StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZADAR DOBIO NOVI ART&HERITAGE HOTEL

"Almayer" otvorio svoja vrata gostima i umjetnicima

Piše AVŠ
15. lipnja 2017. - 15:54
almayer8-140617

Nakon dvije godine radova i obnove pod budnim okom konzervatora, u srijedu navečer otvoren je prvi zadarski baštinski hotel s četiri zvjezdice- Almayer- koji je dobio naziv po pansionu iz romana talijanskog pisca Alessandra Baricca "Ocean more".

Na mjestu bogate povijesti, bračni par Irina Bakija i Vjekoslav Bobić, odlučili su staroj zgradi izgrađenoj 1863. godine, koja je djelovala kao aneks Vojne bolnice nekadašnjeg samostana klarisa sv. Nikole, udahnuti novi život i ucrtati novo mjesto na turističkoj mapi grada.

-U ovo mjesto uloženo je mnogo inspiracije i ljubavi. Misao voditelja bila nam je okruženost lijepim, to nas je inspiriralo cijeli putem- kazali su ponosni vlasnici koji su vrata Almayera otvorili umjetnicima pa je tako sinoćnje otvorenje ujedno bilo i otvorenje izložbe "Ocean more", motiv koji priču ovog hotela prati od samog početka. Glavni dizajner je Boris Ružić iz Istre, a vizualni identitet hotela izradio je grafički dizajner iz Šibenika Ante Filipović-Grčić. Sve to pod budnim okom konzervatora, zadarske prošlosti, pogotovo lokalne graditeljske tradicije pa je tako, primjerice, visoki srednjovjekovni zid koji kao najstariji dio kompleksa opasava dvorište hotela, zadržan u svom postojećem obliku kao zaštitni znak Almayera.

Dvorište će opet imati važnu ulogu, jer će se tamo održavati vinske degustacije, ali i filmske projekcije i razni drugi eventi poput jazz koncerata, pogotovo izvan glavne sezone. Naime, ideja vlasnika je Zadrane uključiti u Almayer, kao dio društvenog i kulturnog života grada, a sastavni dio bit izložbeni prostor gdje će se izmjenjivati umjestički postav. Hotel ima devet soba, od čega četiri dvokrevetne sobe i pet hotelskih apartmana suitova, krasiti slike njemačkog slikara Carstena Wecka, moderniste i prijatelja bračnog para, a najavljena je suradnja i s drugim slikarima, kao i s glazbenicima, piscima.

26. travanj 2024 05:38