StoryEditorOCM
4 kantunaKOLIKO SU GRAĐANIMA DOSTUPNI PRORAČUNSKI PODACI?

Zadru, Starigradu i Sukošanu petica, a Stankovcima, Poličniku, Posedarju i Salima - nula!

14. kolovoza 2017. - 19:15
ZD08151001ZDK ZADAR IZ ZRAK

U cijeloj Dalmaciji detektirane su 23 općine čija je "transparentnost" zaslužila ocjenu O, a više od tri četvrtine njih nalazi se na području Splitsko-dalmatinske županije koja je na vrhu popisa najnetransparentnijih županija u cijeloj Hrvatskoj po prosječnoj ocjeni gradova i općina na svom području! Od četiri sjedišta dalmatinskih županija, najlošiji je Grad Split s četvorkom, dok su gradovi Šibenik, Zadar i Dubrovnik dobili peticu.

Hrvatske općine s prosječnom ocjenom 2,8 i dalje nisu dovoljno transparentne, a najtransparentnije su u Primorsko-goranskoj županiji, dok su najnetransparentnije u Splitsko-dalmatinskoj te Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. S tog "crnog popisa" "nedostaje" četvrta dalmatinska županija, za što se objašnjenje možda nalazi u činjenici da ni jedan grad ili općina u Šibensko-kninskoj županiji nisu ocijenjeni nulom, po čemu je ta županija najbolja u Dalmaciji.

Transparentnost jedinica lokalne i regionalne samouprave provodi Institut za javne financije po kriteriju broja ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama. Ove se godine istraživanje provelo na javnoj dostupnosti pet dokumenata (godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračun za građane za 2017. godinu), pa su i ocjene od 1 do 5 temeljene na broju objavljenih dokumenata u razdoblju od studenoga 2016. do ožujka ove godine. Naknadno objavljeni dokumenti nisu imali utjecaja na postupak ocjenjivanja.

-Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju, navodi se u materijalu Instituta za javne financije čiji je tim primijetio kako se "prosječna proračunska transparentnost iz godine u godinu popravlja:

-U ovome ciklusu transparentnost iznosi prosječno 3,1 pri čemu su županije vrlo transparentne (prosjek 4,6), gradovi su dosta dobri (prosjek 3,7), no općine još uvijek nisu dovoljno transparentne s prosjekom 2,8. Usprkos relativno dobro izgledajućim prosjecima, i dalje je, nažalost, preveliki broj izrazito netransparentnih lokalnih jedinica, zaključili su u Institutu.

Primjerice, četiri grada (Gospić, Imotski, Valpovo i Vrgorac) i čak 39 općina nisu objavili ni jedan od traženih proračunskih dokumenata, a još sedam gradova i 50 općina su objavili tek po jedan. Među najtransparentnijim lokalnim jedinicama ima i onih s malim brojem stanovnika (npr. Ribnik i Dekanovec) i s niskim prihodima po stanovniku (npr. Jarmina i Đelekovec), a među najnetransparentnijima ima i onih s vrlo visokim ukupnim prihodima i prihodima po stanovniku kao što su Sutivan, Šolta, Dugopolje i Bol. Te četiri općine Splitsko-dalmatinske županije nisu objavile ni jedan dokument iako podaci iz 2015. pokazuju da Sutivan ima preko 16.000, te Šolta, Dugopolje i Bol preko 9.000 kuna prihoda po stanovniku 2015.

Općine su najtransparentnije u Primorsko-goranskoj (4), Karlovačkoj (3,7) i Koprivničko-križevačkoj (3,6), a daleko najnetransparentnije u Splitsko-dalmatinskoj (1,5), Zadarskoj (2,2) i Dubrovačko-neretvanskoj (2,3) županiji.

-Još uvijek se, nažalost, nedovoljno i nepravovremeno objavljuju izvješća o izvršenju proračuna. Godišnje izvješće nije objavilo 12 posto gradova i 31 posto općina, a polugodišnje 18 posto gradova i 35 posto općina. A upravo su ta izvješća neophodna kako bi građani mogli kontrolirati prikupljanje i trošenje proračunskih sredstava, navode iz Instituta za javne financije.

S obzirom da je ovo istraživanje provedeno po mrežnim stranicama, evo i jedne utjehe: od svih općina u Hrvatskoj svoju mrežnu stranicu nema samo Zažablje.


 

Najnetransparentnije općine u Dalmaciji

 

Nulu su dobili Bol, Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Imotski, Lokvičići, Marina, Prgomet, Proložac, Runovići, Sućuraj, Sutivan, Šolta, Vrgorac, Zadvarje, Zmijavci, Pojezerje, Zažablje, Pašman, Poličnik, Posedarje, Sali i Stankovci.


Najveći broj "nula" u Splitsko-dalmatinskoj županiji!

 

Evo kako su po dalmatinskim županijama raspoređene općine s ocjenom 0:

-Splitsko-dalmatinska županija: 16

-Šibensko-kninska županija: 0

-Zadarska županija: 5

-Dubrovačko-neretvanska županija: 2

Splitsko-dalmatinska županija je najlošija i po broju gradova i općina ocinjenih peticom koju su dobili samo Tučepi i Selce. U Dubrovačko neretvanskoj su to Dubrovnik, Konavle i Ston, u Zadarskoj Sukošan, Starigrad i Zadar, a u Šibensko-kninskoj županiji odlikaši su Šibenik, Vodice i Kistanje.

Što se županijskih sjedišta tiče, gradovi Zadar, Šibenik i Dubrovnik su dobili peticu, a Split četvorku.

 

NAČELNIK STANKOVACA ŽELJKO BARADIĆ: "Sve smo objavili, ali na – pogrešnom linku!"


 

-Vidio sam objavljene podatke i iznenađen sam! Imali smo prepisku s Institutom za javne financije, dokazivali smo da smo sve tražene dokumente objavili, a to nam je i potvrđeno. Međutim, došlo je do greške jer dokumenti nisu objavljeni na linku na kojemu su trebali biti objavljeni. Ispravit ćemo tu grešku i sve će biti u redu, kaže Željko Baradić, načelnik Stankovaca čija je općina tavršila na popisu najlošije ocijenjenih. 

24. travanj 2024 15:14