StoryEditorOCM
4 kantunaVIRANI U PROBLEMIMA SA STRUJOM

Mještani: Zbog niskog napona crkavaju nam aparati! Kapović: Uzrok je prevelika potrošnja zbog vrućine

7. kolovoza 2017. - 23:07
vir

S turistima, vikendašima i domicilnim stanovništvom, na Viru trenutno boravi blizu 60.000 ljudi, što na otoku dovodi do ogromnog "infrastrukturnog naprezanja". Na jedan od takvih problema, ali i materijalnu štetu koju trpe vlasnici objekata na Viru, ukazuje Mirjana Kehl.

-Nalazimo se u predjelu Lučica gdje zbog velikog broja turista nemamo dovoljno električne energije, pa dolazi do zastoja u radu klima aparata, pumpi za vodu, hladnjaka i do totalnih kvarova za koje iz HEP-a niko ne mari iako s njima imamo ugovor po kojemu moramo dobivati 230 V, plus 6, minus 10 posto. Ako to moramo plaćati, onda bi bilo normalno da to i imamo, kaže Mirjana Kehl tvrdeći da se već danima u virskim kućama voltaža kreće od 155 do 190 volti.

-Javljala sam se na HEP-Zadar te su mi rekli da oni ne mogu tu ništa napraviti, a jučer sam morala čak zvati HEP-Nin. Oni su rekli da mogu izaći na teren i vidjeti, što su i učinili pola sata kasnije kada su se pojavili s dva auta i cčtiri osobe. Izmjerili su napon i uhvatili se za glavu!? Rekli su da ni oni ne mogu ništa napraviti, a mi da izgasimo aparate ako ne mogu raditi, žali se Mirjana Kehl pitajući se "tko će snositi troškove kupovanja novih uređaja koji crkavaju".

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović podsjeća kako je na Viru zaista postojao ozbiljan problem s električnom energijom, ali o tome govori u prošlom vremenu:

-Do prije godinu dana na predjelu Lučica, ali i nekim drugim dijelovima Vira, nije bilo moguće dobiti priključak na elektro mrežu jer su dotadašnje stare trafostanice bile preopterećene. Međutim, u proteklih godinu i pol dana izgrađene su tri nove trafostanice koje su rasteretile situaciju s električnom energijom na predjelima Bobovik, Slatina, Rosulja, Brdonja i Lučica, kaže Kapović dodajući da je i sam bio u problemima jer nije mogao pojačati struju u jednom svom gospodarskom objektu.

-Ali, ako su nove trafostanice izgrađene i struja pojačana, zbog čega u Lučici i sada ljudi imaju probleme?

-Zbog preopterećenosti mreže i velike potrošnje električne energije. Nezabilježene su vrućine i ljudima rade klima uređaji i frižideri. Moramo shvatiti da je ovo zaista izvanredna situacija, temperature prelaze 40 stupnjeva. Čak je i zadarska Elektra upozoravala potrošače da racionaliziraju potrošnju električne energije, jer bi preopterećenost sustava mogla dovesti do redukcija. Moramo biti strpljivi, poručuje na kraju načelnik Kapović.

 

25. travanj 2024 14:38