StoryEditorOCM
4 kantunaZADAR IMA OKO 600 REGISTRIRANIH OVISNIKA

Heroin nije više "in"! Sada su to sintetske droge koje ubrzano razaraju organizam i psihu mladih, ali i internet!

Piše IN
26. lipnja 2017. - 18:14
porat5-260617

Iako je Zadar uvijek pri vrhu ljestvice hrvatskih gradova po broju ovisnika, taj broj je već godinama konstantan, što nam govori da je ovisnost kronična bolest, a naš rad na suzbijanju ovisnosti kvalitetan. Mi godišnje imamo oko 600-tinjak pacijenata - izjavila je Marija Pupić Bakrač, predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije i voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo, povodom međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti koji je u ponedjeljak obilježen u Zadru.

Članovi i aktivisti udruge Porat za pomoć pri resocijalizaciji ovisnika tim su povodom na Trgu Petra Zoranića postavili informativni pult na kojem se moglo doznati gdje i kako pomoći ovisnicima u liječenju te kako ih nakon liječenja resocijalizirati, odnosno vratiti u stvarni život, među obitelj, prijatelj, vršnjake, i kako im pomoći pri zapošljavanju. Premda Zadar po statistikama godinam slovi kako grad s rekordnim brojem ovisnika, prava je istina da Zadar već godinama ima dobro ustrojen sustav za registraciju i liječenje ovisnika, što onda i njihovu vidljivost, u odnosnu na neke druge sredine, čini većom.

- Heroinskih ovisnika, pogotov među mlađom populacijom, je sve manje u Zadru. Heroin više nije "in", sada su to više psihostimulativne i sintetičke droge koje teže stvaraju ovisnost, ali zato stvaraju velika organska i psihička oštećenja. Posljedice toga ćemo vidjeti kroz nekoliko godina – kazala je Pupić Bakrač dodajući da je smrtnost među ovisnicima o drogama uslijed overdoziranost sve rijeđa, i da dugogodišnji ovisnici umiru od kroničnih bolesti koje su razvili kroz dugogodišnje drogiranje. Zaraza među ovisnicima je također razmjerno niska, jer je prevencija za hepatitis C vrlo visoka, a oboljeih od AIDS-a među ovisnicma je oko 0,5 posto.

- Danas je glavni problem prevencija kod mladih, pogotovo za sintetičke droge, jer za njih ne postoji test kojim se mogu otkriti. Roditelji i nastavnici u školama zbog toga trebaju biti posebno na oprezu. Osim toga, sitnetičke droge, poput sintetičke marihuane, jefitnije su od obične, a mogu se kupiti preko interneta ili u tzv. smart shopovima. Policija im tu ne može ništa jer je to legalna prodaja, dostupna najmlađima – dodala je Ivana Buterin Gluić, voditeljica terapijske zajednice Mondo Nuovo u Nuniću.

Prema njenom mišljenju, problem ovisnosti o drogama nije jedini, danas je sve više mladih ljudi ovisno o alkoholu, kladionicam, ali i internetu. Djeca se sve više zatvaraju u svoje sobe i postaju ovisnici o svojim pametnim telefonima.

24. travanj 2024 00:16