StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ČETIRI SATA ZA KONSTITUIRANJE GRADSKOG VIJEĆA

Vrančić predsjednik zadarskog parlamenta, Grgurović i Glasovac podpredsjednici

21. lipnja 2017. - 15:55
zadar_sjednica7-210617

Niti konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Zadra nije mogla proteći bez četverosatne rasprave i višekratnih pauza, da bi na koncu vladajuća koalicija s opozicijom postigla brzinski dogovor kojim su usklađeni omjeri u radnim tijelima Gradskog vijeća. Očekivano, za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Zvonimir Vrančić, podpredsjednik iz kvote HDZ-ove koalicije je Dražen Grgurović, a u ime opozicije drugo podpredsjedničko mjesto zauzela je Sabina Glasovac (SDP).

-Zahvaljujem se na izboru čvrsto uvjeren da ćemo u naredne četiri godine rada poštivati demokratsku proceduru, Ustav, zakone i Statut Grada Zadra. Usko ćemo surađivati s izvršnom vlasti, ali, kada zatreba, bit ćemo joj i korektiv. Siguran sam da nas čeka bezbroj važnih odluka za prosperitet našeg grada i da ćemo u presudnim trenucima biti jedinstveni, izjavio je nakon izbora Zvonimir Vrančić čiji izbor nisu podržali samo vijećnici Akcije mladih.

Za razliku od dan ranije održane konstituirajuće sjednice Skupštine Zadarske županije, na Gradskom je vijeću glatko prošao i izbor "opozicijskog podpredsjednika".

- Nije sporno da SDP ima većinu oporbenih mandata i da Sabina Glasovac ima pravo postati podpredsjednicom. Jučer to nije bio slučaj s Renatom Sabljar Dračevac, koja je trojanski konj HDZ-a ununar oporbe i SDP-a, izjavio je Marko Pupić Bakrač dodajući da je dosadašnji "tajni savez županijskog SDP-a s HDZ-om postao javan" jer je Renata Sabljar Dračevac "u tajnosti i ispod stola sve dogovorila sa Željkom Šošom".

- Ona je spremna gaziti preko mrtvih, reagirajte ili se makar očitujte, pozvao je Pupić Bakrač SDP-ovce.

Na početku sjednice zaiskrilo je između vladajućih i oporbenih vijećnika i to zbog toga što prethodno nije uspio dogovor oko zastupljenosti u odborima Gradskog vijeća. Zato je Sabina Glasovac zatražila stanku ili prolongiranje sjednice kako se ne bi "dogodili presedani koji ne znače demokraciju nego autokraciju". Glasovac je navela da je opozicija vrlo zainteresirana za Odbor za školstvo.

Pupić Bakrač je pregovore s HDZ-om opisao kao razgovor s ljudima koji nemaju mandat za donošenje odluka.

- Nama je bilo neprihvatljivo da Odbor za pritužbe bude u rukama vlasti. A, inače, taj je odbor toliko bitan da se u prošle četiri godine uopće nije sastao! Kada smo se primakli dogovoru, Vrančić je u telefonskom razgovoru dobio instrukcije Jose Nekića kako je to neprihvatljivo, a to nisu pregovori nego ultimatumi, rekao je Pupić Bakrač.

Obje strane su se složile oko udjela u sastavima gradskih odbora sukladno rezultatima izbora, što je omjer 60:40 posto u korist HDZ-ove koalicije, ali su u oporbi inzistirali da se isti taj omjer ne koristi samo kod izbora članova, nego i predsjednika odbora.

Da bi se konstituirajuća sjednica odradila do kraja, gradski su vijećnici nakon jedne od pauza ipak izabrali Mandatnu komisiju kojom predsjeda Darko Vrdoljak (SDP), a članovi su Marjana Botić (Akcija mladih), te u ime vladajuće koalicije Iva Dunatov, Rade Šimičević i Anka Zekanović. Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Bruno Milin (HDZ), a članovi su Dario Nakić i Mate Lukić ispred HDZ-ove koalicije i Antun Novoselović (SDP) i Antonio Baus (Akcija mladih) u ime opozicije.

S obzirom da je dnevni red naknadno "pojačan", na kraju sjednice su i izabrani članovi i predsjednici odbora Gradskog vijeća.


 

MARJANA BOTIĆ: "Ovo je sramota!"

Zamjerajući gradskoj vlasti nepripremljenost konstituirajuće jednice i nepostizanje dogovora s opozicijom oko podpredsjedničkog mjesta i raspodjele u radnim tijelima Gradskog vijeća, Marjana Botić je prosvjedovala jer "trošite naše vrijeme i satnice".

- Ovo je dno dna, potpuno neprofesionalno i neodgovorno, ovo nije obnašanje vlasti nego sramota, rekla je Botić zamjerajući HDZ-u izostanak bilo kakve odgovornosti za funkcioniranje institucija.

20. travanj 2024 03:38