StoryEditorOCM
4 kantunaOPLJAČKAO VIŠE OD 20 KUĆA NA ZADARSKOM PODRUČJU

Biogradski konobar u kućama jeo konzerve i slatkiše, a iz jedne uzeo i novac iz "kasice prasice"

Piše B.S.
15. lipnja 2017. - 20:30
policija vikendica

Zbog pljačke više desetaka obiteljskih kuća i vikendica na zadarskom području, 44-godišnji konobar iz Biogradu na Moru Ž.B. na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine. Biograđanin je, naime, tijekom dvije godine, 2014. i 2015., opljačkao više od dvadeset kuća na području Biograda, Filipjakova, Ugljana, Kali, Sutomišćice, Preka, Kukljice, Poljane, a u nekima je spavao, te jeo i pio.

Nakon što je u jednoj od kuća i uhićen, ispostavilo se da je riječ o starom znancu policije, koji je za ista ili slična kaznena djela, dosad pravomoćno osuđivan 13 puta, od čega čak sedam puta na bezuvjetne zatvorske kazne. Trenutno se nalazi u Zatvoru u Zadru na izdržavanju kazne, a u istrazi je svoje uporno činjenje kaznenih djela obrazložio - neimaštinom i alkoholom.
- Doista mi je žao što sam počinio ova kaznena djela. Nema tu što posebno reći. Sve što bih rekao lagao bi vam. Naprosto sam bio u takvom jadnom stanju i to je to - rekao je 44-godišnjak u svojoj obrani na Općinskom sudu u Zadru.
Iz kuća, u koje je koristeći odsutnost vlasnika ulazio nasilno upotrebom podesnog alata, uzimao je sve - od novca do usisavača, a u više njih je i boravio. Osim novca, kojeg je čak uzeo i iz jedne "kasice prasice", iz kuća je krao različite stvari, pa je tako zabilježen nestanak hlača samterica, kožne jakne, četiri prijenosna hard diska, dioptrijskih naočala, skija za vodu crvene boje, usisavača marke "Končar", te pribora za manikuru. U kućama se počastio i Vrancem, te bocom likera "Queen Margot". Zabilježeno je i da je pojeo bombone i slatkiše, te više vrsta ribljih i mesnih konzervi. Nakon presude naloženo mu je da Republici Hrvatskoj isplati iznos od 12.800,00 kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.


- Okrivljenik do sada osuđivan u trinaest kaznenih postupaka i to za učin četrnaest kaznenih djela. Okrivljenik je, kako je već navedeno, k tome višestruki specijalni povratnik u činjenju kaznenog djela teške krađe. Do sada je pravomoćno osuđivan za učin toga kaznenog djela dvanaest puta. Dva preostala kaznena djela za koja je do sada pravomoćno osuđivan su krađa i krađa oružja ili dijela bojnog sredstva, što ukazuje da je okrivljenik izrazito sklon činjenju kaznenih djela koji sadrže oduzimanje ili protupravno prisvajanje tuđih stvar i- naveo je u obrazloženju presude sudac Ante Bačić.
Kao olakotne okolnosti sud je cijenio činjenicu da je okrivljenik svojim priznanjem u znatnoj mjeri omogućio rasvjetljavanje svih okolnosti kaznenih djela.

20. travanj 2024 02:10