StoryEditorOCM
4 kantunaUSKORO ZAVRŠAVA TOPLINSKI VAL, SPREMITE SE NA VELIKI PREOKRET

Meteorolozi: Nekim dijelovima Hrvatske prijete iznimno snažna nevremena!

Piše Jutarnji.hr
6. kolovoza 2017. - 22:56
nevrijeme_umag1-260715

Visoke temperature danas oko podneva su u pojedinim dijelovima Hrvatske prelazile 40 stupnjeva Celzijusa.

Zbog teških vremenskih uvjeta znatno je povećan i broj intervencija Hitne pomoći, a građanima se savjetovalo da ne izlaze van za vrijeme najgorih vrućina. Samo zagrebački Zavod za hitnu medicinu inače u zadnjih mjesec dana, otkako su počele velike vrućine, ima oko 130 do 140 intervencija tijekom dana, a noću 80 do 90.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske i za subotu najavljuje sunčano i vruće uz najviše dnevne temperature od 33 do 39 stupnjeva. Vrućine se očekuju i tijekom nedjelje, nakon čega bi trebao uslijediti porast naoblake uz kišu i grmljavinu i osvježenje, ponajviše u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

No, to bi "osvježenje" moglo biti prilično drastično. Kako piše portal za vremensku prognozu Istra Met, sve je izglednije kako će ovako ekstremne temperature krajem nedjelje prekinuti lokalno vrlo snažna nevremena. Zapuhat će i prolazno jaka, na pojedinim lokalitetima olujna bura.

Na toj stranici ipak napominju da su prognostički modeli još poprilično neusuglašeni i da će tek sutra imati detaljniju prognozu. No, prema poznatoj norveškoj meterološkoj stranici yr.no, u Zagrebu u ponedjeljak će maksimalna temperatura biti 23 stupnja, dakle 15-ak stupnjeva niža nego proteklih dana

19. travanj 2024 10:29