StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDAL NA IZLOŽBI PETRA PEDRA MARUNE U ORGANIZACIJI NARODNOG MUZEJA

Slikara umrlog prije godinu dana u katalogu izložbe proglasili živim!

Piše IN
15. lipnja 2017. - 22:20
klz_izlozba2-150413

"Umjetnik živi u nekadašnjoj proljetnoj rezidenciji španjolskih kraljeva u mjestu Aranjuez u blizini Madrida gdje ima atelijer u kojem je sve donedavno slikao".

Piše tako u katalogu izložbe "Slikarska obzorja umjetnika s dvije domovine" slikara Petra Pedra Marune koja je prošlog utorka otvorena u zadarskoj Gradskoj loži. Izložbu u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i pod pokroviteljstvom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek postavila je kustosica Marija Šarić Ban, a na njoj je prikazano dvadeseta radova najstarijeg brata poznatog hrvatskog pjesnika Borisa Marune.

Izložba uglednog španjolskog grafičara hrvatskih korijena - akrili velikog formata bogatog kolorita - zasigurno bi bila sjajno primljena da se u spomenutom dijelu životopisa kataloga izložbe, za koji valja izdvojiti 50 kuna, nije potkrala jedna "mala greška". Naime, slikar Petar Pedro Maruna iznenada je umro u kolovozu prošle godine, gotovo godinu dana prije zadarske izložbe! Odnosno dva mjeseca nakon otvorenja njegove izložbe u zagrebačkoj galeriji Josip Račić.

Tu "sitnu" činjenicu kustosi Narodnog muzeja su očito propustili doznati pa su uoči izložbe u Zadru na stotinjak adresa hrvatskih medija i instutucija uputili pozivnice u kojima koriste isti tekst životopisa iz kataloga zagrebačke izložbe, bez ispravka činjenice da je slikar u međuvremenu umro.

Za skandalozan propust javnost je doznala u emisiji HRT-a "Pola ure kulture" urednice Branke Kemenski koja je istaknula da se Narodni muzej Zadar zbog toga "nije baš proslavio".
- Na više od sto adresa, pa tako i našu, nonšalantno su poslali isti onaj Marunin životopis koji je prije godinu dana napisan za njegovu zagrebačku izložba ne potrudivši se ispraviti bitan podatak. Da Petar Pedro Maruna nije više živ. Propust dovoljno velik da ga ne može opravdati ni ona fraza da umjetnici žive vječno – kazala je Kamenski.

Kako se dogodila pogreška?
- Oslonili smo se na katalog koji smo dobili za izložbu u Zagrebu 2016. Dva mjeseca nakon otvorenja, autor slikar je iznenada preminuo tako da nije mogao biti prisutan na zagrebačkoj, a svako ne više ni na zadarskoj izložbi. Dogovor za zadarsku izložbu se radio prije dvije godine, za njegovog života. Uglavnom, nekako, nikad nismo spominjali ovaj mjesec da je autor uopće mrtav. Zabuna je vjerojatno u tome da je katalog trebalo ispraviti i da je u katalogu trebalo napisati, normalno, da je autor umro za vrijeme trajanja izložbe u Zagrebu. Jer smo radili reprint kataloga u kojem je to trebalo biti naznačeno, tako da katalog nema reprint u kojem piše da je gospodin Maruna mrtav – objasnila je autorica likovnog postava Marija Šarić Ban u emisiji "Pola ure kulture" podsmjehujući se pritom pred kamerama, bez riječi isprike javnosti i obitelji pokojnog slikara za uistinu težak propust.

Naime, na otvorenje zadarske izložbe došla je supruga pokojnog slikara Marisa Maruna koja je, ispunjavajući mu posljednju želju, tri dana prije otvorenja izložbe prosula šaku njegovog pepela u more ispred otoka Pašmana, a ostatak s urnom pohranila u obiteljsku grobnicu.

- Ne znam što bih vam rekla. To je pogreška mojih kustosa kojima sam povjerila organizaciju izložbe – kratko nam je kazala ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš.

Petar Pedro Maruna rođen je 1938. u Potpragu na južnim obroncima Velebita kao prvi sin Marije Čiklić iz Dobropoljane na Pašmanu i oca Grge, građevinskog radnika. Život u surovim, ali i prirodnim ljepotama bogatim predjelima mitske planine Velebit, a zatim i na otoku Pašmanu, trajno je obilježio njegov likovni senzibilitet. Gimnaziju je pohađao u Zagrebu, a šezdesetih godina prošloga stoljeća bježi s dvojicom braće najprije u Italiju, a potom emigrira u Argentinu. Studirao je na Likovnoj Akademiji u Cordobi te kasnije i na Akademiji San Fernando u Madridu. Iznenadna smrt 2016. godine spriječila ga je da ostvari svoj najveći san: da ima izložbu u Zadru.

19. travanj 2024 04:38