StoryEditorOCM
4 kantunaBLIC RAZGOVOR: SABINA GLASOVAC

Prijeti li SDP-u raskol, želi li biti predsjednica stranke, hoće li se opet kandidirati za gradonačelnicu Zadra, je li HNS izdao birače...

10. lipnja 2017. - 20:15
sdp_stozer7-210517

Sabina Glasovac izgubila je izbore u Zadru, u drugom krugu njena je stranka izgubila jedinu općinu u Zadarskoj županiji, a njena "šefica", predsjednica Županijske organizacije SDP-a Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac, otvoreno je napala za izborni neuspjeh uz opasku da je ona, kao kandidatkinja za županicu, dobila više glasova u Zadru od Glasovac, predsjednice gradske organizacije.

Istodobno, HNS je odlučio ući u vladu HDZ-a, unutar SDP-a traje otvoreni rat i nezadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora, "milanovićevci" traže odlazak Davora Bernardića, a kao jedna od mogućih pretendenata na njegovo mjesto često se spominje zadarska saborska zastupnica Sabina Glasovac.

Je li nakon lokalnih izbora SDP postao irelevantna stranka, kako tvrdi Milanka Opačić, ili tek regionala stranka, kako tvrdi Jelena Lovrić?
- Ne. SDP je prije lokalnih izbora bio najjača oporbena stranka. Nakon njih, to je i ostao.

Treba li Bernardić nakon ovih izbora dati ostavku?
- Svatko od nas tko vodi organizaciju SDP-a na bilo kojoj razini snosi odgovornost za njezin rad, pa i za izborne rezultate.

Znači da treba?
- Odgovorila sam Vam na to pitanje.

Prijeti li SDP-u frakcijski rat i raskol?
- Ne. No, ukoliko nešto drastično ne promijenimo u načinu rada i komunikaciji s biračima, prijeti nam opasnost od daljnjeg gubitka potpore birača.

Je li HNS ulaskom u vladu HDZ-a izdao SDP? Zašto je Milanović dao toliko mandata HNS-u?
- HNS je ulaskom u Vladu s HDZ-om izdao svoje birače. Pa i velik dio uvjerenja za koja su se godinama zalagali. A to je, složit ćete se sa mnom, puno ozbiljniji krimen od toga jesu li ili ne izdali SDP.

A odgovornost Milanovića?
- Milanović će pojedincima izgleda za neke stvari biti "kriv" dok je živ.

Neki komentatori, kao primjerice profesorica Mirjana Kasapović i dr.sc. Dejan Jović, smatraju da je koalicija HDZ-a i HNS-a dobra za SDP jer će se tako konačno riješiti "strateškog" partnera, a dok budu na vlasti stranka će se stići konsolidirati i oporaviti od izbornih rezultata i Bernardićevog lutanja?
- Ne mogu i ne želim na fenomen koalicije HDZ-a i HNS-a gledati iz pozicije hoće li i koliko SDP od toga profitirati. A vjerojatno hoće, jer će se neki procesi događati inercijom. Način na koji je sklopljena koalicija HDZ-a i HNS-a loš je za Hrvatsku. Ako se to uopće može nazvati koalicijom. Meni to više izgleda kao eklatantan primjer političke trgovine i protuprirodnog bluda.

Ne vjerujete, dakle, u nove izbore na jesen?
- Ništa mene više u politici ne može iznenaditi. Na žalost.

Hoćete li se kandidirati za predsjednicu SDP-a?
- Na to sam pitanje odgovarala u više navrata u prethodnih nekoliko mjeseci. Odgovor je i dalje isti. Ne. Neću se kandidirati za predsjednicu SDP-a.

Predsjednica ŽO Renata Sabljar Dračevac vas je otvoreno prozvala za izborni poraz i da je ona u Zadru osvojila više glasova od vas. Taj sukob u Zadru jako dobro reflektira aktualni sukob u SDP-u na razini Hrvatske, između "milanovićevaca" i "bernardićevaca".
- Pozivam sve SDP-ovce i SDP-ovke u Zadarskoj županiji , pa i kolegicu Sabljar Dračevac da zajedno jačamo SDP u Dalmaciji te da osiguramo pretpostavke da SDP ponovno dođe u poziciju upravljanja Hrvatskom i da građane oslobodimo kaosa, nesigurnosti i nestabilnosti u kojoj nas već više od godinu dana drži HDZ.

Pomirljiv odgovor, iako vas svrstavaju u protivnike aktualnog predsjednika Bernardića?
-  Moj svijet ne poznaje ladice. Nisam ničija. Ni pobornica. Ni slijepa sljedbenica. Ni protivnica. Svoja sam. To ću i ostati.

SDP je u drugom krugu izbora izgubio vlast u mjestu Kali na Ugljanu, jedinu općinu koju je imao u Zadarskoj županiji. Bivši načelnik Duško Vidov proziva Sabljar Dračevac da nije ništa napravila na njegovoj promociji za izbore, a njega kao jedinog načelnika SDP-a nije ni uvrstila na listu kandidata za županijsku skupštinu. Je li to bio dobar potez? Treba li Sabljar Dračevac otići?
- Tko treba otići, a tko ostati odlučit će članovi i članice SDP-a. Ne ja. Ja sam samo jedna od njih.

Zašto se više nećete natjecati za gradonačelnicu Zadra?
- Zato što sam se već jednom kandidirala i nisam uspjela. U sljedećem izbornom ciklusu priliku treba dati nekome drugome. Nadam se da će u tom pokušaju taj netko imati više uspjeha od mene.

24. travanj 2024 04:03