StoryEditorOCM
4 kantunaNA ZADARSKIM OTOCIMA PUNO JE PROBLEMA I LOŠIH PRAKSI, ALI ...

U Preku koncesije istražuje USKOK, zašto se samo Silba buni?!

Piše Iva Ivanac
20. lipnja 2017. - 18:55
prosvjed_otok2-190617

Zašto se, osim Silbe, niti jedan drugi otok iz zadarskog arhipelaga nije uključio u veliku društvenu akciju "Čujete li svoje otoke, svoju obalu?". Više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava pridružilo se toj velikoj inicijativi Pokreta otoka koja je kulminirala u nedjelju prosvjedom na Markovom trgu, ispred Vlade i Sabora, gdje su otočani jasno poručili kako će se njihov glas u odlukama o koncesijama na otocima i obali morati poslušati. Ali, prije svega, traže ukidanje prijedloga Zakona o koncesijama koji na mala vrata uvodi praksu zabrane pristupa pomorskom dobru. Unatoč ovakvo aktualnoj problematici, uz koju je direktno vezano više od polovice stanovnika zadarskog područja, na samim otocima, izuzev spomenute Silbe, reakcija uopće nije bilo!

- Naš apel bio je upućen svima, i otocima i gradovima, i tko god je želio mogao se uključiti. Zaista mi nije jasno zašto se i drugi nisu digli na noge kao mi na Silbi. Ne želimo da se na našem otoku dogodi isto ono što se dogodilo u Bolu na Braču ili na zadarskom Boriku. Na našem otoku su plaže na kojima se kupamo cijeli život i nezamislivo mi je da sutra na Silbi netko na njih uvede nekakve koncesije. Ne vidim uopće zašto se to koncesioniranje uopće dovlači na otoke, govori nam Matilda Sindičić iz Pokreta otoka koja zadnjih dana aktivno sudjeluje u buđenju otočana na ovu temu.

- Iako je glasovanje o Zakonu o koncesijama odgođeno i ovaj ga tjedan neće biti na sjednicama Sabora ova tema daleko je od završene. Zato pozivam sve otoke da se priključe, potrube, napišu transparent jer još uvijek nije kasno. Naša budućnost o tome ovisi i ne može bilo tko doći i naplaćivati mi ulaz na plažu na kojoj sam odrasla, poručuje Matilda.

Osim Silbe, koja ima i specifičnu političku priču zato što mjesni odbor vode četiri mlade nezavisne djevojke i jedan HDZ-ovac, u Pokret otoka sa zadarskog područja uključeni su još Olib, Molat, Rava, Sestrunj te tri velika otoka Ugljan, Pašman i Dugi otok. No, na niti jednom od njih, otpora prema koncesioniranju nije bilo iako postoje brojni sporni slučajevi, a među njima je najistaknutiji onaj koji se tiče dijela lučke infrastrukture u luci Preko za koji se, zbog sumnje u korupciju i kriminalne radnje, zainteresirao USKOK i Državno odvjetništvo.

- Nismo protiv koncesioniranja, ali pod uvjetom da se to radi u dogovoru s lokalnom samoupravom i mještanima. Zašto se nismo uključili u akciju? Nismo se niti pokušali organizirati zbog kratkog vremenskog razdoblja u kojem se sve dogodilo, jednostavno smo znali da nećemo uspjeti. Sezona je počela i ljudi rade, studenti su još na fakultetima i znam da ne bismo uspjeli, ali akciju u potpunosti podržavamo i aktivno sudjelujemo u akcijama u kojim možemo, kazao nam je Paško Bonja, član Pokreta otoka na Dugom otoku.

 

Paula Bolfan: Pridruže nam se u bitci za svoje otoke i obalu!

Je li problem lošem odzivu zadarskih bodula možda bio u tome što je cjelokupna akcija bila organizirana u kratkom periodu, pitamo članicu Pokreta otoka Paulu Bolfan koja otpočetka sudjeluje u ovoj inicijativi.

- Iako su svi dobili poziv za sudjelovanje u akciji, ovo je bila trka s vremenom! Bilo je pitanje hoće li vlada dobiti medije na svoju stranu i zataškati provedbu Zakona ili ćemo ih mi dobiti na svoju stranu i napraviti ovo što jesmo. Dobili smo bitku, ali ne i rat! Poanta je da javnost moramo upoznati s tim što sve Zakon o koncesijama nosi sa sobom i nadam se da ćemo za buduće akcije imati više vremena. Apeliramo na sve ostale otočane i građane da nas kontaktiraju i da nam se pridruže u bitci za svoje otoke i obalu.

 

20. travanj 2024 03:52