StoryEditorOCM
4 kantunaPOSLJEDICE SILOVITOG NEVREMENA NA PODRUČJU ZADRA

Vjetar lomio sve pred sobom - na turista palo stablo, a na zaštitara klizna vrata

Piše B.S.
26. lipnja 2017. - 19:30
nevrijeme_zadar23-250617_resize.JPG

Na jednog muškarca je palo stablo, a na drugog klizna vrata u silovitom nevremenu koje je u nedjelju navečer u svega petnaestak minuta opustošilo Zadar. Kao u prizorima iz filma katastrofe ulicama su vrištali turisti, letjele kante za smeće, a na Poluotoku su uništene brojne terase kafića. Kratka i nezapamćena oluja oštetila je i desetak automobila, a niz vozača pretrpjelo je šok jer ih je nevrijeme uhvatilo u vožnji, te na njih bacalo kontejnere, a na jednog čak i - prikolicu!
- Zabilježili smo niz intervencija, no Hitna pomoć je izašla na teren nakon dvije ozbiljnije ozlijede. Stablo koje je iščupao vjetar na Obali kralja Tomislava u Jazinama slomilo je potkoljenicu 33-godišnjem turistu. U ulici Domobranske pukovnije lakše je ozlijeđen 51-godišnji zaštitar nakon što su u poslovnom prostoru kojeg je čuvao na njega pala klizna vrata koje je vjetar iščupao iz ležišta - kazali su u zadarskoj policiji.
Više desetaka intervencija zabilježili su i zadarski vatrogasci koji su u jednom trenutku u ulici Stjepana Radića morali s ceste uklanjati nekoliko stabala koja su pukla pod naletom vjetra.
-Zabilježili smo više od dvadeset intervencija, od kojih se najveći broj odnosio na uklanjanje stabala s cesta i automobila. Imali smo i jedno ispumpavanje poplavljene kuće. Sve se to odigravalo na području Zadra dok je u ostatku županije bilo uglavnom bilo mirno. Imali smo po jednu intervenciju u Benkovcu i Sutomišćici. S uklanjanjem stabala smo nastavili i danas - kazali su u zadarskom JVP-u.
Prema informacijama iz zadarske policije, čak četiri automobila oštećena su na trgu sv. Frane na Poluotoku nakon što je na njih palo stablo. Jedno je palo preko ceste i u ulici Put Nina, Denisa Špike, ulici Zadarskog mira, te na Bedemima gdje je oštetilo automobile. Dva automobila su stradala i u ulici sv. Vinka Paulskog, kao i na Putu pudarice.
Na Obali kneza Domagoja stablo je palo preko električnog voda, dok je na obali kneza Branimira vjetar razbio staklo na zgradi Croatia osiguranja.
Prema informacijama iz Meteorološke postaje Zadar u kratkom i snažnom nevremenu palo je 10 litara kiše početvornom metru, a najjači udari vjetra bili su 26 metara u sekundi.

24. travanj 2024 14:04