StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO: REKONSTRUKCIJA MISTERIOZNOG UBOJSTVA U ZADARSKOM KANALU

Osumnjičeni Pawel (51) se brani: Nisam pretukao Magdalenu (39) i pustio da se utopi! Za sve je kriva šizofrenija! Zašto je divljao u Preku i zašto je bio u zatvoru...

Piše Ivica Nevešćanin i Božana Sviličić
11. lipnja 2017. - 16:30
pawel3

U utorak, 6. lipnja, jugo je deralo Zadarskim kanalom. Vrući vjetar i visoki tlak, u kombinaciji sa suncem ispod oblaka, stvorili su, za Dalmaciji poznatu "atmosferu ludila", kobnu za srce, ali i psihu. U poslijepodnevnim satima, kada je 51-godišnji Piotr Pawel Pawlak iz poljskog Lublina odlučio preći kanal, uputivši se iz Sukošana prema Ugljanu, vjetar je nešto oslabio, no valovi su još uvijek bili veliki. Ali za njegovu motornu jahtu Doral 310 SE, dugu osam metara, to nije predstavljalo nikakav problem, pa se i njegova djevojka, 39-godišnja Jolanta Magdalena Adamczuk, na njoj osjećala prilično sigurno.

Magdalena je, kao i Pawel, iz Lublina kod Varšave i radi u njegovoj tvrtki. U ljubavnoj vezi su već nekoliko godina i nisu imali djece. Na more je došla prije dva dana, gotovo tjedan dana nakon Pawela koji je u Biograd stigao ranije kako bi mogao popraviti deset godina stari gliser, registriran pod poljskom zastavom. Kad ga je napokon "skrpao" Pawel je otkazao njemu skupi najam u marini u Sukošanu i krenuo prema Ugljanu u potrazi za nekom jeftinijim privezištem. Barem je tako kasnije rekao u istrazi.

Taj put preko Zadarskog kanala Pawel i Magdalena nikad nisu završili. Možda sat kasnije od polaska Pawela su, potpuno iscrpljenog, iz mora izvukli njemački jahtaši, a dva sata nakon njega u moru je pronađena i Magdalena. Mrtva, puna masnica i hematoma. Obdukcija će pokazati da je u plućima imala more, odnosno da je uzrok smrti - utapanje.

Što se između Sukošana i Ugljana dogodilo tog dana gnjilog juga između Pawela i Magdalena? Kako su oboje završili u moru? Odakle Magdaleni na rukama i licu tolike masnice? Kako se utopila? Gdje je u međuvremenu završio njihov gliser...?

U četvrtak, 48 sati nakon nerazjašnjenih događanja na moru, Pawel Pawlak je priveden sucu istrage Županijskog suda u Zadru. Sudac Hrvoje Visković gotovo dva sata slušao je njegovu obranu u društvu poznatog zadarskog odvjetnika Milana Petričića koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti. "Moj klijent se branio aktivno. Objasnio je da je smrt nastala kao plod nesretnih okolnosti u kombinaciji sa teškim zdravstvenim stanjem njegove djevojke. Moj klijent se ne osjeća krivim" – kratko nam je kazao odvjetnik Petričić.

Sudac Visković očito nije povjerovao 51-godišnjem Poljaku. Povjerenje je poklonio zadarskoj policiji i županijskom državnom odvjetniku pa je Pawelu odredio mjesec dana pritvora pod osnovanom sumnjom da je "6. lipnja od 16 do 16,30 sati na gliseru u kanalu između otoka Ošljaka i mjesta Kali na otoku Ugljanu, u cilju da usmrti 39-godišnju poljsku državljanku, rukama zadao više udaraca po tijelu i po glavi te u predjelu lica. Žena je uslijed udaraca pala u more i utopila se". Što se zapravo dogodilo?

U utorak u 16.47 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je poziv od C.D., njemačkog državljanina, voditelja motorne jahte "Gandalf", pod njemačkom zastavom. On ih je obavijestio da je u moru Zadarskog kanala, nedaleko mjesta Preko, pronašao muškarca kojeg je izvukao na obalu i koji je, u stanju šoka, davao nesuvisle informacije o nestanku ženske osobe, navodno njegove prijateljice. Odmah po zaprimanju poziva na mjesto događaja izlazi brod s posadom Lučke kapetanije Zadar, a u koordinaciju je uključena i zadarska Pomorska policija. Kako bi iskoristili danje svjetlo, MRCC Rijeka u suradnji s Obalnom stražom u potragu angažira i zrakoplov "Pilatus" koji je preletima sumnjivog područja započeo oko 18.15 sati.

Već nakon pola sata, u 18.45, "Pilatus" je dojavio o pronalasku plutajućeg tijela, oko 500 metara sjeveroistočno od pretpostavljene pozicije nestanka. Tijelo mrtve žene izvučeno je iz mora i predano policiji čime je potražna akcija završena. Muškarac kojeg su izvukli iz mora, 51-godišnji Poljak, s broda njemačkih turista je prebačen na brod Lučke kapetanije Zadar. Potom su se uputili do glisera u vlasništvu Poljaka koji je bio otplutao od mjesta događaja, uzeli su ga u tegalj i dovezli do luke u Preku.

Nijemci koji su ga pronašli, odvezli su se do nautičke marine u Preku. Ali na brodu Lučke kapetanije nešto je bilo čudno.

"Nismo službeno komunicirali s njim, ali bio je dosta nemiran. Bio je neprirodnog, podignutog raspoloženja. Kao da je pod nekim utjecajem. Djelovao je agresivno" sjećaju se u Lučkoj kapetaniji. Ali to je, ispostavilo se, bio tek početak. Čim je zakoračio u luku Preko, Pawel je otrčao u prvi kafić. Slučajno je to bio kafić "Dado", u njemu je napravio kaos.

"Dok su čekali policiju on je počeo ludovati. Neprestano je pio, derao se, vikao, gnjavio ljude oko sebe. Izvikivao je neko žensko ime, čak se i potukao s nekim lokalnim čovjekom. To je trajalo skoro pola sata, sve dok nije došla preuzela i odvela ga u Zadar" kažu nam u Preku.

Pawelovu epizodu u "Dadi" zabilježila je i zadarska policija. Glasnogovornik Elis Žodan kaže da je "poljski državljanin, kasnije osumnjičen za ubojsto, u Preku zaradio prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira. Nešto iza 19 sati ušao je u kafić i pravio nered, a konobara je lupao po glavi. Nakon privođenja nije se htio testirati na alkohol, ali smo mu uzeli krv i mokraću, pa će to biti utvrđeno naknadno".

To kompulzivno opijanje i ponašanje u Preku policija je protumačila Pawelovim šokom izazvanim neposrednim tragičnim događajem. Tek sutradan, kada su stigli prvi patološki nalazi, kad je utvrđeno da je 39-godišnja Magdalena na sebi imala brojne ozljede koje odgovaraju ozljedama od premlaćivanja, a da je ona preminula od utapanja, policija je počela sumnjati u Pawelovu šokiranost. Policija je u srijedu opet došla u Preko kako bi razgovarala s Nijemcima koji su Pawela izvukli iz mora, ali nisu ih pronašli jer su u međuvremenu napustili marinu. Nije poznato je li policija do danas uspjela s njima obaviti razgovor.

No sumnja ih je pokrenula da istražuju Pawelovu prošlost. Ubrzo su mediji objavili da je Pawel već bio u sukobu sa zakonom, da je optuživan za krivotvorenje isprava, davanje lažnih iskaza, prijetnje i obiteljsko nasilje. Štoviše, da je neko vrijeme već odslužio iza rešetaka.

U četvrtak, nakon prospavane noći u policiji, Pawela privode kod zadarskog Županijskog državnog odvjetnika Radovana Marjanovića. Nakon ispitivanja odvode ga i kod suca istrage Hrvoja Viskovića koji mu, nakon gotovo dvosatnog razgovora, određuje jednomjesečni zatvorski pritvor. Je li Pawel uistinu svoju djevojku odveo posred Zadarskog kanala, pretukao je i bacio u more pustivši da se utopi?

Pawel krivicu nije priznao. U svojoj obrani odgovornost za tragediju sručio je na, kako je rekao, Magdaleninu bolest. Sucu istrage je, kako doznajemo, rekao da je njegova dugogodišnja prijateljica imala jedan problem: šizofreniju, manično-depresivnog tipa. U fazi kad je bila u depresiji danima je bila povučena i jedva je komunicirala. On je, kazao je, toga bio svjestan pa je uvijek pazio da redovito uzima propisanu terapiju antidepresiva. I da je cijelu konzumira.

Problem je bilo, naveo je, kad je Magdalena bila u maničnoj fazi, a to je bilo upravo u vrijeme njenog dolaska u Biograd, dva dana prije isplovljavanja, gdje je Pawel imao iznajmljen apartman. Kada je vidio, bilo mu je očito da terapiju nije uzimala redovito. U takvoj maničnoj fazi, kazao je sucu Viskoviću, Magdalena reagira nepredvidljivo, nekontrolirano i euforično. Zbog takvog ponašanja, nakon dolaska u Biograd, morao je i nekoliko puta udariti po glavi kako bi je smirio, rekao je sucu.

U utorak, kad su zajedno odlučili napustiti marinu u Sukošanu i krenuti prema Ugljanu, Magdalena je, prema Pawelovim riječima, uzela šest puta veću dozu propisanih lijekova. Na brodu je sve bilo u redu dok mu negdje, milju od obale, u blizini Preka, jedan od motora nije stao pa je bio primoran ugasiti i drugi motor, kako bi vidio o čemu se radi. Podsjetio je suca da je brod relativno star i da je već bio popravljan. Krenuo je vidjeti "pod štivom" o čemu se radi, no kad je ponovno podigao glavu shvatio je da Magdalene na brodu nema. Ugledao je nekih stotinjak metara od broda kako pliva, zapravo kako se davi. Dok je popravljao motor nije, kazao je, ni vidio ni čuo da je Magdalena skočila ili pala u more.

Kad je vidio da se davi Pawel je skočio u more i počeo plivati prema njoj. Dok je doplivao do nje, ona je već nestala ispod površine. Zaronio je, ne bi li je pronašao, ali nije uspio. Pokušavao je to nekoliko puta, ali bez uspjeha. Magdalenino tijelo nije nigdje mogao pronaći. Bio je već iscrpljen i tada se odlučio vratiti na brod. Ali kako nije bio usidren, a valovi od juga još relativno veliki, struja je brod odnijela u kanal i on ga nije više mogao stići. Našao se u stupici.

Bio je, kazao je, na izmaku snaga kad su, u posljednji čas, naišla dva broda, jedrilica i motorna jahta. Izvukli su ga na brod i odmah pozvali policiju i lučku kapetaniju. Dok su ih čekali oni su brodovima kružili akvatorijem gdje je zadnji put vidio Magdalenu, ne bi li je možda pronašli. Brod mu je u međuvremenu otplutao. Pawel sucu nije znao reći koliko je točno vremena proveo u moru, ali bio je promrzao i u šoku. Prema njegovoj priči, krenuli su iz Sukošana negdje između 15 i 15.30 sati sati, a incident se dogodio pola sata, možda 45 minuta kasnije.

Kad je došao u Preko, kazao je Pawel istražnom sucu, reagirao je suludo. "Bio sam smrznut i u šoku. Čim sam stupio na tlo krenuo sam prema mjestu gdje mogu popiti alkohol, da se zagrijem i dođem sebi. Popio sam ga u ogromnim količinama. Bio sam agresivan, napadao sa ljude, derao sam se i glasno vikao njezino ime...", izjavio je Pawel.

Je li sve to bila predstava? Je li to bio zapravo čin prekrivanja tragova i skretanja pozornosti od onoga što je uistinu napravio i za što je osumnjičen? Može li mu se vjerovati?

Piotr Pawel Pawlak ima neobičnu prošlost. Na svom profilu na Facebooku navodi da je studirao na sveučilištu Marie Curie Sklodowska u Lublinu, navodno istom na kojem je studirala i njegova djevojka. Pawelov profil obiluje fotografijama snimljenim uz velike motorne jahte, znatno skuplje i veće od one za koju je on sucu istrage rekao da je njegova, iako se služben o vodi na ime poljske prijevozničke tvrtke u vlasništvu Marcina Chmielarskog iz Rzeszowa. Prema slikama sa svog profila, Pawel je već ljetovao na Jadranu i to na visokoj nozi, ali nigdje među njegovim fotografijama nije moguće pronaći fotografiju s Jolantom Magdalenom Adamczuk.

Provjerom Poljakovog indentiteta policija je pak doznala da je riječ o već poznatom prekršitelju zakona koji je za niz kaznenih djela u Poljskoj odslužio zatvorsku kaznu od četiri godine. Prema pisanju poljskih medija, Pawel je devedesetih godina prije nego što je prvi put uhićen u Lublinu vodio zalagonicu, odnosno posuđivao novac. Sve dok nije stao na žulj bratu supruga moćne sutkinje iz Lublina kojem je posudio novac uz kamate. Uzeo mu je automobil, a onda i luksuzni stan od 400 kvadrata.

Upravo u taj stan u Lublinu u lipnju 2001. godine, dok je bio pod tušem, banulo mu je desetak naoružanih pripadnika specijalne policije. Sumnjičili su ga da je počinio prijevaru velikih razmjera, kao šef zločinačke organizacije, a također su ga optuživali za iznudu vlasnika stana i zastrašivanje svjedoka. Optužbe su se temeljile na malverzaciji sa 31 tisućom tona ugljena, te švercom luksuznih automobila bez carine za zapadnjake.

- Na pod, na pod, lezi na pod - vikali su policajci zapanjenom Pawelu prije nego što su mu stavili lisice.

Kako se kasnije ispostavilo Pawel je Januszu J. posudio najprije 10 tisuća zlota s kamatom, a poslije još 300 tisuća, za što je ovaj kao zalog ponudio stan. Kasnije je Janusz Z. posvjedočio kako je cijelo vrijeme bio žrtva Pawelovih prijetnji, psihološkog zastrašivanja i premlaćivanja, te da je zbog njega pokušao počiniti i samoubojstvo zbog čega je obitelji već bio napisao oproštajno pismo, no doznalo se da je Janusz imao dobre kontakte s poljskim kriminalcima.

Tijekom istraživanja koje je vodio Odjel za organizirani kriminal tužiteljstva u Lublinu, Pawel Pawlak je bio optužen za upravljanje 11-članom organiziranom kriminalnom skupinom upletenom u prijevaru u iznosu od 1,146,658.6 zlota na štetu rudnika, pokušaj prijevare u iznosu od 194,287.44 zlota na štetu IT tvrtki. Pronađen mu je i ilegalni pištolj na plin, te amfetamini, a sumnjičio se i za korumpiranje policajca iz odjela gospodarskog kriminaliteta i stavljanje u opticaj krivotvorenih novčanica. Proveo je 18 mjeseci u zatvoru Radom u kojem se nalaze najopasniji kriminalci.

Je li Pawel ubio Magdalenu? Je li ju pretukao, bacio u more i pustio da se utopi, kako tvrdi podignuta optužnica.

Brod na kojem se pretpostavljeni sukob dogodio, nakon što je dotegljen u Preka, u petak rano ujutro premješten je u luku Lamjana na otoku Ugljanu. Tamo je odmah izvučen na suhi vez. Njegovo micanje iz luke Preko tražila je Lučka kapetanija, pa je Pawelov odvjetnik, nakon završetka policijskog očevida, brod morao premjestiti. Policija, kako doznajemo, na brodu navodno nije prošla nikakve tragove sukoba. Ništa što bi ukazivalo na tučnjavu nije pronađeno ni na Pawelu. Ozlijede i masnice na Magdaleni, u izvještaju patologa, ne otkrivaju kada su točno nastale.

Brod koji je sada na suhom vezu još uvijek čeka da bude kompletno pregledan. Jedan od motora mu navodno ne radi. U njemu su sve osobne stvari Pawela i Magdalene, a među njima, prema tvrdnjama osumnjičenog Poljaka, i medicinska dokumentacija koja dokazuje da je njegova djevojka bila bolesna i da je morala redovito uzimati lijekove. Toksikološki nalazi Pawela i Magdalene još nisu poznati, ali da bi se utvrdilo je li uzimala lijekove i u kojim dozama, potrebno je najprije utvrditi o kojim se lijekovima radi. A oni su, brani se Pawel, još uvijek u brodu.

No za razliku od Pawela, Magdalena više nema pravo na obranu. Nema ni odvjetnika po službenoj ili nekoj drugoj dužnosti. Ona je svoj dolazak u Hrvatsku završila na najgori mogući način. Njezino tijelo je jedini dokaz. Dokaz da je htjela na moru provesti nekoliko dobrih dana u društvu muškarca s kojima je godinama bila u vezi. I s kojim je sve krenulo po zlu.

Naredni dani i policijska istraga pokazat će je li to zlo bilo u gnjilom jugu, šizofreniji ili u Piotoru Pawelu Pawlaku.

19. travanj 2024 04:04