StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO SU STRADALI VATROGASCI NA KORNATU

Vještaci suca Radmana suprotstavit će se teoriji eruptivnog požara?

Piše I. Nevešćanin
20. srpnja 2017. - 14:26
kornati_rekonstrukcija4-240317

Sudac Županijskog suda u Zadru Boris Radman produljio za još šest mjeseci rok stručnjacima Instituta Ruđer Bošković za dovršetak vještačenja okolnosti i uzroka stradanja 13 vatrogasaca na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine. U siječnju ove godine sudac Radman je vještacima dao rok od tri mjeseca, no zbog obimnosti posla i brojnosti sudskih zahtjeva, vještaci su tražili produljenje roka pa se očekuje da njihovi izvještaji budu završeni do listopada ove godine.

Sudac Radman je u četvrtak nakon održanog ročista na suđenju Draženu Slavici objasnio novinarima da njegov zahtjev za vještačenjem sadrži četiri-pet gusto tipkanih stranica, te je puno širi i sveobuhvatniji od zahtjeva za vještačenjem iz prethodnog, poništenog sudskog postupka, kojeg je vodio sudac Boris Babić.

- Od sudskog vještaka Davora Mayera zatražio sam vještačenja o uzroku, tijeku i mehanizmu opasnosti na Kornatu, kako je djelovalo gorivo koju su vatrogasci nosili sa sobom, da li je još nešto moglo pospješiti obim i jačinu vatre, način kretanja helikoptera tog dana na Kornatu, da li je na predmetnom mjestu bila veća temperatura vatre, koliko je iznosila i ako jest što je tome razlog, bi li pravovremeno djelovanje zračnih vatrogasnih snaga (kanaderi, zračni traktori, helikopteri...) umanjili ili otklonili karakter opasnosti... - nabrojio je sudac Radman samo nekoliko točaka svog zahtjeva upućenog vještacima dodajući da angažman novih vještaka ne znači da je odustao od teorije eruptivnog požara kojeg su prethodno angažirani vještaci utvrdili. Štoviše, oni će imati pravo "odgovora" na rezultate vještačenja stručnjaka Instituta Ruđer Bošković.

Na raspravi održanoj u četvrtak sudac Radman je čitao dokumentaciju koju su, na njegov zahtjev, dostavili iz JVP Šibenik i MUP-a. Sudac Radman je od JVP Šibenik tražio da mu dostave dokumentaciju o nabavi kanistara za gorivo i vatrogasne opreme s gorivom koju su vatrogasci kritičnog dana koristili na Kornatima, no odgovoreno mu je da JVP Šibenik nije kupila tu vatrogasnu opremu nego ju je dobila od MUP-a na korištenje. Oprema nije imala evidencijske brojeve pa nije moguće utvrditi koja je točno pumpa odnosno vatrogasna oprema korištena na Kornatima, niti koje su sve pumpe i drugi dijelovi opreme u vrijeme spornog događaja bili u posjedu JVP Šibenik, stoji u odgovoru kojeg je potpisao Velimir Milošević.

Sudac Radman je od JVP Šibenik zatražio dopunu odgovora iz čega je doznao da je vatrogasnu opremu koju je koristila JVP Šibenik kupio MUP 2003. godine od tvrtke Polus d.o.o. Iz Splita. Oprema je u trenutku preuzimanja bila u ispravnom stanju, no na pitanje Slavičninog branitelja, je li ispravnost opreme provjeravana i kod primopredaje opreme JVP Šibenik, sudac je rekao da će odgovor na to pitanje napisati u sudskoj presudi.

Suđenja za Kornate nastavlja se 27. rujna.

16. travanj 2024 09:49