StoryEditorOCM
4 kantunaRED ARROWS SLETJELI U ZEMUNIK

Britanska akrogrupa oduševljena Krilima Oluje, velika im je želja - letjeti iznad Zadra!

Piše M. Kalajžić
2. lipnja 2017. - 16:25
DSC_5959_resize.JPG

Akrobatska grupa RAF (Royal Air Force – Kraljevsko ratno zrakoplovstvo Ujedinjene Kraljevine) Red Arrows, jedna od najpoznatijih svjetskih akro-grupa, sletjela je u petak u 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a u Zemuniku, gdje su se susreli s članovima hrvatske akrobatske grupe Krila Oluje. Arrowsi su se vraćali sa završnih priprema koje su provodili u bazi RAF-a Akrotiri na Cipru.

Red Arrows nadletjeli su pistu u Zemuniku u pravilnoj formaciji, te su efektnim ispuštanjem dima pozdravili hrvatske domaćine, nakon čega su sletjeli i "parkirali" svoje mlažnjake na stajanci piste u Zemuniku. Tamo ih je dočekala kompletna hrvatska akrogrupa, zanimljivo, u istim crvenim letačkim odijelima kao i Arrowsi.

- Krila Oluje su fantastičan tim, ja jako dobro znam što oni rade, naši performansi su nešto drugačiji, koristimo i drugačije avione, ali ja znam avione koje oni koriste i znam koliko je zahtjevno njima letjeti. Imam i dodatno poštovanje zbog toga i fantastično je što smo došli ovdje da razmijenimo isustva i popričamo o tome što tko od nas i kako radi. Imamo skoro iste uniforme, da... Drago nam je da smo ovdje i želimo ostati u kontaktu i ubuduće i napraviti neku intenzivniju suradnju, ne samo natočiti gorivo i proći kroz Zemunik, već nešto konkretno i napraviti zajedno.

Nadamo se i nastupu iznad Zadra. Obično se vraćamo u zemlje u kojima smo već bili s nekim novim nastupima. U Hrvatskoj nismo bili već duže vrijeme i definitivno ćemo se potruditi da dođemo – kazao je vođa Arrowsa bojnik David Montenegro.

U svom sastavu britanska eskadrila ima ima oko 120 pripadnika, a nastupe izvodi devet pilota koji lete na britanskom avionu BAE HAWK T-1 koje koriste još od 1979. godine i ne misle ih mijenjati.

- Mi smo mlada ekipa, tek smo od 2005. službeno ovdje i priželjkujemo suradnju s ekipama poput britanske. Svako iskustvo i svaka komunikacija s drugim timom je dobrodošla, pogotovo kad nas netko ovako pohvali kao što su Britanci, svjetski poznati, prije toga Talijani... Cvjetamo, odlično! Pratim Arrowse već dugo vremena, iznimno su precizni i agresivni, letenje im je vrhunsko, plus, glasni avioni, dim, kad se sve to iskombinira dobije se jedan vrhunski show. Razlike između nas su velike, oni imaju mlazne avione, Hawk je odličan za ovu svrhu, okretan, brz, za ovakav tip letenja kojega oni rade, to je vrhunski avion – kazao je vođa krila Oluje satnik Darko Belančić.

Riječi hvale imao je i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH Andrew Stuart Dalgleisha.

- Fantastično je danas imati ovdje Red Arrowse i susresti se s Krilima Oluje. Ovo je jedan sjajan primjer suradnje ministarstava obrane Hrvatske i Velike Britanije. Ta će se suradnja i nastaviti, mi već sada imamo suradnju u raznim područjima, ove godine imat ćemo opet jednu vježbu koja se odvija na kopnu, imali smo i pomorsku suradnju s posjetom broda prošle godine i ovaj sada posjet zračnih snaga pokazuje da Hrvatska i velika Britanija žele intenzivno nastaviti surađivati – kazao je.

Na pitanje je li bilo ikakvih razgovora s hrvatskom Vladom oko opcija korištenja britanske vojne opreme, rekao je kako je to nešto o čemu bi trebalo pitati hrvatsku Vladu, a britanska strana bi bila više nego sretna da se tako nešto dogodi.

24. travanj 2024 06:36