StoryEditorOCM
4 kantunaJE LI U DIKLU OTKRIVENA ŠTAMPARIJA KRIVOTVORENIH EURA?

U Rotarovoj su kući otkriveni vodeni žigovi, zlatne niti, ploče, okviri i mrežice s utisnutim reljefima

28. srpnja 2017. - 10:19
kuca_ovrha2-270717

U pratnji policije, ovršitelji Općinskog suda u Zadru su 11. srpnja ušli u luksuznu vilu u Diklu, a ono što su tamo zatekli potaknulo je prošlotjedno privođenje 47-godišnjeg bivšeg vlasnika atraktivne kuće, slovenskog državljanina Roberta Rotara, ali i podnošenje kaznene prijave protiv njega zbog sumnje da je počinio kazneno djelo izrade, nabavljanja, posjedovanja, prodaje ili davanja na uporabu sredstava za krivotvorenje. Rotar je priveden istražnom sucu Županijskog suda, ali je pušten da se brani sa slobode iako je tužiteljstvo zahtijevalo da ga se smjesti u istražni zatvor kako ne bi ponovio kazneno djelo.

Zašto je došlo do ovrhe i što su to zadarski krim policajci pronašli u prizemlju Rotarove kuće?

Rotar se u Zadru pojavio prije 15-ak godina, vodio je nekoliko tvrtki među kojima su neke bile registrirane i za grafičko-tiskarsku djelatnost. Iz PU Zadarske su naveli da su u njegovoj kući pronađeni uzorci za izradu osobnih dokumenata nekoliko različitih država, te materijal za njihovu izradu. Zato nije slučajno što se Rotar, po neslužbenim informacijama, pred istražnim sucem branio tvrdnjom da je riječ o sofisticiranoj opremi koja mu je služila u grafičkoj djelatnosti.

Slovenski je poduzetnik svojedobno izrađivao putovnice, ali i neke druge dokumente za Sloveniju, ali su milijunski tiskarski poslovi sa slovenskom državom propali nakon jedne od promjena vlasti u Ljubljani. Mediji su objavljivali da je Rotar sličan posao obavljao i za Srbiju s kojom se također razišao u nedovoljno jasnim okolnostima.

Zadarska policija u njegovoj kući nije pronašla bilo kakve krivotvorene putovnice, osobne iskaznice ili nekakve druge krivotvorene dokumente, ali su zatekli opremu i materijal za krivotvorenje što im je bilo dovoljno za podnošenje kaznene prijave. Istražiteljima je bilo vrlo čudno što je jako osjetljiva oprema bila smještena u privatnoj kući bez prijeko potrebnih sigurnosnih mjera uobičajenih u svim državama svijeta koje u pravilu angažiraju policiju i obavještajnu zajednicu radi svih mogućih provjera i strogih kontrola državi zanimljivog posla i ljudi koji taj posao za državu obavljaju.

Neslužbene informacije govore da je Rotarov dolazak u Zadar izazvao zanimanje i zadarskih obavještajaca i policajaca koji su ga godinama nadzirali i s njim bili što u službenim, što u neslužbenim kontaktima, ali se ne zna da je ikada u proteklih 15-ak godina, osim legalnog poslovanja, otkriveno nešto kompromitirajuće.

Međutim, nedavnom policijskom pretragom u Rotarovoj su kući otkriveni vodeni žigovi, zlatne niti, "ploče, okviri i mrežice s utisnutim reljefima", što je indiciralo da se u Diklu moglo obavljati i tiskanje novca, bez obzira što nikakve krivotvorene novčanice nisu pronađene! Kako saznajemo, sve to bilo je podesno za tiskanje ne kuna nego – eura!?

Je li u luskuznoj vili u Diklu otkriven materijal i oprema za krivotvorenje dokumenata i novca ili je riječ o legalnoj tiskarskoj opremi, bit će jasnije nakon što stručnjaci Hrvatske narodne banke obave vještačenje svega što je u Rotarovoj kući zaplijenjeno. A policijska će istraga odgovoriti na pitanje zbog čega je Robert Rotar svu tu opremu i materijal držao u kući kojoj je višekratno prijetila neizbježna ovrha.

 

ŽIVOT NA VISOKOJ NOZI

Među mještanima Dikla raširena je "lokalna legenda" po kojoj je je Robert Rotar od prijašnjeg vlasnika kuće zatražio da odredi cijenu. Ovaj mu je navodno odgovorio "četiri milijuna", misleći na kune, a Rotar mu je isplatio – četiri milijuna eura?!

Bila ta priča točna ili ne, činjenica je da je Rotar u Zadru i Diklu živio raskošno, mještani znaju da je imao vrtlare i sobarice, mediji su pisali o privatnom helikopteru i avionu smještenim u Zemuniku. Lako sklapajući različita poznanstva, pa i kumstva, upoznao je i pripadnike različitih zadarskih elita. Rotar je galantno plaćao račune i častio različita društva.

Njegova kuća je svojedobno procijenjenom na blizu 3,2 milijuna eura, a u sudskim spisima je i bankovna garancija na vrijednost od skoro četiri milijuna eura. Radi se o "zgradi" od 305 kvadrata, dvorištu od 500 i "pašnjaku" od 1.106 kvadrata.

 

KAKO JE DOŠLO DO OVRHE?

Rotar je najprije kupio kuću u Diklu, da bi ona s njegove tvrtke Aerius ugovorom iz 2006. godine bila prebačena u vlasništvo Optima leasinga koji se knjiži, ali odmah potom sklapa ugovor o financijskom leasingu s Aeriusom. Zadnju ratu Optimi, Rotarova je tvrtka trebala isplatiti 1. rujna prošle godine, ali je još 15. svibnja 2009. Optima zatražila raskid ugovora zbog neplaćanja leasinga i preuzela je kuću u posjed.

Kako za to preuzimanje nije bilo sudske odluke, Rotar se vraća u posjed, ali naposlijetku u listopadu 2013. Općinski sud u Zadru presuđuje u korist Optime. Tu je presudu 2015. potvrdio i Županijski sud nakon čega je u nekoliko navrata zakazivana i otkazivana deložacija Roberta Rotara i njegove tvrtke.


 


 

27. travanj 2024 00:31