StoryEditorOCM
4 kantunaTKO SU NAJIZDAŠNIJI DONATORI NAŠE NAJVEĆE STRANKE

Evo koji Zadrani financiraju HDZ...

Piše Globus
29. srpnja 2017. - 00:47
ante gotovina

HDZ je moja ljubav, kao i Dinamo, koji isto tako financiram – izjavio je za Globus karlovački poduzetnik Nikola Hanžel, najveći donator HDZ-a u prvih šest mjeseci ove godine, koji je i prijašnjih godina donirao HDZ-ove kampanje, pa i onu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

HDZ je od svih stranaka u prvoj polovici godine skupio najviše donacija, i to 4,1 milijun kuna. Istražili smo zato tko je sve financirao vladajuću stranku te očekuju li nešto zauzvrat. Više od tisuću pravnih i fizičkih osoba uplaćivalo je iznose od 100 kuna, pa do 200.000 kuna. Utvrdili smo da je uglavnom riječ o članovima stranke. Izdašnijima su se ovaj put pokazali lokalni HDZ-ovci, što ne čudi zbog nedavno održanih lokalnih izbora.

Svi donatori s kojima smo razgovarali potvrdili su nam svoje uplate, stoga u našem istraživanju nismo naišli na fiktivne donatore. Neki od njih nisu željeli objasniti motive vlastitih uplata. “Ne bih to htio komentirati”, “Sad sam u roamingu, zovite me za tjedan dana”, bili su neki od odgovora na pitanja o donacijama. Zanimljivo je da su ovaj put od uplata odustali neki donatori iz doba Tomislava Karamarka, primjerice, tvrtka Titan nekretnine Oksane Dvinskykh, prijateljice supruge bivšeg predsjednika HDZ-a, što je potaklo medijske špekulacije o navodnom ruskom kapitalu.

Veliki darivatelji

Na listi donatora nema ni Željka Reinera, koji je prije dvije godine, kada je predvodio listu Domoljubne koalicije u prvoj izbornoj jedinici, bio jedan od najizdašnijih donatora HDZ-a. Reinerova obitelj tada je stranci ukupno donirala 119 tisuća kuna. Po tridesetak tisuća kuna uplatili su tada Reiner, njegova supruga Eugenia, te djeca Maria i Ivan. Reiner je nakon izbora 2015. postao šef Sabora. No, uz HDZ s najvećom donacijom, od maksimalno 200.000 kuna dopuštenih zakonom, ostala je Hanželova tvrtka Lana Karlovačka tiskara.

Ona posljednjih godina sve bolje posluje, a lani im je iz državnog proračuna isplaćena potpora u iznosu nešto većem od milijun kuna. Prihodi tvrtke rastu, te su prijavili prihod od 144,1 milijun kuna i dobit od 17,9 milijuna kuna. Hanžel ponosno ističe da njegova tvrtka dobro posluje. Ističe da zaposlenicima redovito isplaćuje prosječnu plaću u neto iznosu od 6000 kuna te da imaju besplatan gablec.

“Ali to nikoga ne zanima”, žali se Hanžel. HDZ je za njega, kaže, jedina opcija još od 90-ih.

“HDZ je jedina prava hrvatska stranka, nema mi druge, oduvijek sam bio uz HDZ-u iako nisam njihov član, a tako je od 90-e, i tu se ništa nije promijenilo. Nisam mijenjao ni stranku, ni zemlju, ni grad. Kada mogu, pomognem, nemam nikakvih želja, za mene je uvijek bio bitan samo HDZ. Nisam ga gledao kroz predsjednike: ni Ivu Sanadera ni danas Andreja Plenkovića, važna je samo stranka, jer će ona ostati i poslije njih. Ja u životu ne volim promjene i zato HDZ zauvijek ostaje u mom srcu, duši. Osobno se nikad nisam želio baviti politikom, a mogao sam, vjerujte mi”, kaže Hanžel.

Pitali smo ga i za donaciju u kampanji predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, kojoj je dao 197.000 kuna, te je rekao: “Donirao sam i predsjednici. Ona je fantastična, napokon imamo normalnog predsjednika nakon Franje Tuđmana. Grabar-Kitarović je gospođa, dama, ona je za mene fantazija.” Predsjednica je zauzvrat nakon pobjede na izborima svečano posjetila Hanželovu tvrtku. Devet mjeseci kasnije odlučila je pomilovati i karlovačkog pravnika Danka Seitera, čovjeka koji je Hanželu otpisao kredit i zbog čega su završili na optuženičkoj klupi.

“Nisam ni znao da će ga pomilovati, to sam doznao tek kasnije. Nikad ništa nisam tražio od politike, a ni dobio”, kaže Hanžel. Predsjednica je pak Seiteru zamijenila neizdržani dio kazne zatvora u trajanju od godine dana uvjetnom osudom, što se neće izvršiti ako osuđenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Seiter je prije nego što je došao u Karlovačku banku, bio Hanželov zaposlenik. Riječ je, podsjetimo, o sudskom procesu koji traje već gotovo dva desetljeća.

U tom procesu su još 2009. godine bivši članovi Uprave Karlovačke banke Seiter i drugi bili osuđeni na po dvije godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti, a bivši direktor KA-BAH-a, bankine tvrtke kćeri koja je preuzela Hanželov kredit, na godinu i pol, dok je Hanžel dobio oslobađajuću presudu. Međutim, prvookrivljeni je umro prije završetka suđenja, a nekoliko godina kasnije i tadašnji direktor KA-BAH-a. Preostalima je Vrhovni sud preinačio presudu te im prepolovio kazne, a Hanželova oslobađajuća presuda je ukinuta, isto tako Vrhovni je sud potvrdio i odluku o oduzetoj imovinskoj koristi vezanoj uz Hanžela, koji je bio optužen za radnju pomaganja kod tog kaznenog djela.

Rok kušnje

“Od Hanžela je oduzeta imovinska korist od oko 1,000.000 kuna koju je on po pozivu suda uplatio na račun Državnog proračuna. U ponovljenom postupku Hanžel je proglašen krivim i izrečena mu je kazna zatvora od šest mjeseci, koja je uvjetovana s rokom kušnje od jedne godine. Na presudu su se žalili Županijsko državno odvjetništvo i optuženik Hanžel”, navodi se u odgovoru predsjednika Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujevića.

Sudilo im se zato što su Karlovačka banka i Hanželov, danas ugašeni, prijevoznički obrt Hanžel sklopili ugovor o kreditu od 1,129 milijuna kuna, koji je na sebe preuzelo poduzeće u vlasništvu Banke, KA-BAH, a odluka o otpisu kreditu bila je donesena mimo Uprave. Hanžel je, inače, poslovnu karijeru započeo kao vozač kamiona Karlovačke tiskare, a danas je njezin vlasnik. Posljednjih godina u Karlovcu ga kritiziraju pojedine udruge i arhitekti zbog uređenja nekadašnjeg hotela Korana, koji je kupio na dražbi. Iako je ideja bila da se na tom mjestu rekonstruira stari hotel, Hanžel je srušio staru građevinu te podigao restoran i lokal, a ispred njih postavio plastične replike žirafa, slonova...

Državna potpora

Udruga Eko Pan najviše se bunila protiv toga te su dvije godine čekali od Grada Karlovca da dobiju na uvid službenu dokumentaciju vezanu uz taj projekt. Spomenimo pritom da je u Karlovcu na vlasti HDZ. “Pravdali su se poslovnom tajnom, a riječ je o javnom interesu. Na kraju smo se žalili povjerenici za informiranje, i baš sam ovih dana dobio na uvid te dozvole. Ključni propust je u tome što je trebao biti raspisan arhitektonski natječaj prema GUP-u Grada Karlovca, a to nije učinjeno, nego je odobrena rekonstrukcija u dvije faze, u drugoj fazi trebao je biti izgrađen i hotel, koji Karlovcu treba, ali čini se da ta faza neće biti ostvarena”, komentiraju u udruzi Eko Pan.

Hanžel nam je također potvrdio da još ne razmišlja o drugoj fazi. “Možda će biti, ne znam, vidjet ćemo”, kaže Hanžel te dodaje da od države nikad ništa nije dobio. Međutim, lani je njegova tvrtka kroz Program državnih potpora za ulaganje u proizvodne tehnologije koji je provelo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dobila državnu potporu od 1,092.074 kuna, za projekt “Povećanje proizvodnih kapaciteta Lana-Karlovačka tiskara”.

Drugi na listi najizdašnijih donatora HDZ-a su dvije tvrtke koje su dale po 100.000 kuna: jedna iz Lukšićeve grupacije koja je organizator teniskog turnira ATP Croatia Open u Umagu, a druga je tvrtka za antikorozivnu zaštitu riječkog poduzetnika Mate Markanovića. Nekadašnji član Nadzornog odbora brodogradilišta 3. maj uplatio je osobno 30.000 kuna, a njegova tvrtka Tekol-Teri Inženjering još 100.000 kuna. U razgovoru za Globus Markanović je rekao da već godinama donira HDZ-u, i to, kaže, “iz obiteljskih razloga”.

Riječke optužnice

“Nisam u sukobu interesa jer se moje tvrtke ne kandidiraju za poslove državnih i javnih poduzeća. Ali zna se tko je stvorio ovu državu. Ne doniram HDZ-u zbog pojedinaca, političara, oni su prolazni, a stranka ostaje. Doniram i crkvama, sportskim klubovima, bolnicama, ali ne slikam se, i zato mi je žao jer se piše o donaciji jednoj stranci”, kaže Markanović, za čiji su biznis antikorozivne zaštite problemi u Hrvatskoj počeli 2012. Novi list tada je pisao da se Markanović našao pod istragom policije zbog sumnje na gospodarski kriminal. Pod istragom se našla tvrtka Teri Crotek i direktor, a za utaju poreza i sam Markanović. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci reklo nam je da je djelo utaje poreza nakon istrage sve odbačeno zbog nedostatka dokaza.

Ali “Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je od 2009. do 2013. godine pred Općinskim sudom podiglo više optužnica protiv Teri Croteka i odgovornih osoba toga i povezanih društava, zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Postupci po svim optužnicama su spojeni i rasprava je u tijeku”, rekao nam je zamjenik državnog odvjetnika Darko Karlović. Međutim, Markanović je nastavio poslovanje, ali danas, kaže, više radi njegova tvrtka u Sloveniji. Markanović je tvrtku Tekol Teri kupio je 1995. godine i tada je krenuo njegov poslovni uzlet. U Rijeci je na glasu kao poduzetnik blizak HDZ-ovim strukturama.

Sljedeća na popisu najvećih donatora HDZ-a je tvrtka Impol-TLM iz Šibenika s iznosom od 75.000 kuna. Slovenska tvrtka Impol nedavno je preuzela šibenski TLM, a na pitanja o tome zašto su donirali vladajuću stranku, odgovorili su: “Jedan od temelja poslovanja Impola je briga za održivi razvoj, i to stvaranjem dobrih uvjeta za zaposlenike, smanjenjem negativnog utjecaja na okoliš, transparentno poslovno upravljanje i briga za sredinu. Podupiremo zajednicu kroz sponzorstva ili donacije udruga. Provodimo to na sve tri lokacije društva: u Sloveniji, Slovenska Bistrica, u Srbiji, Sevojno, i u Hrvatskoj, Šibenik. U okruženju Šibenika u dvije godine smo podržavali brojne organizacije. Među njima su donacije sportskim klubovima, kulturnim i drugima. U tom kontekstu je i HDZ-u dana donacija”, objasnila je Danijela Troskot iz Impol-TLM-a.

Peti donator na listi HDZ-ovih “sponzora” je tvrtka Trajectus iz mjesta Donja Voća pokraj Varaždina koja je dala 60.000 kuna.

Tvrtka u blokadi

Zanimljivo je to da je tvrtka donaciju uplatila u kratkom periodu ove godine u kojem je njezin račun bio aktivan, posljednjih 50-ak dana račun tvrtke je opet u blokadi. Kao osnivač i direktor tvrtke u sudskom registru navodi se Zoran Terić, koji je ujedno kao fizička osoba na listi poreznih dužnika s dugom od 176.399 kuna. Pokušali smo doći do Terića putem društvenih mreža, ali nije odgovorio. No, uvidom u imovinske kartice dužnosnika utvrdili smo da je tvrtku Trajectus u kartici kao poslodavca naveo načelnik općine Donja Voća Kruno Jurgec iz HDZ-a, koji navodi da u toj tvrtki ostvaruje mjesečnu plaću u neto iznosu 3000 kuna, dok dužnost načelnika općine obavlja volonterski. Jurgeca smo pitali o donaciji tvrtke u kojoj radi te blokiranom računu, a odgovorio nam je sljedeće: “Od veljače 2016. godine radim u tvrtki Trajectus u komercijali. Donacija je napravljena potpuno legalno novcima firme koja podržava HDZ, čiji sam osobno član i u trećem mandatu načelnik.” Razlog blokade računa tvrtke je, navodi, dugotrajni spor s jednom bankom.

“Banka nam ne želi vratiti deponirana sredstva i izbjegava jasno reći temeljem kojih zakonskih propisa ne vraća novac koji smo deponirali u njoj”, tvrdi Jurgec, koji na pitanje zašto vlasnik tvrtke u kojoj radi nije državi platio porez, a donirao je HDZ-u, odgovara:

“Koliko je meni poznato vlasnik ima s Poreznom dogovoren reprogram duga koji je tražio i koji želi podmiriti. U kojoj je fazi njegova nagodba, molim provjerite na tom mjestu.” Kazao nam je da vlasnik tvrtke u kojoj radi živi u Njemačkoj, gdje također ima “svoju tvrtku od 2013. godine, te da je svoja sredstva želio, između ostalog, uložiti u posao koji sada propada radi oduzimanja deponiranih sredstava od strane banke”, objašnjava Jurgec te dodaje da su u razdoblju kad “tvrtka nije bila u blokadi, a sukladno tekućim i očekivanim priljevima sredstava, odlučili novac donirati stranci koja je provodila kampanju za lokalne izbore”, a na kojima je i Jurgec bio kandidat. Jurgec je radio i u zagrebačkoj HDZ-ovoj središnjici kao pomoćnik glavnog tajnika zadužen za informatizaciju, a u lokalnim medijima ga pamte po videosnimci s neke zabave na kojoj pjeva stihove “Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”.

Gotovinina tvrtka

Zanimljivo je da se na listi donatora našao i general Ante Gotovina. Nakon što je imenovan posebnim savjetnikom ministra obrane Damira Krstičevića, odlučio je dati donaciju HDZ-u, pa je tvrtka Pelagos net farma ove godine donirala HDZ-u 15.000 kuna. Tvrtka Jadran tuna donirala je još 15.000 kuna, a u njoj je predsjednik Uprave Nenad Horvat, koji je na istoj poziciji i u tvrtki Pelagos net farma.

Pelagos net farma, s kojom je Gotovina pokrenuo biznis uzgoja tuna nakon oslobađajuće presude u Haagu, lani je prijavila prihod od 25 milijuna kuna, a dobit je nakon oporezivanja iznosila 5,1 milijun kuna. Tvrtka je povećala i broj zaposlenih te ih je 2016. bilo 58, kako se navodi na financijskim servisima. Tvrtka Jadran tuna prijavila je 2016. godine još veće prihode u visini od 62,8 milijuna kuna i dobit od 7,5 milijuna kuna. Tvrtka zapošljava 50-ak ljudi.

I dubrovačke tvrtke Pemo i Pemo centar u nekoliko navrata uplatile su izdašne donacije te su ukupno HDZ-u donirale 140.000 kuna, a vlasnik trgovina Pemo je poduzetnik Lovorko Milošević. Velike donacije uplaćivale su i tvrtke koje posluju s gubicima, primjerice, tvrtka Oštrc uplatila je 70.000 kuna, a prošlu godinu su prijavili gubitak od 3,6 milijuna kuna. Tvrtku predvodi Luka Diel-Zadro, kojeg je na čelo postavio djed Marinko Zadro. Tvrtka je kupila imovinu splitske tvornice Dalmacijavina. Marinko Zadro široj javnosti poznat je kao većinski vlasnik šećerana u Virovitici i Županji.

I tvrtka Zagorka iz Bedekovčine lani je poslovala s gubitkom od većim od milijun kuna, a HDZ-u su donirali 20.000 kuna, ali među donatorima ima još gubitaša.

Kad je riječ o uplatama fizičkih osoba, treba istaknuti da je donaciju od 15.000 kuna uplatio i šef stranke Andrej Plenković. Nešto manje, uglavnom po deset tisuća kuna, HDZ-u su uplaćivali neki saborski zastupnici te utjecajnija stranačka imena. Veće iznose donirala su i manje poznati HDZ-ovci koji obnašaju dužnosti u lokalnim organizacijama.

Posebno su izdašni bili Dubrovčani. Tako je novi ravnatelj Lučke Uprave Dubrovnik, Blaž Pezo, koji je bio i gradski vijećnik, te pročelnik Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine, HDZ-u u svibnju, dva mjeseca nakon što je postao ravnatelj, uplatio ukupno 15.000 kuna. Zanimljivo je da su evidentirane dvije njegove uplate, ali s različitim imenima. Na jednoj se navodi da je donaciju od 10.000 kuna uplatio Blaž Pezo 19. svibnja, a istog datuma donaciju od 5000 kuna sa iste adrese uplatio je, kako stoji u HDZ-ovu financijskom izvješću, Pero Blaž. No, da je riječ o istoj osobi, ali s dva imena, pokazuje isti OIB. Četiri tisuće kuna stranci je donirao dubrovački HDZ-ovac Davorko Obuljen, koji je bio jedan od kandidata za šefa Hrvatske turističke zajednice.

Isti iznos uplatio je HDZ-u i Nerman Đugum, za kojeg ne znamo pouzdano je li član stranke, ali zajedno s Obuljenom radi u tvrtki Du&Da trade. Isto ime i prezime spominje se u aferi vezanoj za financiranje kampanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića iz 2009. godine. Istraga je tada pokazala da je Bandić dobio veliku financijsku potporu upravo iz Dubrovačko-neretvanske županije - oko 630 tisuća kuna, a na popisu donatora s velikom uplatom od čak 90.000 kuna našlo se i ime Nerman Đugum. HDZ-u je 24.000 tisuće kuna donirao još jedan Dubrovčanin koji nije želio razgovarati o tome, niti otkriti je li član stranke ili simpatizer.

Stečajni upravitelj

“Nazovite me za tjedan dana, u roamingu sam”, poručio nam je.

Trideset tisuća kuna HDZ-u je uplatio i Andrej Sablić iz Rijeke.

“Bio sam član HDZ-a 26 godina, sve dok se jedne subote 2016., u vrijeme Tomislava Karamarka, nisam odlučio ispisati iz stranke. Ali ovi lokalni izbori vratili su mi nadu, jer su se na listama pojavili novi mladi ljudi, pa sam, eto, donirao taj novac”, kazao nam je Sablić, koji je 90-ih bio i aktivan u stranci, a poslije se, još u Sanaderovo doba, pasivizirao. Andrej Sablić je inače riječki knjigovođa, a i stečajni upravitelj.

Od većih donacija fizičkih osoba tu su još dvije uplate iz Sesveta s iste adrese, kao i još dvije osobe s iste adrese iz Zagreba koje su ukupno uplatile 30.000 kuna. Među donatorima s 10 tisuća kuna je poduzetnik iz Krapine Antun Presečki, dok je Zlatko Krznat iz Vrbovca ukupno uplatio 24.000 kuna. Krznar je vlasnik Zenit prometa i nekadašnji tajnik vrbovačkog HDZ-a. Jedan od zanimljivijih HDZ-ovih donatora je i poduzetnik Venci Medić iz Petrčana.

On je HDZ-u uplatio 10.000 kuna. Inače je s HDZ-ovom Elvirom Sterle jedan od suvlasnika tvrtke Vigens invest za graditeljstvo i trgovinu. Zanimljivo je da Medić u sudskom registru ima jedan OIB, a na HDZ-ovoj listi donacija drugi, dok su ulica i broj isti, ali se kao mjesto stanovanja navode Petrčane i Kožino. Medić je ranije imao tvrtku Mobles, a prije desetak godina, prema pisanju medija, našao se u aferi oko prevare njemačke tvrtke ATS. Pokušali smo doći do Medića i Elvire Sterle, ali do zaključenja broja nisu odgovarali na pozive.

19. travanj 2024 03:37