StoryEditorOCM
4 kantunaOTKRIVAMO: VRIJEDI LI LEX VLAHUŠIĆ I ZA ČLANOVE MOST-A

Županijska vijećnica Ksenija Gregov je pravomoćno osuđena za prijevaru, a protiv nje su u tijeku još dva kaznena postupka!

26. lipnja 2017. - 14:01
zupanijska_skupstina_2.JPG

Ksenija Gregov, novoizabrana članica Skupštine Zadarske županije na listi MOST-a, pravomoćno je osuđena za prijevaru 2012. godine, a protiv nje su u tijeku još dva kaznena postupka: za nametljivo ponašanje i pronevjeru.

Prema podacima koje smo dobili od više sudske savjetnice Katarine Zdunić, zamjenice glasnogovornika Općinskog suda u Zadru, Kesnija Gregov je pravomoćno osuđena za prijevaru Slavice Vukovarac za iznos od 7000 kuna. Osuđena je na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Presuda je postala pravomoćna 3. rujna 2012. godine, što znači da će biti rehabilitirana u rujnu ove godine. Kako su nam objasnili iz ureda glasnogovornika, rehabilitacija, odnosno brisanje pravomoćne presude iz evidencije kaznenih dijela, za ovo kazneno djelo nastupa nakon pet godina, dakle nakon što se dvogodišnjoj uvjetnoj kazni pribroje još tri godine.

Prema podacima Općinskog suda u Zadru postupak za pronevjeru protiv Ksenije Gregov vodi se kod suca Ivice Markovića. Zadnje ročište je bilo zakazano 6. lipnja, ali je Gregov svoj nedolazak opravdala, pa je iduće ročište zakazano za 5. rujna ove godine. U tom postupku članici MOST-a se sudi da je oštetila Zagreb i Basler osiguranje prema 345. članu stavka 1 Kaznenog zakona koji kaže da onaj "tko protupravno prisvoji novac, vrijednosne papire ili druge pokretne stvari koje su mu povjerene u službi ili uopće na radu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Za treće kazneni postupak kojeg se protiv nje vodi na Općinskom sudu u Zadru Ksenija Gregov nam je sama rekla kad smo je nazvali, a riječ je o posljedicama, kako je objasnila, teške i mučne rastave koju je prošla s bivšim suprugom, odnosno "nametljivom ponašanju prema suprugu i njegovoj ljubavnici".

Naš poziv je neugodno iznenadio i odmah u startu nas je optužila kako smo nagovoreni da je zovemo i blatimo po novinama, iako smo joj jasno rekli da je kao političarka i članica skupštine Zadarske županije pod povećalom javnosti, pogotovo ako je sudski već pravomoćno osuđivana.

- Pitate me za stvari koje su se davno dogodile. One su već upale u zastaru. Ja sam taj novac bila posudila i uredno sam ga vratila. Iskrena otvorena i iskrena osoba i možemo o svemu razgovarati. Osim toga, prije izbora dobila sam potvrdu o nekažnjavanju – rekla nam je i dodala da, što se tiče druga dva kaznena postupka, nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže.

- U postupku koje su protiv mene pokrenule osiguravajuće kuće ja nisam kriva, već sam žrtva, a to ću na sudu i dokazati. Taj se postupak vodi od 2010. godine. Sada kada sam ušla u politiku vi me napadate, a ja znam tko stoji iza vas i tko vam je dao te infomacije. To nije fer. O meni možete pisati samo ono što se događa nakon što sam ušla u politiku, jer imam izdanu potvrdu o nekažnjavanju. Ja samo pokušavam, nakon teškog razvoda i borbi za svoje dijete, voditi normalan život. Pitanje je hoću li za dva mjeseca uopće više biti članica Skupštine. Ja nisam javna osoba, ulazak u politiku je bila moja dobra volja, nije me nitko nagovorio – kazala nam je uznemirenim tonom Ksenija Gregov.

Od kraja prošle godine, zaslugom Bože Petrova i MOST-a, Hrvatski sabor je izglasao Dopunu zakona o lokalnim izborima, tzv. lex Vlahušić, kojim se pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidranje na izborima. Naveden je i popis kaznenih dijela za koja "birači i političke stranke ne smiju za člana predstavničkog tijela jedinice niti za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihovog zamjenika kandidirati osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene (uključujući tu i uvjetnu osudu) na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci".

Ksenije Kardum, članica parlamenta Zadarske županije s liste MOST-a, pravomoćno je osuđena na uvjetnu kaznu od pet mjeseci zatvora.

26. travanj 2024 19:29