StoryEditorOCM
4 kantunaKONAČNO PRIKUPLJENI NOVCI

Petra Zrilić početkom listopada putuje u u Barcelonu na liječenje

Piše Iva Ivanac
4. kolovoza 2017. - 21:45
Petra-Zrilic

Zadranka Petra Zrilić koja boluje od neuroblastoma nadbubrežne žlijezde početkom listopada bi konačno trebala krenuti na liječenje u Španjolsku. Naime ova 11-godišnja djevojčica, za koju su nedavno bile organizirane humanitarne akcije, boluje od izuzetno teškog tumora koji napada najmlađe, a za njeno liječenje je trebalo prikupiti 100 tisuća eura kako bi joj se povećala šansa za izlječenje.

- Izuzetno smo sretni jer smo uspjeli prikupiti novce potrebne za Petrino lječenje i na jesen će dobiti prvu imunoterapiju od njih ukupno pet - rekla nam je Ljubica Zrilić, Petrina mama.

Petri je tumor dijagnosticiran kada je imala samo šest godina, a od tada je bila na 40 blokova kemoterapija, tri operacije i tri teška zračenja, a putovanjima za Zagreb ne zna se broja, kaže majka Ljubica. Nakon posljednje dvije, za Petru najteže do sad kemoterapije, lječnica u Zagrebu predložila je lječenje imunoterapijom – ubrizgavanjem jakih antitijela kako bi se tijelo samo pokušalo izboriti protiv ove teške bolesti. Takva vrsta terapije bila je moguća samo u inozemstvu, SAD-u ili Europi.

Prijašnji načini liječenja Petrine su roditelje u potpunosti financijski iscrpili i upravo je to bio razlog zbog kojeg su molili javnost da im pomogne. Iako je prikupljeno nešto manje od 110 tisuća eura, Petrini roditelji i dalje mole sve ljude da im dodatno pomognu koliko mogu.

- Naša Petra bi trebala jednom mjesečno odlaziti u Barcelonu kako bi dobila potrebnu terapiju. Apsolutno sve novce koje smo do sada prikupili uplatili smo za imunoterapiju, a znamo da će nam kasnije trebati još novaca za avionske karte, troškove smještaja i mogućih komplikacija. Stoga ovim putem još jedanput molim ljude da nam pomognu – zamolila je Ljubica Zrilić koja nam je uz to rekla kako je Petra sada dobro i stabilno. Njeni roditelji konstantno komuniciraju s liječnicima u Hrvatskoj i Španjolskoj kako bi put u Barcelonu prošao sigurno.

- Ovim putem se želim zahvaliti svima, i malima i velikima. Ne bi htjela nikoga odvajati jer je svatko pomogao i dao onoliko koliko je mogao, svaka kuna nam je bila važna – iskrena je mama Ljubica.

Petra je jedno od desetak djece u Hrvatskoj koja boluje od ovog rijetkog tumora. Iako je krajem lipnja bilo formirano povjerensto koje je odlučivalo o tome koje će dijete preko HZZO dobiti imunoterapiju jedinim odobrenim lijekom za takvu vrstu bolesti u Europi, Petra se nažalost nije našla među njima. Povjerenstvo sastavljeno od onkologa razmatralo je opravdanost primjene lijeka za svako oboljelo dijete od neuroblastoma, a samo je dvoje njih dobilo lijek dok su za ostalu djecu zatražene dodatne kozultacije iz europskih ekspertnih centara.

Petrini roditelji uzeli su stvar u svoje ruke i zajedno sa cijelom Hrvatskom svojoj kćeri omogućili terapiju za koju se nadaju da će je u potpunosti izliječiti.

 

19. travanj 2024 13:01