StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG SLUČAJA IZ PROŠLOG STOLJEĆA I DALJE TRAJE POTRAGA ZA BIVŠIM LOGISTIČAREM MORH-A

Iz zatvora otišao na operaciju i nije se više vratio, a sud "posluje" kao da je tu!

Piše B.S.
26. svibnja 2017. - 10:26
zat

Više od godinu dana od kada je Županijski sud u Zadru raspisao tjeralicu za 59-godišnjim Zdravkom Turčićem, zbog slučaja 18-milijunske zlouporabe položaja iz prošlog stoljeća, potraga za kontroverznim poduzetnikom i bivšim logističarom MORH-a i dalje traje, a sud i dalje saziva ročišta, kao da je sve u najboljem redu. A nije, jer je tek na prošlom ročištu sud saznao da Turčić nije u zatvoru niti da je dostupan organima progona.

Kontroverzni poduzetnik, zatražio je, naime, obustavu izvršenja svoje druge kazne, koju je služio u Gospiću, navodno zbog operacije na koju je trebao ići, no nakon tri mjeseca - koliko je bilo dogovoreno, nije se vratio u zatvor. Da je zapravo pobjegao nije se znalo sve do nastavka postupka na Županijskom sudu u Zadru kada je za Turčićem raspisana tjeralica.

- Po naputku resornog ministarstva moramo održavati ročišta, iako je optuženik u bijegu jer je riječ o starom predmetu. Troškovi su tu, ali takav je naputak ministarstva. U ovom je kaznenom postupku riječ o klasičnom primjeru pretvorbenog kriminala, no nažalost policija još nije uhvatila optuženika - kazao je u četvrtak na ročištu sudac Hrvoje Visković na ročištu na Županijskom sudu u Zadru gdje je nakon 17 godina nastavljen sudski postupak za 18-milijunsku zlouporabu položaja u tvrtki "Turist" na Pagu krajem 90-ih godina - bez optuženika.

Dosad je održano samo nekoliko ročišta, a priča o propadanju nekad uspješne paške tvrtke bila je u fokusu javnosti jer je u vrijeme dok je Turčić bio direktor, predsjednik Nadzornog odbora bio tadašnji predstojnik Ureda predsjednika Mesića, Željko Dobranović, protiv kojeg nikada nije podignuta kaznena prijava vezana uz ovaj slučaj. Turčić je optužen je za više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, te za krivotvorenje službenih isprava u razdoblju od 1996. do 2000. godine. Iako prema neslužbenim informacijama doznajemo da je bivši MORH-ovac dostupan organima progona, no da ga ne žele izručiti, u policiji su to opovrgnuli.

- Optuženik se nalazi na našoj tjeralici i za njim traje potraga. To je sve što možemo reći- kazali su.

Turčić je 2010. godine osuđen na kaznu od godine dana zatvo jer je u njegovoj kući pokraj Kumrovca pronađen golemi arsenal oružja, a procesuirane su mu i dvije prijevare. Na njegov arsenal oružja nabasali su kriminalisti koji su pratili švercere. Na suđenju se predstavio kao kolekcionar oružja, te tražio nazad svoj zaplijenjeni vojni samostrel s optičkim nišanom, te još neke od oduzetih primjeraka vojne namjene. Inače je dragovoljac Domovinskog rata i ekonomist po struci, a jedno vrijeme je imao i političke ambicije, te je bio na listi Tomislava Merčepa Hrvatske pučke stranke.

Kod Turčića je svojedobno viđan i Stjepan Turčić Pepa, nekadašnji suradnik Vladimira Zagorca, koji je kao bivši zamjenik načelnika Uprave za nabavu Ministarstva obrane nabavljao oružje za Hrvatsku vojsku.

26. travanj 2024 11:08