StoryEditorOCM
4 kantunaPODACI O IZLAZNOSTI DO 16.30

Drugi krug privukao više birača, najviše u Vrsima, najmanje u Salima!

Piše IN
4. lipnja 2017. - 20:08
pag_izbori5-040617_resize.JPG

U drugom krugu izbora u Zadarskoj županiji glasovalo se za gradonačelnika grada Paga te načelnika deset općina. Prema podacima DIP-a do 16.30 sati ukupan broj glasača izašlih na 46 biračkih mjesta iznosio je 11.353 ili 45,34 posto, što je oko 10 posto više nego što je izašlo birača u prvom krugu (35,19 posto).

Najzanimljivija borba vodi se za gradonačelnika Paga u kojoj sudjeluju Ante Fabijanić Njekulin, kandidat MODES-a i Reformista, i Igor Karavanić iz HDZ-a. Na izbore je do 16.30 sati izašlo 47,08 posto, a u prvom krugu Njekulin je bio bolji za nepunih tri posto.

Najviše glasača do 16.30 sati izašlo je na izbore u Općini Vrsi, čak 63,67 posto, gdje se za mjesto načelnika natječu nezavisni Luka Perinić i aktualna načelnica iz HDZ-a Sandra Vukić. U prvom krugu Perinić je pobijedio, a razlika u odnosu na Vukić iznosila je svega 0,78 posto.

Velika izlaznost zabilježena je i u Općini Galovac, 59,44 posto, u kojoj se za mjesto prvog čovjeka tog najvećeg sela zadarskog zaleđa bore Marin Gulan iz HDZ-a i nezavisni Slavko Šare. Gulan je aktualni načelnik koji je prije nekoliko godina smijenio Šaru protiv kojeg se kasnije vodilo nekoliko kaznenih postupaka za zalouporabu položaja i ovlasti. Gulan je u prvom krugu pobijedio s razlikom od 15 posto.

Izlaznost od 56,83 posto do 16.30 sati zabilježena je u Povljani gdje su u utrci za načelnika nezavisni Ivica Pogorilić, dugogodišnji prvi čovjek Povljane, i Šime Jurišić iz HDZ-a. Pogorilić je u prvom krugu pobijedio s razlikom od 14 posto.

Zanimljiva utrka vodi se i u Općini Škabrnja gdje se aktualnom načelniku Nediljku Bubnjaru iz HDZ-a suprotstavio 26-godišnji Ivan Škara sa svojom nezavisnom listom. U prvom krugu Bubnjar je pobijedio s razlikom nešto većom od 10 posto, a sada je u drugom krugu do 16.30 sati izašlo 53,20 posto birača.

Više od pola upisanih glasača izašlo je na birališta i u Kolanu gdje se Marinu Pernjaku iz HSS-a suprotstavio nezavisni Šime Gligora. Razlika između njih dvojice u prvom krugu bila je 17 posto u korist Pernjaka.

Velika borba za mjesto načelnika vodi se u Posedarju gdje je izašlo 44,42 posto birača do 16.30 sati. Ivici Zurku iz HDZ-a "usprotivio se" nezavisni Ivica Klanac. Razlika u korist Zurka u prvom krugu bila je oko 1,5 posto, tako da su iznenađenja u drugom krugu itekako moguća.

Ništa manje zanimljiva borba vodi se u Gračacu gdje je aktualnoj načelnici Nataši Turbić iz HDZ-a "na megdan" izašao Goran Đekić iz SDSS-a uz podršku Reformista. Do 16.30 sati na izbore u Gračacu izašlo je 41,19 posto registriranih birača, a prednost u prvom krugu od lijepih devet posto dobila je kandidatkinja HDZ-a.

U mjestu generala Gotovine, Pakoštanima, u drugom krugu sukobili su se dosadašnji dugogodišnji načelnik Milivoj Kurtov iz HDZ-a, uz potporu HSS-a, i Žoni Maksan, kandidat HSPAS-a. U prvom krugu Kurtov je ostvario prednost od gotovo 20 posto.

Najmanja izlaznost drugog kruga do 16.30 sati zabilježena je u otočkim općinama, Kali i Sali. U Kalima na otoku Ugljanu jedini načelnik SDP-a u Zadarskoj županiji Duško Vidov, uz potporu HNS-a, pokušava zadržati prednost iz prvog kruga nad Markom Kolegom, kandidatom koalicije HDZ-HSU-HSS, HSP-HSLS. U prvom krugu razlika između njih je iznosila skromnih 0,44 posto pa nije isključeno da SDP izgubi i tu jedni vlast u Zadarskoj županiji.

Najmanja izlaznost u drugom krugu do 16.30 sati zabilježena je u Salima na Dugom otoku. Aktualni načelnik Zoran Morović, kojeg podupire koalicija HSS-SDP-HNS, suprotstavio se kandidatu HDZ-HSU-a Marijanu Crvariću. U prvom krugu Morović je bio bolji za oko 6,5 posto.

23. travanj 2024 11:48