StoryEditorOCM
4 kantunaOPASNOSTI S KONZERVATORSKI ZAŠTIĆENIH ZGRADA NA POLUOTOKU

Trošne fasade prijete životima prolaznika

Piše Iva Ivanac
3. kolovoza 2017. - 15:55
zuta_kuca9-310717.JPG

Problem trošnih fasada u gradskoj povijesnoj jezgri postaje sve ozbiljniji zbog sigurnosti prolaznika odnosno građana.
Prošli tjedan, kao što je Slobodna već izvijestila, s pročelja stambene zgrade pored hotela Zagreb odlomio se poveći komad fasade težine otprilike 4-5 kilograma. Na svu sreću nikoga nije ozljedio, ali je malo nedostajalo da završi na glavi jedne stanarke. Iako se derutna fasada urušava već godina, a dijelovi padaju na automobile i prolaznike, na zgradi nema nikakvog upozorenja koji bi ih upozorilo na realnu opasnost i mogućnost ozbiljnog stradavanja.

Prošli tjedan zbog toga smo kontaktirali upravitelja zgrade, tvrtku UNIK, ali su nam rekli da ih nazovemo u ponedjeljak. No kad smo ih u ponedjeljak nazvali javila nam se gospođa Vladimira Dražević, vlasnica tvrtke, koja uopće nije htjela razgovarati s novinarima.

- Nemam ja što s novinarima razgovarati. O tim stvarima razgovarat ću samo sa stanarima zgrade. O padu dijelova fasade sa spomenute zgrade ništa do sada nisam čula. Ovo mi je prva vijest o tome – kazala je.
Pokušali smo stupiti u kontakt i s predstavnikom suvlasnika zgrade, gospodinom Mirkom Erdelezom, kojeg je naš poziv vidno uznemirio. Nije htio ništa komentirati pravdajući se da smo mi novinari već sve napisali što smo imali o tome te nam je poklopio slušalicu.

Reakcije vlasnice tvrtke UNIK i predstavnika stanara ne treba čuditi kad se zna da u slučaju podnošenja tužbi zbog eventualne naknade štete koju mogu izazvati odlomljeni dijelovi fasade snose vlasnici odnosno suvlasnici zgrade. No začuđujuća je indolencija, da ne kažemo bešćutnost, kojom vlasnici tvrtke UNIK odbijaju javnosti objasniti zašto nisu u mogućnosti nešto poduzeti da komadi fasade nekoga doslovno ne ubiju.

Ako se dio fasade odlomi sa stambene zgrade ili kuće, na teren izlazi komunalno redarstvo samoinicijativno ili po dojavi te utvrđuje je li se odlomio konstrukcijski dio objekta ili ne.

- O tom slučaju nismo informirani, ali ako nije u pitanju konstrukcijski dio objekta, tada komunalno redarstvo sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji izdaje rješenje te naređuje vlasniku ili suvlasniku da se takvi djelovi saniraju i izvjese table koje će sve prolaznike upozoriti na mogući pad predmeta s visine – rekao nam je zamjenik voditelja Odsjeka za komunalno redarstvo Mile Brkić dodajući kako će nakon našeg poziva uputiti komunalne redare na teren.

No slučaj zgrade bivšeg hotela Zagreb nije nažalost jedini u Zadru. Nekoliko tabli s upozorenjem "Opasnost od pada predmeta s visine" postavljeno je na fasadi tzv. Žute kuće u Ulici kralja Dmitra Zvonimira kod Elektre. I njima je upravitelj zgrade tvrtka UNIK, a dva ulaza u zgradu imaju i dva različita predstavnika stanara. No problem je jedinstven: fasada pada po nogostupu i prolaznicima.

Suvlasnici stanova su u suradnji s upraviteljem donekle sanirali problem jer smo doveli dizalicu koja je sve rizične dijelove za koje je postojala opasnost da padnu na tlo uklonila. Sada smo čak dobili i sredstva iz europskih fondova te bi u roku od 18 mjeseci trebali u potpunosti obnoviti cijelu fasadu, a pokrit će nam 60 posto ukupnih troškova. U tom slučaju će se povećati i stanarska pričuva kako bi se mogli podmirivati rate kredita kojeg ćemo morati podići za saniranje fasade – govori nam jedan od predstavnika suvlasnika dr. Antun Zoran Savić dodajući da se iz pričuve odvaja i dio osiguravateljskoj kući koja plaća odštete ako dođe do oštećenja imovine ili ako fasada nekoga ozljedi. No u slučaju da komad s fasade ošteti imovinu stanara ili da prilikom pada nastrada neki od stanara, osiguravateljska kuće neće im ništa isplatiti. Obeštećenje će dobiti samo slučajni prolaznici ili vlasnici imovine, primjerice, automobila, koja ne pripada stanarima zgrade.

Pokušali smo dobiti i Konzervatorski odjel u Zadru kako bi nam objasnili na koji način oni skrbe o trošnim fasadama unutar zaštićene povijesne jezgre grada te što rade kada se s objekta odlomi komad fasade, ali do zaključivanja teksta nismo uspjeli dobiti nikoga tko bi nam mogao ustupiti takve informacije.  
27. travanj 2024 01:48