StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE U RIVNICI NIKLA I DRUGA TERASA?

KONZERVATORI: Obustavili smo radove, ovo je divlja gradnja, VLASNIK IVO KURTIN: Sve je po zakonu!

10. lipnja 2017. - 14:35
terasa_katastar1-050617.JPG

Kako je u zadarskoj Rivnici, u neposrednoj blizini Kneževe palače i zgrade Katastra, pored već postojeće terase podignuta još jedna i tko je za to dao dopuštenje? Vrlo kratak odgovor na to pitanje glasi: nitko nikakvu suglasnost nije dao i to zato što nitko nikakvu suglasnost nije ni tražio!

Iz gradske su uprave obavijestili javnost da su oni zaprimili zahtjev Ugostiteljskog obrta "Karuba" koji je tražio najam dijela javno-prometne površine neposredno uz poslovni prostor kojega "Karuba" koristi. O tom zahtjevu još nije odlučeno, a sporna terasa se nalazi na potpuno drugoj parceli za koju od Grada nitko ništa nije ni tražio. Uz zatvoreni poslovni prostor, "Karuba" koristi i vlastitu manju terasu, od Grada su zatražili najam javne površine, ali su odlučili izgraditi i potpuno novu, veliku terasu.

- Ne znam na koji je način ta terasa postavljena, Grad Zadar za to nije dao dozvolu i obavijestili smo Konzervatorski odjel. Taj dio terena je bio neuređena ledina, a ljudi se često dosjete kako na takvim površinama nešto mogu zaraditi. Okolnim stanarima će potencijalno najviše smetati gužva i buka. Ja se nadam da toga neće biti, a u suprotnom bi trebale reagirati službe odgovorne za remećenje javnog reda i mira, kaže zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Što biste vi željeli, što mislite kako bi okolina Kneževe palače trebala izgledati?

- Znam za svojedobnu studiju Dragutina Kiša o Kneževoj palači i botaničkim vrtovima uz nju, ali znam i da su na tom zemljištu još neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Ipak, najskloniji sam povratku botaničkih vrtova u okoliš Kneževe palače, zaključuje Dukić dodajući da su iz Grada o svemu obavijestili Konzervatorski odjel.
U Konzervatorskom odjelu tvrde da iz Grada nisu zaprimili nikakvu službenu obavijest o novoj terasi u Rivnici, a zanimljivo je da nije reagirao nitko ni iz Katastra iako je nova terasa "prekrila" jedan od prilaznih puteva do te institucije kojega svakodnevno koriste stotine građana. Postavljanjem terase se, između ostaloga, mijenja i namjena zaštićenog zemljišta, za što također treba odobrenje konzervatora koji procjenjuju narušava li se time "svojstvo kulturnog dobra".

Evo kako pročelnik Konzervatorskog odjela Igor Miletić objašnjava novonastalu situaciju i korake koje su konzervatori poduzeli:

- Za svaki zahvat na zaštićenom pojedinačnom kulturnom dobru, bez obzira je li riječ o privatnom ili javnom vlasništvu, stranka je dužna ishodovati posebne uvjete uređenja ili građenja. To od nas, u ovom slučaju, nitko nije zatražio, pa je izvođač radova za nas bespravni graditelj, kaže pročelnik Miletić pojašnjavajući da iz vlasničkog lista proizlazi da su vlasnici zemljišta nasljednici plemićke obitelji Borelli, a da je posjednik Grad Zadar.

- Čim sam doznao za radove, otišao sam na lice mjesta, a potom su tamo upućeni naši konzervatori koji su usmeno obustavili radove i od investitora zatražili da Konzervatorskom odjelu dostavi svu potrebnu dokumentaciju temeljem koje smatra da može izvoditi te radove. Ako u roku od pet-šest dana dokumentaciju ne donese, mi smo dužni izdati rješenje o obustavi radova na koje investitor ima pravo žalbe. U slučaju da se investitor ogluši na naš poziv i ne nastavi radove, možemo naložiti povratak u prvobitno stanje, a ako naknadno zatraži posebne uvjete uređenja, donijet ćemo stručnu procjenu o tome može li i pod kakvim uvjetima tamo biti terasa, navodi dalje Miletić ne želeći prejudicirati kakva bi "stručna procjena" mogla biti donesena dok se postupak ne provede po predviđenoj proceduri.

U petak ujutro, u Rivnici nije primijećen bilo kakav nastavak radova.

Tamo već godinama radi i terasa obrta "Skala" koji je ugovor o najmu potisao Grad Zadar, a konzervatori su dali takozvano privremeno rješenje do kraja obnove Kneževe palače i perivoja. Radi se o parceli pod "privremenom zaštitom" od tri godine čiji rok istječe 2018. godine. Kneževa palača je obnovljena, a gradonačelnik Dukić očigledno želi obnoviti i perivoje, što bi moglo značiti da će i "Skalina" terasa imati ograničen rok trajanja.


 

VLASNIK UO "KARUBA" IVO KURTIN: Sve je po zakonu!


-Nije mi jasno zbog čega se o tome uopće piše?! Pa to je zelena površina u privatnom vlasništvu, a ja imam potpisane ugovore s vlasnicima i ne vidim što to nije u redu, jer se ne radi ništa što nije u tom ugovoru. Konzervatori su mi dali rok za podnošenje zahtjeva i ja sam to ispunio, izjavio nam je vlasnik Ugostiteljskog obrta "Karuba" Ivo Kurtin.


 

U mjesec dana odbijena dva zahtjeva za štekate

 

U proteklih mjesec dana Konzervatorski odjel je zaprimio dva zahtjeva za postavljanje štekata na zadarskom Poluotoku i to na zelenim, javnim i zaštićenim površinama. Oba su zahtjeva odbijena jer je ocijenjeno da bi postavljeni štekati "narušavali svojstva zaštićenog kulturnog dobra", a jedan od njih odnosio se na štekat koji je trebao niknuti neposredno uz gradske bedeme. Još prije nekoliko godina Konzervatorski je odjel predložio formiranje Katastra javnih površina, ali njihov prijedlog gradska administracija nije realizirala.

19. travanj 2024 10:48