StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SMRAD U STANKOVCIMA

Otpadne vode iz pogona za preradu ribe "Ostrea" ugrožavaju sve oko sebe, Ministarstvo najavljuje kaznene prijave

Piše Zdravko Pilić / Slobodna Dalmacija
26. svibnja 2017. - 10:39

Užasno smrdi, ali ne u reklami, nego u stvarnom životu. "Smrdi, smrdi, užasno smrdi" gotovo cijela poslovna zona Stankovci, pa i dalje od nje, a najgore je u Putičanjima, u koje se slijevaju otpadne vode iz pogona za soljenje i preradu ribe "Ostrea".

Putičanjci upozoravaju da su u dvorištu tvrtke septičke jame koje bi se trebale redovno prazniti – a to košta – pa su jednostavno prespojene plastičnim cijevima na odvodnju oborinskih voda. I razlijevaju se duž cijele zone, već mjesecima, a možda i godinama, u polja, kraške ponore, kojih je puno ovo područje. Pitanje dana je kada će završiti i u vodi za piće jer su naokolo izvorišta. I to svatko vidi, samo nitko od nadležnih i odgovornih ne reagira...
Kazali su nam to Klaudio Smolić i Mario Konjević, predsjednik MO Putičanja, a potvrdili svi do jednog od tridesetak mještana koji su u četvrtak ujutro prosvjedovali ispred kapije poduzeća "Ostrea".

Sve sad će, pa nikad...

Jeste li se obraćali vlasniku? - pitamo. "Ne jedanput! Neven Badurina nam je uvijek obećavao da će problem riješiti odmah, pa za pet, deset, petnaest dana, ali nikad od toga nije bilo ništa. Pa kad bismo ga onda opet tražili, ne bismo ga mogli naći ni dobiti na telefon – uvik isto!", vele Putičanjci.

- Uvečer u selu, nas stotinjak žitelja ne možemo ni prozore otvoriti od smrada, to je neizdrživo. Možete misliti kakvi miomirisi dolaze od prerade ribe - veli nam Bore Jajaš, a drugi upozoravaju da nije samo u smradu problem, nego bi u otpadnim vodama moglo biti i neželjenih tvari. Jedna od njih je i natrij hidroksid, odnosno "kauštika" kojom se, tvrde, u tvornici ispiru masnoće od ribe, pa se Zoran Petrović ispred "lagune" otpadnih, crnih voda koja se nataložila na njegovu zemljištu pita – može li ovome itko stati na kraj?

- Ja sam na njivi dosad redovito sadio zob, kukuruz, a ove godine ništa jer je sve poplivalo. Ne mo'š ući traktorom, nego samo brodićem i veslima! - priča Petrović, a Kale Smolić, koji blizu ima 37 tisuća sadnica smilja u punom rodu, hvata se za glavu: "Ako mi te fekalije, otpadne vode i kauštika unište i spale smilje, mene nema. Uništit će i mene i moju familiju. Od čega ćemo živit?!", očajan je čovjek koji nam pokazuje svoj nasad, uredno održavan ko apoteka. Koji je trud i novac u njega uložio i sad da mu to nastrada zbog nečije samovolje i kaubojštine...

Prosvjed mještana Putičanja podržao je i njihov načelnik Ivan Gulam. Putičanje pripadaju Pirovcu, zona Stankovcima, nedaleko je i granica s općinom Tisno i gradom Vodice, a tu je i međa Šibenske i Zadarske županije. "Zato nam i je ovako. Mi smo svačiji i ničiji, nikog nije briga, pa svako tira problem od sebe", zdvajaju neki od mještana.

No, Gulam, veli, nije od tih – pokazuje nam dopise koje je posljednjih dana, otkako je problem eskalirao, slao nadležnim institucijama.

"Ministarstvu zaštite okoliša, iz kojeg mi je odgovoreno da će inspekcija obaviti nadzor iz svoje nadležnosti te da će predstavku dostaviti i nadležnoj vodopravnoj inspekciji. Ministarstvu zdravstva također smo pisali, pa Ministarstvu poljoprivrede, odnosno veterinarskoj inspekciji s obzirom da je riječ o ribi koja se tu prerađuje, a pisali smo i Ministarstvu rada jer postoje naznake da se u tvornici ne isplaćuju ni plaće, pa smo tražili i nadzor njihova inspektorata. Naravno, svima smo poslali i fotoelaborat", veli Gulam.

Dodaje da je i Općina Stankovci, izgleda, pokušavala riješiti ovaj problem, ali bez uspjeha. "No, da ne bi netko krivo shvatio, prosvjed nije uperen protiv Općine Stankovci, nitko nema ništa ni protiv ribe, ni radnih mjesta, ali ima protiv zagađenja. Ovdje se, u ovom pogonu, prerađuje riba za 'Podravku', ona je u državnom suvlasništvu, pa se može reći da i država na neki način pridonosi ovom onečišćenju okoliša", kazao je Gulam.

Skrivao se od prosvjednika

Prozivani Neven Badurina, za kojeg se može naći podatak da je najprije bio vlasnik, a potom (i) član uprave "Ostree", u četvrtak se nije pojavio pred tvornicom, a novinarima je rečeno kako to jutro nije ni dolazio. No, Badurina je zapravo cijelo vrijeme bio u tvornici, samo mu se nije išlo pred prosvjednike, a ni pred kamere. Nije nam se javio ni na telefonski poziv, a pred kamere HTV-a stao je jedino Stjepan Ljatifi, izvršni direktor za poslovanje, koji je kolegici Sanji Jurišić izjavio:

"Žao mi je zbog prosvjeda, mogu razumjeti razloge prosvjednika, ali bih molio da i oni razumiju nas. Analiza ovih otpadnih voda je pokazala da to nisu zagađene tehnološke vode, nego vode koje su izišle iz sustava hlađenja u proizvodnji. To, dakle, nije voda koja sadrži bakterije ili neke druge neželjene čestice", kazao je Ljatifi, ističući kako je drugi problem manjkavi sustav kolektora za otpadne vode koji "Ostrea" ne može riješiti sama, već na njemu radi zajedno s Općinom Stankovci, priprema projektnu dokumentaciju kako bi mogla tražiti novac iz EU fondova.

"Bile su kod nas inspekcije i kontrole i svima smo dokumentirali da se na tom problemu radi i da ćemo ga nastojati riješiti u iduća tri mjeseca", kazao je Ljatifi.

 

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA: 'Protiv odgovornih pokreće se kazneni postupak'
U četvrtak je na novinarski zahtjev iz Ministarstva zaštite okoliša stiglo priopćenje u kojem se navodi da je Državna vodopravna inspekcija provela niz inspekcijskih nadzora te su "zbog utvrđenih nepravilnosti naložene mjere, izrečene kazne i podneseni optužni prijedlozi nadležnom prekršajnom sudu". Budući da je "Ostrei" istekla vodopravna dozvola za ispuštanje otpadnih voda, u veljači 2015. doneseno je rješenje kojim joj se zabranjuje ispuštanje do dobivanja dozvole. Također je Prekršajni sud u Zadru tada donio presudu kojim se Ostrea d.o.o. proglašava krivom i kažnjena je s 12.000,00 kn. S obzirom da je i u studenom 2016. utvrđeno da se otpadne vode iz tvornice i dalje ispuštaju bez vodopravne dozvole izrečena je novčana kazna direktoru, a kako okrivljenik nije platio novčanu kaznu 24. veljače 2017. upućen je zahtjev za prisilnom naplatom. U daljnjem postupku pokrenut će se mjere i radnje onemogućavanja daljnjeg ispuštanja otpadnih voda, a u suradnji s Državnim odvjetništvom RH postupak kaznene odgovornosti.

19. travanj 2024 20:02