StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: TRANSFER STOLJEĆA - VELIKA FEŠTA U SPLITSKOM KBC FIRULE

Stigao im najbolji hrvatski liječnik za intervencijsko liječenje aritmija - Zadranin dr. Ante Anić!

Piše Ivica Marković / SD
28. srpnja 2017. - 10:36
8955716

Danima se u medijima piše i debatira o nogometnim transferima, odnosno o tome hoće li ili neće Neymar prijeći iz Barcelone u PSG, hoće li Perišić iz Intera u Man U, a nitko ne piše o transferu bitnom za Split i Splitsko- dalmatinsku županiju. Agilno ravnateljstvo KBC-a Split na čelu s prof. dr.Ivom Jurićem i uz svesrdnu pomoć ministra prof. dr. Milana Kujundžića"uhvatilo je u svoju vršu" ne nogometnog kapitalca, već onog puno bitnijeg, liječničkog kapitalca.

U KBC Split je prešao u "transferu stoljeća" dr. Ante Anić, specijalist kardiolog i zasigurno najbolji liječnik u Hrvata za intervencijsko liječenje aritmija. On je "na posudbu" (u Splitu će raditi dva puta tjedno, utorkom i srijedom) došao iz OB Zadar, naravno uz privolu njihovog ravnatelja dr. Čulina i uz "nagovor" prof. dr. Darka Duplančića, predstojnika Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split i prim. doc. Ivice Vukovića, pročelnika odjela za intervencijsku kardiologiju KBC-a Split.

Naravno, dr. Anić u Split ne bi mogao doći da splitska bolnica nije dobila svu potrebnu opremu za intervencijsko liječenje aritmija koja je vrijedna 2,5 milijuna kuna, a koja je donacija tvrtke Sv. Jude medical, koja je proizvođač, i tvrtke "Sonimed" iz Zagreba.

- U proteklih nekoliko dana već smo obavili 10 intervencija u Splitu i na taj način izliječili te pacijente od srčane aritmije, koja je čest problem. Računase da u Hrvatskoj od raznih vrsta aritmije boluje oko 80 tisuća ljudi. Od sada, Splićani i Splićanke neće više imati potrebu zbog ovakvih intervencijskih postupaka odlaziti u ostale medicinske centre u Hrvatskoj, već će se moći izliječiti u Splitu. Imamo sada najmoderniju opremu koja ni po čemu ne zaostaje za najboljim svjetskim kardiološkim centrima. Split je sada ucrtan na svjetsku kartu kardiologije i u Splitu će pacijenti imati najbolju moguću skrb kada je aritmija u pitanju, istaknuo je dr. Anić.

Pacijent koji biva podvrgnut postupku intervencijskog liječenja aritmije već nakon jednog dana napušta bolnicu i istog trenutka "zaboravlja" da je cijeli život pio tablete protiv aritmije. Jedan od onih koji je izliječen od aritmije je i Davor Pavić, predstojnik Ureda župana Splitsko-dalmatinske županije koji je taj postupak obavio u Zadru, kod dr. Anića, koji tada još nije radio u Splitu.

- Više nikada nisam uzeo ni jednu tabletu protiv aritmije, a prije ovog zahvata pio sam ih svaki dan - rekao je Pavić.

S nekoliko riječi okupljenima, među kojima su bili župan Blaženko Boban i gradonačelnik Splita Andro Krstulović-Opara, obratio se i dr. Ivo Jurić.

- Doktor Anić će tijekom svog rada i boravka u KBC-u Split i učiti naše mlađe kolege ovom postupku. Ovaj Centar za intervencijsko liječenje aritmije je veliki dobitak za ovu našu regiju, a poglavito za sve naše pacijente. Drago mi je da je dr. Anić došao kod nas i sada imamo zaista respektabilne kardiološke kapacitete, možemo se svrstati uz bok s najboljima - istaknuo je dr. Jurić.

Župan Boban je istaknuo da je KBC Split ostvario "transfer" od velike važnosti za cjelokupnu županiju.

- Splitsko-dalmatinska županija će i dalje pripomagati KBC-u Split koliko god to bude moguće, a posebice kroz našu Agenciju (RERA) za predpristupne fondove EU-a, koja će biti otvorena za sve građane. Drago mi je da je dr. Anić došao u Split, ali mu želim i što manje posla u našem gradu- istaknuo je Boban.

Zahvalu Zadru, što je omogućio "tjedno gostovanje" dr. Anića u Splitu, izrekao je gradonačelnik Andro Krstulović-Opara.

- Atribut gradskosti se ne mjeri ulicama, kućama, ljudima, već važnim poduhvatima. Kaže se da je neki grad važan ako ima fakultete, kazalište, pa i nogometni klub koji igra u europskim natjecanjima, ali svaki pravi grad mora imati i ovo. Stoga, hvala Zadru na suradnji, jer mi i jesmo jedan bazen koji mora surađivati - istaknuo je Opara.

Prim. doc. Ivica Vuković, zahvalio je svima onima koji su sudjelovali u ovom projektu te je istaknuo da se splitska kardiologija može sada staviti uz bok najboljim svjetskim kardiološkim centrima.

Prošle godine su u Zadru obavljene 524 ablacije srca (najviše u Hrvatskoj) a od te brojke čak u 70 posto slučajeva pacijenti su bili iz SD županije.

- Planiramo da ćemo godišnje u Splitu obavljati više od 350 ablacija. Naravno, nisu sve aritmije iste, postoji više njezinih oblika, a procedure kojima liječimo te aritmije traju najviše do dva i pol sata. Radi se o minimalno invazivnim zahvatima tijekom kojih su pacijenti pri svijesti, odnosno gotovo nikad nisu u općoj anesteziji - rekao nam je dr. Anić.

Za vrijeme našeg razgovora upravo je u sali za intervencijsko liječenje aritmija bio pacijent koji je podvrgnut postupku izlječenja aritmije. Radilo se o čovjeku koji je građevinski radnik i koji nije mogao dobiti dozvolu za rad zbog aritmije, odnosno zbog WPW sindroma s kojim je rođen, a koji ga predisponira s razvojem životno opasnih aritmija.

- Kada naš postupak bude dovršen, čovjek će u roku od 24 sata napustiti bolnicu i moći će dobiti dozvolu za rad, rekao je dr. Anić.

Mogućnost komplikacija kod ovakvih kardioloških postupaka postoji, ali smrtnost je vrlo rijetka i ona iznosi 1:10.000.

23. travanj 2024 04:08