StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZA DESET GODINA IRSKA KOMPANIJA PREVEZLA DVA MILIJUNA PUTNIKA

Do četvrtka u ponoć - slavljeničke karte Ryan aira od 24,49 eura!

Piše AVŠ
7. lipnja 2017. - 17:25
ryanair7-070617

Kada je 2007. godine najveći svjetski niskotarifni prijevoznik Ryanair prvi put poletio iz Zadra za London, na svom su popisu imali tek dvije destinacije i 21 tisuću prevezenih putnika nakon prve sezone.

Danas, deset godina kasnije, ova irska kompanija Zadar povezuje s čak 15 destinacija u cijeloj Europi i upravo jučer proslavili su čak dva milijuna prevezenih putnika od tog prvog leta. Koliko je Ryanair važan za zadarski aerodrom, ali i turizam općenito, najbolje govori brojka od udjelu njihovih putnika u ukupnom prometu Zračne luke Zadar(ZLZ): od 520 tisuća, što je prošlogodišnji rekord, 339 tisuća ili 60 posto su putovali irskom kompanijom.

- Ovo je veliki događaj za zadarsku Zračnu luku i izuzetno dobar rezultat. U Hrvatskoj ne postoji druga zračna luka koja se može pohvaliti s ovolikim brojem putnika low cost kompanije, čak tisuću njihovih rotacija godišnje i 15 različitih destinacija. Ryanair će u budućnosti imati ključnu ulogu u rastu i razvoju zadarskog aerodroma. Samo u prvih pet mjeseci bilježimo rast putničkog prometa od 10,6 posto, a u 2017. godini dodatni rast prometa od osam do deset posto- rekla je Irena Ćosić, direktorica ZLZ.

Svečana proslava dva milijuna prevezenih putnika organizirana je u srijedu ujutro kada je na Zemunik sletio Ryanairov zrakoplov iz Dublina. Što po fizionomijama, što po zimskim jakmama i džemperima, lako je bilo zaključiti da su u prepunom zrakolovu najbrojniji putnici bili irski turisti. - Jedva smo čekali pobjeći iz Irske na ovo vaše sunce, ne možete zamisliti kako je tamo hladno sada, prava zimska hladnoća. Ostajemo dva tjedna u Turističkom naselju Zaton, vraćamo se isto Ryanairovim zrakoplovom iz Zadra- kazala nam je starija Irkinja iz Corka dok je par mlađih turista u Zadar samo sletio, a put nastavljaju prema Splitu, Dubrovniku i Crnoj Gori.

I oni o dolasku u Hrvatsku razmišljaju samo zračnim putem, a veza s Dublinom četiri puta tjedno idelna je kao najbrži i najdostupniji put u Hrvatsku.

- Zadar je Ryanairu jako važan kao naša najveća kompanija u Hrvatskoj i turistički je vrlo perspektivno tržište, što se najbolje vidi po rekordnom bookingu koji imamo ovu sezonu. Baš zbog velikog interesa, ove godine ponovno smo uveli tri nove linije iz Zadra za Bristol, Copenhagen i Glasgow - kazala je Dimitra Apatsidou koja je u ovoj irskoj zrakoplovnoj kompaniji zadužena za istočni Mediteran.

Kako je početak sezone letova Ryanaira za Zadar svake godine do sada bio obilježen financijskim problemima i svađama zbog udruženog reklamiranja koje je uvijet da bi irska kompanija uopće letjela za neku destinaciju, zbog ovako dobrih brojki i povećanja prometa već sada se radi na sezoni 2018. godine. - Pričekali smo da prođu lokalni izbori, da se imenuju novi gradonačelnik i župan s kojima ćemo obaviti potrebne razgovore i krenuti u zaključivanje ugovora za iduću letačku sezonu- rekla je direktorica Zračne luke Zadar, Irena Ćosić. 

Karte po 24,99 eura

Dva milijuna prevezenih putnika u Zadru Ryanair će proslaviti puštajući u prodaju karte po cijeni od samo 24,99 eura koje će biti dostupne do četvrtka, 8. lipnja u ponoć. Karte se mogu kupiti na www.ryanair.com, a vrijede za putovanja u listopadu i studenom.

24. travanj 2024 07:04