StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: LJETNA PATROLA ZADARSKIH KUPALIŠTA

Prava je šteta što gradski oci ne znaju iskoristiti prednosti zadarske rive za svoje građane!

Piše Ana Franić
14. srpnja 2017. - 14:58
riva17-120717

U našoj ljetnoj patroli obilazimo najpoznatija kupališta u Zadru, a kakva bi to bila patrola kad bismo preskočili popularno i atipično mjesto za kupanje – zadarsku rivu. Zadar je jedno od rijetkih mjesta na obali u kojem se možete baciti u more u samom srcu grada, preko marende ili nakon jutarnje kave, i pritom uživati u nezaboravnom pogledu na ljepote Zadarskog kanala, otoke Ugljan i Pašman te otvoreno more na sjeverozapadu. Iako riva nije klasificirana kao mjesto za kupanje, od pamtivijeka se Zadrani, pogotovo stanovnici Poluotoka kupaju na njoj, a danas se i sve veći broj turista odlučuje rashladiti baš na rivi.

Prije par godina bilo je pokušaja uvođenja zabrane kupanja, ali je prošlo neuspješno jer je to jednostavno tradicija od koje se ne odustaje. Riva je specifična kao kupalište, ima svoje čari kojima nitko ne može odoljeti, ali i mane ako ćemo je samo tako promatrati. Kojima ćemo ovaj put progledati kroz prste jer riva to zaslužuje, pa nećemo ni primjenjivati ista pravila ocjenjivanja kao kod ostalih kupališta.

Zadrani i njihovi gosti kupaju se na cijeloj rivi, ali ipak najpopularnije mjesto je veliki mul i Morske orgulje na kojima svake godine ima sve više kupača. To je za njih poseban doživljaj, dođu u grad čuvenih instalacija i onda se na njima kupaju i odmaraju, a istodobno su u samom srcu grada.

Na obilazak rive krenuli smo pješke jer pronaći slobodno parkirno mjesto preko ljeta na Poluotoku je nemoguća misija, a i parking je razmjerno skup. Dolaskom do kamene obale pogled na otoke ostavlja bez daha, a slično oduševljenje dijele i turisti. Od kada su prije 11 godina zatvoreni kanalizacijski ispusti u more, na što nas podsjeća Millenium jump, more je svake godine čišće i bistrije, dno se vidi kao na dlanu, što kupačima pruža poseban doživljaj.

Za ulazak u more možete birati između dva načina: skok s rive visoke oko metar i pol ili ulazak preko uskih skalina na svakih pedesetak metara duž rive.

Svi koji dolaze na rivu osvježiti se moraju biti svjesni da to nije pravo kupalište pa sukladno tome nema ni određenih beneficija kao na plažama. Na primjer, nema suncobran i tuševa, nema pristupa za invalide, niti plaže za kućne ljubimce, iako se znaju kupati, poglavitio na Morskim orguljama. Ali se zato cijelom dužinom uz šetnicu – od vrha Poluotoka do početka Foše - prostire park s klupama u zelenilu kojeg redovito održavaju Nasadi, idealnom mjestu za sklanjanje od sunčevih zraka. Dok su roditelji u hladu, djeca se mogu zabaviti u malom igralištu ili na trampulinu.

Predah od sunčanja i kupanja može se potražiti i u obližnjim kafićima i ugostiteljskim objektima (prema cesti) iako je prava šteta što gradski oci nisu prepoznali mogućnosti ovakve rive i barem preko ljeta svojim sugrađanima ponudili neko praktičnije rješenje za jeftino i dostupno osvježenje. Recimo, ležaljke, suncobrane, aparate za vodu, kante za otpatke, kabine za presvlačenje i druge praktične i nefiksne sadržaje koji bi se nakon sezone lako uklonili.

Riva uživa kultni status u gradu, a njezini kupači su toga itekako svjesni. Na rivi će uskoro početi turnir Vakanza, ali i brojne druge ljetne fešte i feštice kada riva oživi u večernjim i noćnim satima.

Prema našim ocjenama, samo za ovu priliku drugačijim od ostalih zadarskih kupališta, riva je odlično mjesto za brzo osvježenje. Preporučamo je mlađima i hrabrijima, koji vole brzi ulazak u more, skokove s visine i povremeno hrvanje s većim valovima. Uz upozorenje: nemojte da vas najljepši zalazak na Jadranu prevari, jer nakon što Sunce zađe u more, kupanje na rivi je još atraktivnije...

 

Ocjene
UREĐENOST 7
ZABAVNI SADRŽAJI 4
UGOSTITELJSKI SADRŽAJI 4
ČISTOĆA 8
PRISTUP MORU 6
PARKING 3
SIGURNOST (na vlastitu odgovornost)

26. travanj 2024 10:01