StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO RUHO STAROG PROBLEMA: KAKO STIĆI DO BIBINJSKOG IGRALIŠTA?

"Zar je to normalno?! Zašto nema pješačkog prijelaza - djeca će nam pretrčavati cestu s četiri traka! A vozači ne mogu skrenuti lijevo..."

6. srpnja 2017. - 01:02
cesta_bibinje6-050717

Nedavno otvorenje Interšparove trgovine na Jadranskoj magistrali u Bibinjama, skrenulo je novom žestinom pažnju na prastari problem: kako na tom dijelu prometnice prijeći s jedne na drugu stranu ceste. Sa sjeverne se strane državne ceste nalazi mjesno nogometno igralište, a djeca, pa i svi posjetitelji nogometnih utakmica, do tribina bi trebali stizati – trkom preko četiri traka Jadranske magistrale!

Svega nekoliko dana nakon otvorenja trgovine, upozorio je na to i jedan naš čitatelj zabrinut za sigurnost pješaka.

-Zar je normalno da se izgradnjom nove prometnice onako osakati igralište koje je tu 60 godina? Posječeni su stoljetni borovi, ugrožena je sigurnost gledatelja, a mogli su i staviti neku mrežu da lopta ne pada na cestu, piše naš čitatelj i sam svjestan da je problem prometne sigurnosti u svemu tome daleko najvažniji.

-Zašto nema pješačkog prijelaza, pogotovo za djecu koja tu treniraju? Pa ta će djeca na tom mjestu pretrčavati cestu koja ima četiri traka! Zar je to normalno?! Mi, roditelji koji vozimo djecu na treninge, kod igrališta ne možemo skretati lijevo već moramo voziti prema Biogradu, negdje se okrenuti i onda se vratiti i skrenuti desno prema igralištu, ukazuje na svakodnevni problem ovaj Bibinjac.

Mada u Općini Bibinje kažu da dosada nisu zaprimili nikakve primjedbe mještana, odmah na početku razjašnjavaju situaciju oko prometnice.

-To je državna cesta koja nije u nadležnosti općinske uprave i to nema nikakve izravne veze s otvorenjem Interšpara. Još 2010. godine Općina Bibinje je naručila idejni projekt po kojemu je problem trebalo riješiti izgradnjom nadvožnjaka paralelnog s postojećim željezničkim mostom. Međutim, idejni projekt je trebao koštati 150.000 kuna, pa se zbog toga ta priča stalno odgađala, kaže načelnik Općine Bibinje Bruno Bugarija podsjećajući da je riječ o vrlo starom problemu koji se uvijek nasukavao na besparicu i tanak općinski proračun.

-Mi smo do 2000. godine imali proračun od oko milijun kuna, a i sada je on manji od 10 milijuna, što za realizaciju svih projekata i rješavanje svih problema Bibinja ni izdaleka nije dovoljno, napominje načelnik Bugarija.

Ipak, namjerava li Općina nešto interventno poduzeti kada je sigurnost djece u pitanju?

-Tražit ćemo pomoć prometnih stručnjaka da vidimo što se tu može napraviti. Tražit ćemo najbolje rješenje i s Županijskim cestama vidjeti je li to iscrtavanje pješačkog prijelaza sa semaforom koji bi se aktivirao po potrebi pješaka ili nešto drugo. Tim prije što u cijelom tom dijelu Bibinja valja očekivati povećan promet zbog kupaca, a to će dovoditi do veće gužve na ulazu i izlazu s Jadranske magistrale. Vidjet ćemo što možemo napraviti, zaključuje Bruno Bugarija.


 

BORBA PROTIV SMRADA: "Na kemikalije trošimo i po 10.000 kuna mjesečno"!

Čitatelj koji nam je upitio pismo navodi još jedan problem istočnog dijela Bibinja – smrad koji se povremeno širi iz separatora obližnje marine.

-Taj se smrad pogotovo osjeti predvečer, a naša djeca tu treniraju, upozorava naš čitatelj.

-Znamo za taj problem. U filtere smo uložili oko milijun kuna i rekao bih da to nije ograničavajući faktor za život u tom predjelu Bibinja. S druge strane, kada je marina puna, kada u njoj bude 5-6.000 gostiju, na kemikalije za otpadne vode Općina Bibinje potroši i 10.000 kuna, kaže načelnik Bugarija opet podsjećajući na nedovoljan općinski proračun.

19. travanj 2024 20:09