StoryEditorOCM
4 kantunaNEŠ' GA PEDALAT' PO KALELARGI

Stigla sezona, kazne biciklistima u pješačkoj zoni i do 500 kuna!

Piše Iva Ivanac, Ana Franić
12. lipnja 2017. - 23:36
bicikli

Ponedjeljak ujutro, ispod volta na ulazu u grad. Dva policajca, jedan legitimira biciklista, a drugi zaustavlja još jednog. Ušli su u grad na dva kotača, a zona je pješačka. Kazna na licu mjesta ili upozorenje? Imaju sreće, prvi prolazi samo uz policijsku opomenu...

Iako je vožnja biciklom unutar pješačkih zona zabranjena, što je svima dobro poznato, većina građana koja je primjetila policajce "na djelu" pomalo se začudila. Odavno, kažu nam, nisu vidjeli da policija naplaćuje kazne zbog vožnje bicikle u pješačkoj zoni, iako se takvi prekršaji svakodnevna pojava. Nisu sigurni je li povod tog "uvođenja reda" u nadolazećoj turističkoj sezoni kada se Poluotoku pretvara u turističku košnicu. Ili punjenje državnog proračuna, jer kazna iznosi nemalih 500 kuna!

- Trebali bi stalno kažnjavati sve prijestupnike, tijekom cijele godine. I ja vozim biciklu pa je uredno guram kada stupim u pješačku zonu. Možda bi policija prvi put trebala samo upozoriti građane koji po tom dijelu grada voze svoju biciklu, ali drugi put ih kazniti – kaže nam starija gospođa koju zatičemo kako svoju biciklu uredno gura pokraj sebe.

Pravila su pravila. Kada se zaputite na Poluotok preko Branimira, potrebno je na početku mosta sići s bicikle te je gurati preko mosta, ali i po cijeloj staroj gradskoj jezgri. Isto pravilo vrijedi i kada dolazite od strane Foše ili kada ulazite na bilo koji drugi ulaz na Poluotok. No ne pridržavaju se svi prometnih pravila, a pojedini građani su ljuti na vozače koji ne vode brigu o pješacima te svoje bicikle uredno voze po pješačkoj zoni i to, kako nam kažu, neprimjerenom brzinom.

- Nisam siguran koliko je već godina u Zadru na snazi zakon da se bicikli ne smiju voziti po Poluotoku i po mostu. No mnogi vozači za to uopće ne mare. Rijetki su oni koji guraju biciklu unutar pješačke zone, a ovi koji je voze, voze je tako da će jedan dan netko nastradati, pokupit će dijete koje će izletjeti iz portuna ili će oboriti stariju osobu – požalio nam se stariji gospodin koji nam nije htio reći ime dodajući kako bi se kazne za takav prekršaj trebale povećati, pa onda više nikome ne bi palo na pamet voziti po centru.

Elis Žodan iz zadarske policije kaže kako cijele godine paze na prekršaje biciklista u pješačkoj zoni, ali pogotovo tijekom turističke sezone. Napominje da svrha zaustavljanja biciklista nije punjenje proračuna, već discipliniranje sudionika u prometu te povećanje svijesti vozača i sigurnosti pješaka.

Slažemo se, ali kad bi se to provodilo tijekom cijele godine.

 

19. travanj 2024 16:44