StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: LJETNA PATROLA ZADARSKOG.HR NA PLAŽI BORIK

"Vi bi se ovdje htjeli kupati? Morat ćete odrišiti kesu..."

Piše Ana Franić i Iva Ivanac
29. srpnja 2017. - 23:54
borik16-280717

Plaža Borik u sklopu istoimenog hotelskog naselja zasigurno je najduže kupalište u Zadru pod koncesijom. Koncesiju nad plažom do do 2020. godine ima turistička kuća Falkensteiner, ograđena je i ulaz na plažu se naplaćuje 15 kuna po osobi. Na 1,7 kilometara dugom kupalištu jedan za drugim "posloženi" su pješćana uvala, šljunčana plaža i betonirani plato s drvenim mulovima.

Ako na Borik dolazite automobilom, uz cijenu ulaznice platit ćete i 30 kuna za cjelodnevni parking, makar ostali pet minuta. Na samo ulazu postavljena tabla zabranjuje dovođenje kućnih ljubimaca, vožnju biciklom i motorom.

Prvo što nam "upada o oko" su masline i borovi uz kameno popločano šetalište, lungo mare, koji svojim krošnjama stvaraju prirodni hlad. Ukoliko hoćete iznajmiti ležaljku i u potpunosti uživati na suncu to će vas dodatno koštati 20 kuna za cijeli dan.

Svakih 50-ak metara nalaze se svlačionice za presvlačenje, a postavljen je i priličan broj besplatnih tuševa s istaknutim upozorenjem da je korištenje šampona - zabranjeno.

Od ugostiteljskih sadržaja na plaži ima kafića, štandova sa sladoledima, fast food, smoothie bar, dok je za zabavne sadržaje potrebno "odrišit kesu".

Padobran kojeg vuče gliser za jednu osobu košta 300 kuna, a za dvije 550 kuna. Najam kajaka ili pedaline iznosi 80 kuna za sat vremena. Petnaest minuta uživancije na jet-skiju koštat će vas 300 kuna, pola sata 500 kuna, a sat vremena iznosi 800 kuna. Može se iznajmiti i Sea Doo brod, nešto nalik "brodu skuteru" za četiri osobe, a cijena najma za 15 minuta je 350 kuna, pola sata 650 kuna, a sat vremena 900 kuna.

Vožnja na banani, kolutu ili tubi košta od 70 do 80 kuna po osobi. Veslanje stojeći na dasci (padeling) iznosi 50 kuna za pola sata, 80 kuna za sat vremena, pola dana je 100 kuna, a cjelodnevni najam iznosi 150 kuna. Moguće je čak i iznajmiti brodicu od pet do osam metara dužine.

U blizini pješćane uvale postavljen je i aqua park u kojem najviše uživaju najmlađi, ali ni on nije besplatan. Cijene se kreću od 40 kuna za 30 minuta, pa do 130 kuna za cjeli dan.

Čistoća mora u jutarnjim satima je bila poprilično dobra, no zbog uvale okrenutoj na maestral u poslijepodnevnim satima zna svašta doplutati. Oni kojima smeta krupno kamenje na ulasku u more na Boriku neće imati takvih problema. Mogu birati između pješćane plaže, šljunčane s malim kamenjima, betoniranog platoa ili skok s drvenog mula koji je pritom i odlično mjesto za sunčanje. Na nekoliko mjesta postavljene su i skale s rukohvatima kako bi se što lakše pristupalo moru. Osobe s invaliditetom nažalost nemaju adekvatan pristup moru, nismo primjetili ni rampu ni lift koji bi im pomogli pri ulasku u more.

Iako se ulazak na Borik plaća, na plaži osim u ugostiteljskim objektima nema prijenosnih toaleta. Također, na četiri spasilačka tornja duž plaže tijekom naše posjeta nismo mogli primjetiti niti jednog spasioca koji pazi na sigurnost kupača.

 

UREĐENOST PLAŽE 8
ZABAVNI SADRŽAJI 9,5
UGOSTITELJSKI SADRŽAJI 7,5
ČISTOĆA PLAŽE 8
PRISTUP MORU 9
PARKING 8,5
SIGURNOST 0
PRILAGOĐENOST INVALIDNIM OSOBAMA 0
KUĆNI LJUBIMCI 0
17. travanj 2024 09:01