StoryEditorOCM
RegionalFOTO: KAKO JE I ZAŠTO OPG MATAK POSTAO HIT NA DRUŠTVENOJ MREŽI

Najveći dio našeg povrća i voća prodamo poznatim kupcima u direktom kontaktu preko – Facebooka

11. srpnja 2017. - 22:45
matak8-040717

Prepadne se nekako čovjek kad uđe u ta dva plastenika OPG-a Matak: svaki je dug 120 metara, a ukupna im je površina nekih 2.400 kvadrata.

U njima su redovi pomidora, kukumara, paprika, svega što plodno ljeto daje, a marljive ruke posade, zaliju, uberu.
Tamo negdje, jedva vidljiv u šumi visokih pomidora vezanih za konope armature, u rukavicama i s malim voćnim škarama plodove bira i skida Davor Matak, sa suprugom Jagodom, službeni nositelj OPG-a. Nema veze što je vani možda i plus 40, a unutra, ispod plastike i tko zna koliko toplije i što je Davor s poslom počeo ranom zorom, oko pet ujutro. I na dan našeg posjeta, kao i svakog drugog dana ljeti ubrat će oko tonu pomidora, te ih sa svim drugim različitim povrćem kojeg on i njegovi uberu svakog dana isporučiti tržištu.

Imanje Matakovih smješteno je u Ražanačkom polju, u Krnezi, gdje obitelj živi, a što zbog tradicije, što zbog novih načina komunikacije, društvenih mreža, jedno je od najpoznatijih u Zadru i njegovom kraju, a posjetitelji kažu da je štand OPG Jagode i Davora Matak najposjećeniji na subotnjoj Seljačkoj tržnici kod Supernove.

Naši preci

O dugoj poljoprivrednoj tradiciji govori podatak da su se poljoprivredom ozbiljno počeli  baviti još Davorovi djed i baka, Slavko i Zorka, još 1958., a nastavili otac i majka, Dragan i Gordana koji danas aktivno sudjeluju u poslu kojeg vode sin i nevjeste. Dragan je u mladosti radio u jednoj zadarskoj tvornici, ali je nakon nekog vremena shvatio da pravo bogatstvo stoji kraj kuće. "Žila" je od čovjeka, i ne muče ga križobolje kao vršnjake. Iako na pragu 60-ih u poslu je cijeli dan, baš je s dva mladića iz Požege, zaposlenika na imanju, vadio krumpir i objasnio nam kako su ove godine posadili čak 40.000 sadnica različitog povrća i da ne staju. Na red za sadnju dolazi novih 2.000 sadnica krastavaca, za drugi dio ljeta. A samo paprike su Matakovi posadili oko 18.000 sadnica.

Cijelo se imanje natapa s vodom iz vlastite bušotine, a kompletirali su poljoprivredni vozni park s više traktora i svim potrebnim priključcima.

- Nekada su dobar dio svog obilnog godišnjeg roda prodavali u Gorskom kotaru i Lici, i danas su tamo prisutni, a dio je odlazio u otkupne stanice, za trgovačke centre. Danas više nije tako. Kad su se Jagoda i Davor vjenčali, kad se mlada nevjesta uključila u posao, nakon što je cijeli život provela u gradu, shvatila je da se može drugačije.

Oni su radili puno i dosta toga proizvodili – kaže Jagoda – ali su se onda mučili s naplatom robe koju su isporučili. Promijenila sam to tako što sam iskoristila ranija iskustva iz drugog posla, trgovine nekretninama i marketinga. Tražila sam direktne kupce i dobila ih, a sada najveći dio našeg povrća i voća prodamo poznatim kupcima u direktom kontaktu preko – Facebooka. Kupci nam pošalju narudžbu, a ja im dovezem pošiljku u dogovreno vrijeme i na dogovoreno mjesto, doslovce na kućni prag.

Što na Seljačkoj tržnici što putem Facebooka, na kojem su postali pravi zadarski hit, Matakovi sad imaju preko 200 stalnih kupaca, a plus toga opskrbljuju nekoliko zadarskih restorana i hotela, dok njihove proizvode redovito možete naći i u zadarskom lancu malih dućana "Sonik".
- S jedne strane smo mi prestali s dugim čekanjem davno zarađenih novaca, a naši kupci znaju da će dobiti vrhunske i zdrave proizvode direktno s polja - objasnila je Jagoda.

Poticaji iz EU

Matakovi su se snašli i u mreži poticaja koje uglavnom stižu iz EU. Tako su bespovratno dobili 50.000 EUR-a iz mjere 6.1., odnosno poticaj za mlade poljoprivrednike, a sad računaju na nova sredstva. Naime, imanje žele upotpuniti ugostiteljsko-turističkim sadržajem: konobom s kušaonicom proizvoda za 50 osoba i turističkom ruralnom kućom s bazenom za osam osoba za što su im projekti dovršeni, a zahtjev za poticaj predan.

Sjajan je to obiteljski tim. Ne kriju Matakovi da uživaju u svom poslu i plodovima truda pa i šire rukom dohvatljivu pozitivnu energiju. Mada je krenuo s poslom prije nego što su se oglasili pivci u dvoru, a završit će možda i u dva u noći, Davor ima formulu za ispunjen i kvalitetan život:

- Ako je netko u nedoumici, ili možda bez posla... i želio bi lijepo i kvalitetno živjeti sa svojom obitelji - neka počne obrađivati zemlju koja u našem kraju stoji neobrađena i vjerujemo da će biti sretan. Zaboravili smo: život u skladu sa prirodom je tako lijep, mi smo dio prirode. To nam je najsrodnije.

Što na Seljačkoj tržnici što putem Facebooka, na kojem su postali pravi zadarski hit, Matakovi sad imaju preko 200 stalnih kupaca, a plus toga opskrbljuju nekoliko zadarskih restorana i hotela, dok njihove proizvode redovito možete naći i u zadarskom lancu malih dućana "Sonik"

 

RAJSKI VRTOVI Nema što ne uzgajaju
OPG Matak obrađuje 10,5 hektara oranica u Krnezi i Ražancu, a proizvode različito voće i povrće kao što su lubenice, dinje, šljive, smokve, grožđe, trešnje, pomidore, krastavce, pariku baburu, tikvice, pariku rogu, balancane, mrkvu, ciklu, salate, kupusnjače (više vrsta), karfiol, brokulu, špinat, blitvu, kelj, mahune, grah,hokaido i butternut tikve, batat, krumpir, kapulu, češnjak, tikvice, bob, bižu, poriluk, kukuruz. Obrađuju i vinograd, a imaju i 150 stabala maslina, te stado od 25 ovaca prvenstveno zbog prodaje janjaca. Tu je u prostranom dvorištu obiteljske kuće oko 40 koka nesilica, a uzgajaju i konzumne piliće. Osim svega, Jagoda i prerađuje povrće pa u staklenke sprema i prodaje svoje domaće proizvode - ajvar, grah salatu, pinđur, ukiseljenu ciklu, papriku, džem od smokava, džem od šljiva te šalšu od pomidora. Ljeti dnevno uberu oko tonu samo pomidora, te ih sa svim drugim različitim povrćem svakog dana isporučuju na tržište.
20. travanj 2024 13:15