StoryEditorOCM
4 kantunaNAČELNIK PRIMOŠTENA NA SUĐENJU ZBOG NAPADA NUNČAKAMA

Stipu Petrinu u sudnici "čuvao" tim liječnika hitne pomoći!

8. lipnja 2017. - 00:07
petrina08.JPG

- Meni se čini da vi opstruirate kazneni postupak- kazala je sutkinja Općinskog suda u Zadru Danijela Zubčić Poljak bivšem saborskom zastupniku i načelniku Općine Primošten 62-godišnjem Stipi Petrini nakon što je u srijedu u nastavku suđenja za takozvani slučaj "nunčake" iz 2002. godine najprije rekao da ne razumije pouku o pravima, optužnicu, a onda i samu sutkinju, te da ne može doći na iduću raspravu tijekom ljeta jer u to vrijeme zbog zdravlje ide na – seanse.

- Meni samo nešto drugo može pomoći, kako da vam to objasnim. Kardiolozi mi više ne mogu pomoći. Lijekovi mi narušavaju kompletan imunološki sustav. Shvatite me - pojasnio je osebujni primoštenski načelnik čiju zdravstvenu situaciju zbog "osjetljivog" srca cijelo vrijeme u sudnici prati tročlani liječnički tim Hitne pomoći s aparatima za oživljavanje. Optužnicom se tereti za slučaj iz studenog 2002. godine kada je ispred kafe bara 'Maž' u ulici dr. Franje Tuđmana u Primoštenu sumještanina Jerka Radića zavitlao u glavu nunčakama nakon što ga je ovaj prethodno udario šakom u glavu zbog čega je posrnuo. Slučaj je delegiran u Zadar nakon što je presuda Općinskog suda u Šibeniku kojom je Petrina 2009. godine osuđen na četiri mjeseca uvjetnog zatvora ukinuta.

Europski sud je, naime, prije tri godine presudio da su Petrini tim postupkom povrijeđena procesna prava jer je osuđen u odusutnosti. On se tada na šibenskom sudu nije pojavljivao na ročištima jer je liječnički tim zaključio da boluje od 'paroksizimalne fibrilacije atrija', što je je značilo da nije ni mogao sudjelovati na raspravama bez liječničkog tima koji bi trebao biti opremljen za hitno pružanje medicinske pomoći u slučaju pojave srčane fibrilacije tijekom rasprave, jer se prema dijagnozi njegovo srce ne smije izlagati stresu.

- Ja vas ništa ne razumijem. Možda je to zbog mikrofona. Imam ove dvije bube za uši, a zamolio sam vas prošli put da mi date slušalice. Čujem vas ali to što čujem je nerazgovijetno - kazao je jučer Petrina sutkinji koja je govorila u mikrofon jer je prethodno zatražio i tonsko snimanje postupka. Nakon što mu je pojasnila da se, ukoliko ugasi mikrofon, suđenje neće moći tonski snimiti, Petrina je nakon kraćeg testiranja slušnosti zaključio da je puno bolje kada se sutkinja malo odmakne od mikrofona, što je ona na koncu i učinila. No Petrina je i nakon toga ustvrdio da ne razumije optužnicu i pouku o pravima jer u njima stoji da je nakon udarca šakom u glavu on posrnuo, a ne pao, kako je zabilježeno u optužnici koju on ima.

- Ovdje se lažira stanje optužnice. Razlika je u tome jesam li posrnuo ili pao. Neka mi državna odvjetnica pojasni odakle je izvukla tu formulaciju. Očigledno je da se pokušava manipulirati optužnicom - rekao je primoštenski načelnik, a sutkinja mu je pojasnila da će se činjenica jeli on posrnuo ili pao utvrđivati u dokaznom postupku, te je zakazala ročište za 13. rujna. Petrina je na koncu zaključio kako se ne smatra krivim za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozlijeda u pokušaju koje mu se stavlja na teret, te da mu nije jasno odakle je on izvukao "te nunčake".

- Nije mi jasno zbog čega mene okrivljuju za ovaj događaj. Žalio sam se do Strasbourga. Za ono što mi je namješteno i lažirano izgubio sam 15 godina - zaključio je.

18. travanj 2024 02:55