StoryEditorOCM
4 kantunaPOLJSKI MEDIJI BRUJE O UBOJSTVU U ZADARSKOM KANALU

"Tko to nosi medicinsku dokumentaciju na brod?!"

16. lipnja 2017. - 21:50
zadar

Tijelo 39-godišnje Poljakinje Jolante Magdalene Adamczuk, za čije je ubojstvo na brodu u zadarskom kanalu osumnjičen njezin 51-godišnji partner, Pawel Pawlak, prevezeno je, nakon obdukcije u zadarskoj bolnici, u poljski Lublin, gdje je i sahranjena. Poljskom poduzetniku Pawlaku, u čijem je Solariju u Lublinu Magdalena radila kao recepcionerka, zadarsko tužiteljstvo odredilo je mjesec dana pritvora pod sumnjom da je 39-godišnjakinju ubio 6. lipnja od 16 do 16,30 sati na gliseru u kanalu između otoka Ošljaka i mjesta Kali na otoku Ugljanu. Pawlak joj je zadao više udaraca po tijelu i po glavi, te u predjelu lica. Obdukcijom su na tijelu Poljakinje pronađeni brojni hematomi, te se pretpostavlja da je u jeku borbe pala u more te preminula od utapanja. Iako Poljak negira navedeno, dokazi upućuju na teško kazneno djelo ubojstva čiji motiv još nije poznat.

-Još se uvijek provode izvidi i traje istraga o svim relevantnim činjenicama vezanim uz slučaj. Po završetku istrage donijet će se odluka hoće li slučaj preuzeti tužiteljstvo u Poljskoj sukladno Međunarodnim konvencijama. Zasad se ništa više od toga ne može kazati - rekao je Županijski državni odvjetnik Radovan Marjanović. Nakon uhićenja Pawlak je sucu istrage kazao da nije kriv, te da je smrt nastala kao plod nesretnih okolnosti u kombinaciji sa teškim zdravstvenim stanjem njegove djevojke.

- Njih dvoje su potajno živjeli zajedno u stanu u Lublinu, no to su tajili od drugih. Zbog čega, ne znam, no nijedno od njih nije bilo u braku. Magda je radila u Pawelovom Solariju, no nisam je dugo vidjela. Šokirala sam se kada sam čula što se dogodilo. Ovdje nikome nije jasno što se zbilo. Svi smo konsternirani - ispričala je prijateljica stradale Poljakinje o čijem ubojstvu bruje svi poljski mediji. Među ostalim i navode kako je čudno da je na brodu na kojem je ubijena pronađena njezina medicinska dokumentacija.


- Tko na brod nosi dokumente koji predstavljaju dokaz mentalne bolesti? - pitaju se u "Lublinskom kurieru" aludirajući na mogućnost njezinog podmetanja. Navode i kako je Pawlak od ranije poznat po aferi u kojoj je u prošlosti bio umiješan u skandal oko korumpiranja bivšeg šefa policije Władysława Szczeklika.


- Materijali su stigli do nas, no mi zasad ne moramo fizički djelovati, čekamo dok se ne donese odluka – rekao je glasnogovornik tužiteljstva Južnoj Praga u Varšavi Łukasz Łapczyński.


Kobni se događaj zbio u utorak poslijepodne. Oko 18 sati zaprimljena je dojava o tome da su članovi posade plovila njemačke zastave, u moru između otoka Ugljana i Ošljaka, zatekli 52-godišnjeg državljanina Poljske te gliser poljske zastave. Nakon saznanja da se u gliseru nalazila i žena, pokrenuta je potraga za njom. Oko 19 sati u moru je zatečeno tijelo žene. Na mjestu događaja obavljen je očevid, a nakon provedenog istraživanja, policajci su zaključili da je na gliseru kobnoga dana došlo do svađe između Poljaka i njegove mlađe družice koja je prerasla u fizički sukob. Prije nego što mu je stigla djevojka Pawlak se desetak dana s gliserom nalazio na području od Šibenika i Zadra. Obavljao je popravke na plovilu, te koristio apartman za stanovanje u Biogradu.
 

19. travanj 2024 23:33