StoryEditorOCM
4 kantunaPLAVE ZASTAVE

Imamo ih svega 8, plaćaju se i do 40 tisuća kuna, trebamo li ih još na plažama i zbog čega?

Piše M. Kalajžić
5. lipnja 2017. - 15:08
prvi_dan_ljeta15-210614

U Hrvatskoj su ove godine, prema podacima međunarodne asocijacije Blueflag, podignute 94 Plave zastave na plažama i 19 u nautičkim marinama. Plave zastave kao oznake ekološki čistih i sačuvanih plaža i marina u Hrvatskoj podiže Udruga Lijepa naša koju je osnovao Ante Kutle, brat poznatog kontroverznog poduzetnika Miroslava Kutle.

Na području Zadarske županije ove će godine, prema informacijama Udruge Lijepa naša, biti podignuto svega šest Plavih zastava: plaža turističkog naselja „Zaton“ Turisthotela Zadar, plaža Jaz općine Preko, plaža „Borik“ Falkensteiner, plaža „Kolovare“ Obala i lučice Zadar, te plaže „Dražica“ i „Bošana“ u Biogradu na moru. Plave zastave zavijorit će se i u dvjema nautičkim marinama: D-Marin Marina Dalmacija Bibinje-Sukošan i Marina „Kornati“ Ilirija Biograd na moru.

Ukupno je to osam Plavih zastava, značajno manje nego u Istarskoj županiji gdje će ih biti 48 samo na plažama ili 25 na plažama Primorsko-goranske županije. U Zagrebu će vijoriti pet oko tamošnjih jezera, dok je situacija u ostalom području Dalmacije slična kao i u Zadru: u Šibensko-kninskoj županiji bit će svega tri Plave zastave, u čitavoj Splitsko-dalmatinskoj županiji pet Plavih zastava i to Bačvice, Stobreč, Zlatni rat Bol, Omiš i Baška Voda, te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji također svega pet Plavih zastava.

Pet šibenskih marina imat će plave zastave, četiri na splitskom području i dvije na dubrovačkom dijelu obale. Čuvene plaže kao što su Zrće ili one na makarskom primorju već godinama ne viju Plave zastave, a razlog su – cijene, jer naknada za jednu zastavu kreće se od 20 do čak 40 tisuća kuna što nije mali izdatak za koncesionare plaže.
Zbog toga zadarskih plaža nema puno niti među dobitnicima plaketa kojima Udruga Lijepa naša nagrađuje najvjernije sljedbenike: Zlatnu plaketu za 15 godina isticanja Plave zastave dobio je samo Turisthotel za plažu Turističkog naselja Zaton u Ninu.

Kad se vidi rasprostranjenost toga međunarodnog simbola ekološki očuvanih plaža i marina na Jadranu, lako se dolazi do zaključka kako Plave zastave zapravo označavaju financijsku moć turističkih područja da raspolažu s dovoljno sredstava kojima mogu platiti tu oznaku, a ne isključivo najčišće i ekološki najosvještenije plaže i marine. Na web stranicama Udruge Lijepa naša istaknuti su kriteriji za dobivanje Plave zastave, ali nigdje nije istaknuto koliko to zadovoljstvo košta. Koncesionari su ti koji moraju obavljati edukaciju korisnika, brinuti se o čistoći i ispunjavanju svih ostalih uvjeta, pa mnogi godinama kritiziraju Udrugu Lijepa naša da zapravo samo "trguje" zastavom kao neka vrsta privatne "tvrtke".

Iako nije sporno da turisti cijene plaže i marine u kojima uoče Plavu zastavu, iskustva onih koji više nisu željeli plaćati tu oznaku govore kako im to nije umanjilo turistički promet i ukupan dojam gostiju.

Treba li Zadru više Plavih zastava? - pitali smo Andreju Barabu, pročelnicu Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša.

- Plava zastava ne samo što košta, nego se za njeno dobivanje treba ispuniti i određene uvjete. Uvijek ima prostora da se poboljšaju uvjeti na plažama do te mjere da se dobije i Plava zastava koja je svakako jamstvo određenog stupnja čistoće, usluge na plaži i infrastrukture, a ima i multiplicirajući efekt na turizam, u svakako pozitivan u svakom smislu. Naše određenje u postizanju još koje Plave zastave svakako bi bio dobro, ali da bi mi to mogli izrealizirati, treba uložiti u plaže. Jedan drugi upravni odjel, za graditeljstvo, izradio je Katastar zadarskih plaža. Ministarstvo turizma je čak odredilo određena sredstva svim županijama da izrade objedinjeni katalog svih plaža s tematizacijama kakve bi trebale biti i to je, koliko znam, Zadarska županija i učinila. E sad, projektna dokumentacija za uređenje svake pojedine plaže košta i mi smo tada kolegama iz Odjela za graditeljstvo predložili nekoliko plaža za koje smatramo da bi ih trebalo urediti, između ostaloga i na otocima, međutim zbog nedostatka novca to još nije napravljeno. A to je bitan preduvjet i za dobivanje sredstava iz Ministarstva turizma za uređenje plaža, te naposlijetku za dobivanje i Plavih zastava. Što se tiče kvalitete mora mi imamo odlične ocjene, a zadnjih smo godina proširili broj mjerenja sa 13 na 19 od 22 plažne točke. Jedino nam plaža Jadran zna ponekad iskakati, a sve su druge ocjene zbilja odlične tako da ste strane nemamo problema. Problem su jedino financije, ali vjerujem da ćemo ih osigurati i dobiti više gradskih plaža i još više Plavih zastava – zaključila je Baraba.

18. travanj 2024 14:27