StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: OTVOREN NOVI POGON TVORNICE MREŽA VRIJEDAN 16,2 MIL. KUNA

Darko Eškinja: Zašto našem radniku od 1000 eura bruto plaće ostane 500, a njemačkom 650 eura?

Piše IN
7. lipnja 2017. - 20:25
tvornica_mreza13-070617

- Što bi vlada mogla učiniti za poduzetnike? Smanjiti poreze i rasteretiti zapošljavanje tako da, na primjer, od tisuću eura plaće bruto, radniku ostane 650 eura, kao u Njemačkoj, a ne 500 eura, kao kod nas – kaže Darko Eškinja, vlasnik Tvornice mreža i ambalaže iz Biograda na Moru koja je u srijedu javnosti predstavila svoju novu investiciju u pogon za doradu mreža. Novi pogon, u kojem je posao našlo 20 radnika, smješten je točno preko puta sadašnje tvornice u poslovnoj zoni iznad Biograda. Ukupna vrijednost investicije iznosi 16,2 milijuna kuna, a od toga je 4,3 milijuna iz europskog Fonda za regionalni razvoj. U sklopu projekta izgrađena je nova proizvodna hala, nabavljeno je šest strojeva za mrežni i ambalažni program, održana su dva nastupa na sajmovima u Biogradu i Berlinu te osnaženi ljudski potencijali tvrtke. Sve bi to trebalo povećati prodaju i izvoz za 40 posto.

- Tvornica mreža i ambalaže osnovana je u Zadru 1927., prije točno 90 godina. Godine 1962. tvornica je preseljana u Biograd na lokaciju kod današnje robne kuće, a od 2007. tvornica radi na novoj lokaciju u poduzetničkoj zoni. Kada smo preuzeli tvornicu 2004. godine imali smo šezdesetak zaposlenih i prosječnu plaću od oko tisuću kuna. Danas imamo 101 zaposlenika, prosjećna bruto plaća iznosi pet tisuća kuna, a godišnji prihodi su veći od 59 milijuna kuna. Od toga čak 55 prihoda pritječe iz izvoza u zemlje EU, Njemačku, Austriju, Mađarsku, Grčku, Italiju te Crnu Goru, a nedavno smo počeli isporučivati i prve narudžbe za Australiju i Novi Zeland – kazao je Eškinja prilikom obilaska novih pogona u društvu gradonačenika Biograda Ivana Kneza i njegovog zamjenika Marijana Stopfera te predstavnika županijske gospodarske komore i Erste banke.

Biogradska Tvornica mreža i ambalaže jedina je tvornica takvih proizvoda na području bivše Jugoslavije, ali i šire. Najviše proizvode mreža za ribare, koče i ribarice, te za kaveze za uzgoj bijele i plave ribe, ali i ambalažne mreže za krumpir, kapulu, luk i druge povrtlarske kulture. Novi strojevi predstavljeni u srijedu spadaju među najsuvremenije takve na svijetu i jamče dugoročnu konkurentnost i veću efikasnost tvrtke. S prijašnjim strojevima tvornica je godišnje "gubila" 25 radnih dana na zamjeni konca za tkanje, a s novima će samo pet. Osim toga, jedan takav stroj zamjenjuje više od 25 radnika.

Novi pogon za doradu mreža također je produkt konkurentskog razmišljanja. Naime, mreže koje se rade strojno mogu biti široke najviše pet metara, a narudžbe ribara i uzgajivača u prvilu su četri do pet puta veće. Povezivanje mreža radi se ručno, ali zato finalni proizvod ima višu dodatnu vrijednost.

- Širenje? Za sada o tome ne razmišljamo, a i ne znam u kojem bi pravcu išli. Mi više ne funkcioniramo na našem, nego europskom i svjetskom tržištu i zato tražimo da se porezna politika uskladi s poreznom politkom kakva je vani. Ne može isti porez kod nas biti 50, a kod njih 30. Mi tu ne možemo konkurirati, a investicije idu tamo gdje im je pogodnije – poručuje Eškinja, vlasnik i trgovačkog lanca Bure koji uopravo završava svoje drugo veliko skladište iznad Jadranske magistrale za trgovu Cash$Carry. Investicija je teška četiri milijuna kuna, a trebala bi biti otvorena za nekoliko dana.

27. travanj 2024 04:21