StoryEditorOCM
4 kantunaPROPALA JAVNA DRAŽBA U VUKŠIĆU

Nitko ne želi kupiti Stipanovu frezu

Piše AVŠ
3. srpnja 2017. - 23:14
8291933

S velikim nestrpljenjem čekala se u ponedjeljak rano ujutro javna dražba u Vukšiću kraj Benkovca. Predmet ovrhe? Freza kopačica ili, kako je to detaljno opisano u pozivu na dražbu koji je objavljen u jednoj dnevnoj novini, motokultivator IMT 506 Agria. Baš tom malom, starom "agricom" kojom je radio zemlju na svom obiteljskom poljoprivrednom imanju u benkovačkom zaleđu svoj dug prema Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) trebao je platiti 68-godišnji umirovljenik Stipan Rašić (68) iz Vukšića.

Freza je procijenjena na sedam tisuća kuna, otprilike jednako koliko je kroz godine narastao njegov dug za struju koji se vuče još iz davnih prognaničkih vremena.
Kako nam je ispričao, Stipan je u ratu bio dragovoljac i prognanik iz okupiranog Vukšića, a nakon Oluje, dok je čekao obnovu srušenog imanja, koristio je jednu kuću srpskog izbjeglice iz Benkovca. Živio je tamo samo povremeno, s još nekoliko sumještana, ali on je svoj boravak na toj adresi prijavio. Kako se računi nisu redovito plaćali, na toj je adresi ostao dug za struju, navodno od nekoliko tisuća kuna.

Stipan to nije ni znao dok mu jednog dana, gotovo 20 godina kasnije, na vrata nisu pokucali ovrhovoditelji. Uzalud je tvrdio kako on dug nije napravio jer nije potrošio struju za koju ga je teretila "Elektra" Zadar, od ovrhe se umaknuti ne može. U zamjenu za dug Stipan im je ponudio najvrijedniji dio svoje imovine: staru frezu kojom održava svoje obiteljsko poljoprivredno imanje, povrtnjak i vinograd. Ovrhovoditelji su pristali, zadarska Elektra u dnevnoj novini objavila oglas za prodaju pokretnine i dražba je u ponedjeljak ujutro na licu mjesta, u Stipanovom dvorištu na adresi Vukšić 133, mogla krenuti.

No, i prije nego je počela, dražba je propala jer se nitko od potencijalnih kupaca nije pojavio. Ovrhovoditeljima nije preostalo ništa drugo do u zapisnik konstatirati kako zainteresiranih za kupiti frezu nije bilo pa stara "agrica" ostaje na Stipanovom imanju. Štoviše, kako je ovo već drugi po redu neuspjeli pokušaj prodaje, na Općinskom sudu u Zadru doznajemo kako će se postupak prodaje obustaviti, a sa freze skinuti teret ovrhe. Onaj na Stipanovim leđima i dalje će ostati, no uz "agricu" na imanju bit će mu barem malo lakši za nositi...
 

20. travanj 2024 08:17