoju ekonomsku logiku. 

 

24. travanj 2024 18:52