StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO IZ KRAKOWA: ZADAR NA LISTI UNESCO-A

Dukić: Čast je biti gradonačelnik Zadra, ovo ćemo znati proslaviti! Domijan: Ponosan sam, ovo je dokaz naše civiliziranosti i potvrda našeg identiteta!

Piše IN
9. srpnja 2017. - 14:48
UNESCO (14)

- Bila je čast biti ovdje i predstavljati naš grad. Svi smo vrlo uzbuđeni jer Zadar je napokon uspio doći na listu UNESCO-a. Ne mogu vam ni opisati koliko sam na to ponosan kao gradonačelnik, ali i zbog svi gradonačelnika prije mene koji su ovome doprinijeli - prva je rekacija zadarskog gradonačelnika Branka Dukića s kojim smo razgovarali u Krakowu. 

- Naša nominacija je izglasana, a samu UNESCO-va plaketa bit će nam uručena kasnije. Kada ona dođe u Hrvatsku, odnosno u Zadar to ćemo dostojno i obilježiti - kazao nam je gradonačelnik Dukić.

Jedan od najzaslužnijih Zadrana za ovo povijesno priznanje svakako je konzervator Miljenko Domijan koji je uz pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića u Krakowu predstavljao Republiku Hrvatsku.

- Ponosan sam i sretan što smo napokon uspjeli, što smo dobili priznanje za ono što baštinimo. Ovo je afirmacija naše civiliziranosti, na što su nam čestitali i kolege iz drugih gradova koji su sudjelovali u nominaciji. Oprostite ako sam preemotivan jer ovaj trenutak je stvarno nešto posebno - kazao nam je Miljenko Domijan.

- Ovo je stvarno dokaz naše cilviliziranosti i odnosa prema povijesti i svemu što kao grad i sredina baštinimo, od grčke i rimske civilizacije, preko Ilira i Liburna do današnjih dana. Što smo uspjeli sačuvati integritet tih spomenika, poglavito venecijanske spomenike iz 16. stoljeća kao što su Pet bunara, bastioni, Foša... To su spomenici našeg identiteta i na to moramo biti i jesmo ponosni - kazao nam je Domijan.

Zadarska delegacija iz Krakowa se vraća u nedjelju navečer s najvećim i najznačajnim međunarodnim priznanjem kojeg je Zadar ikada dobio u svojoj fascinantnoj tromilenijskoj povijesti.

25. travanj 2024 11:45