StoryEditorOCM
4 kantunaSTRATEGIJA OBRANE DJEVOJKE KOJU SUMNJIČE DA JE UBILA MLADU ZADRANKU SARU ČIRJAK

'DORH nema ni jednog jedinog materijalnog dokaza da je ubojica!'

Piše JL
27. lipnja 2017. - 10:29
ubojica

Samo jedna osoba zna što se prije sedam dana dogodilo na ranču Mala Mila u velebitskim Žuljinama, gdje je u ranim jutarnjim satima smrtno ranjena djevojčica Sara Čirjak (14) iz Zadra. Je li to napravila njezina sestrična Ivana Čude (27)?

Policija, tužiteljstvo i sud smatraju da jest, zato su je uhitili i pritvorili u istražni zatvor na 30 dana. No, njezina odvjetnica Karlovčanka Vlasta Jurašin, smatra da nije, odnosno da DORH za tako nešto nema dokaza. Zato je u ponedjeljak na takvo rješenje suca istrage Ivana Perkovića napisala žalbu. Smatra da Ivani nije mjesto iz rešetaka.

- Obavila sam uvid u spis te smatram da nema opravdane sumnje da je ona počinila to kazneno djelo. U ovom trenutku odvjetništvo u Karlovcu nema nijedan materijalni trag koji bi osumnjičenu povezivao s tim kaznenim djelom, kao što nemaju ni predmet izvršenja kaznenog djela. Sumnju temelje samo na tome što je ona nestala nakon tog događaja - rekla nam je odvjetnica Vlasta Jurašin.

Tužiteljstvo smatra da je Ivana Čude ušla toga jutra u Sarinu sobu te je oštrim predmetom dvaput ubola u predjelu prsa, a potom pobjegla. Pojavila se 24 sata kasnije u Zatonu Obrovačkom, gdje živi. Članovi Ivanine obitelji Saru su našli na tlu u ležećem položaju, u krvi i bez svijesti. Sat kasnije preminula je u kolima Hitne.

Sara ja voljela dolaziti u planinsku kuću svojih ujaka, među njima i Ivanina oca Bogdana. Bila je omiljena, posebice Ivani te Ivaninoj sestri Dijani. Obitelj naprosto ne može pojmiti što se dogodilo kobnoga jutra, nijedna verzija im nema smisla, osim one da se Ivani iz nekog razloga pomračio um.

Vlasta Jurašin čeka da joj Ivanina obitelj pošalje njezinu liječničku dokumentaciju. Potvrđuje da je njezina branjenica imala psihičkih problema, no bez dokumentacije o tome ne zna ništa. Bez obzira na to, gotovo je sigurno da će zatražiti psihijatrijsko vještačenje. Iz razgovora s odvjetnicom doznajemo da će ona obranu temeljiti na nedostatku dokaza, kao i na Ivaninoj mogućoj neuračunljivosti u vrijeme počinjenja kaznenog djela, za koji joj prijeti zatvorska kazna u trajanju do 40 godina. Odvjetnica Jurašin s optuženom je razgovarala samo na hodniku.

- O ovom događaju ona ne želi razgovarati, rekla mi je da ćemo o tome u četiri oka. Pokazivala je apatičnost, vrlo je zatvorena, uopće ne pokazuje emocije, na pitanja na koja želi odgovarati odgovara vrlo kratko - opisuje odvjetnica Vlasta Jurašin.

Ivana Čude odšutjela je i na ključna pitanja koja su joj postavili istražitelji, pa tako i na ono je li ubila Saru.

19. travanj 2024 11:46